Autor Tema: Petnjica  (Posjeta: 3747 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Petnjica
« : Veljače 27, 2012, 18:56:05 »

PETNJICA

Gradnja petnjice (peći za pečenje glinenog posuđa) nije klasična gradnja, no zahtijevala je određenu konstrukciju, pa je uvrščujemo u tradicijsko graditeljstvo. Petnjica je duga oko 2m, visoka 1,5 m. Sličila je svojevrsnoj izduženoj kupoli postavljenoj na tlu. Petnjicu su zdelarima zidali zidari SAMCI, dok su njenu unutrašnjost gradili zdelari. Petnjica se zidala od zemlje pomiješane sa slamom. Sastajala se od srca ili cintare i pračeak ili kriv.
Srce i pričke su također izgrađene od zemlje. Prosušeno izrađeno posuđe postavljalo se najprije u srce ili cintanu, a zatim po pričkama li krivama. Pri dnu sprijeda petnjica ima veća vrata, a sa svake strane po jedna manja. Na vrhu kupole ima četiri dimljaka, kroj koji je izlazio dim i kroz koji se gledalo dulje vremena za pečenje posuđa. Nad petnjicom je krović postavljen na četiri stupa (SAMCI  ga zovu bajtica). Danas na žalost nema sačuvane niti jedne petnjice.

Izvor:Otočac 5
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Odg: Petnjica
« Odgovori #1 : Ožujka 05, 2012, 13:26:13 »
Danas kad sam na povratku iz Otočca išla,stala sam u Kompolju da pitam starije žitelje ,dali ima koja petnjica ili bar neka naznaka,rekli su mi da nema i odveli su me samo tamo gdje je bilo,a od ostataka nema ničega samo ledina...
A najviše tih petnjica ili kako su mi danas rekli žitelji da se zvala pečnica bilo je u Kompolju tj.Padelicama.

Back to top