Autor Tema: Ličko Lešće  (Posjeta: 7235 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Draža

• Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Ličko Lešće
« : Kolovoza 14, 2012, 11:11:43 »
Opća pučka škola Lešće

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Jadranka

• Stariji Ličan/ka
  • ...Ličanka sam govor me odaje.......
Odg: Ličko Lešće
« Odgovori #1 : Listopada 05, 2012, 18:41:18 »
Dali  je to skola gdje se nalazi i sadasnja , ili je to stara skola kraj crkve??

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #2 : Listopada 05, 2012, 19:16:13 »
Jadranka nije i ja sam mislio da je, ali nije. Sada se teba dati u potragu. A i ova kod crkve  je promjenila izgled netko ju je kupio i obnovio, sada je kao obiteljska kuća. Sad kad budem išao dolje ću da  slikati;  pozz:
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #3 : Studenoga 27, 2012, 20:28:54 »
Evo došla i stara škola na red, ovako danas izgleda..

Klikni na sliku

ila_rendered
Ličko Lešće

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Jadranka

• Stariji Ličan/ka
  • ...Ličanka sam govor me odaje.......
« Odgovori #4 : Studenoga 30, 2012, 10:39:25 »
Prva pučka škola u Ličkom Lešću nalazila se u neposrednoj blizini groblja (sada se tu nalazi obiteljska kuća Vašarević Jure"Papajure") te je ista zapaljena u 2.Svjetskom ratu od strane Partizana jer su u njoj bili stacionirani Domobrani.

U vrtlogu rata školu premještaju preko puta zapaljene u tadašnju "Špekinu" kuću gdje je i snimljena ova slika.                                                                                                                                                   
Tu se održava nastava do kraja rata.
Školu ponovo sele, ovaj put kod crkve i još i danas je zovu "Stara škola", a u Špekinu kuću se  useljava Mjesni odbor.
Početkom 1947. godine Općina kupuje zemljište od Kolak Stjepana (Kekljin) i počima se sa izgradnjom nove osnovne škole u Lešću.
Osim ostalih mještana Lešća na gradnji iste je sudjelovao i moj otac (tada 12-stogodišnji dječak-budući da je bio još dijete, radio je lakše poslove; nošenje vode iz Kostelke, nošenje cigle itd. Plaća je bila 34 hiljade dinara i 40 točkica (neka vrsta bonova), a poslovođa mu je bio Stipa Cnjaš iz Prozora.
Po završetku zgrade škola dobiva ime "Vladimir Nazor", pripajaju joj se Područna škola Sinac i područna škola Čoviće.

Porošlo je od tada već puno generacija kroz tu školu, a među njima sam i ja i osnivač ovog Foruma Milan Dujmović .

Bilo bi mi jako drago da još netko od Forumaša doda koju informaciju i podatak ako zna.

Back to top