« : Veljače 12, 2013, 11:58:45 »
ŽUPA PROZOR - 2012. godina
Evo nas na završetku 2012. godine, koja je tako brzo prohujala. Puno se toga događalo u našoj župi na vjerskom planu kroz ovu godinu.
Potvrđeni su novi članovi Župnog pastoralnog vijeća a to su:
- Kata Bobinac
- Ljiljana Majetić
- Franjo Kvaternik
- Lucija Sekula
- Stipe Bunjevčević
- Ana Puškarić
- Božo Rogić
Članovima ŽPV- a želim plodan i blagoslovljen rad na korist župe i župljana kao i na svoju vlastitu korist.
BOŽIĆ I USKRS proslavili smo kao i do sada. Pripremali smo se kroz Advent i Božić molitvom i dobrim djelima , sve to začinili ispovijedima prije ovih blagdana a onda radosno i s vjerom slavili ove dane naše svete vjere. Proslavili smo i zahvalili se dragom Bogu na svemu što je učinio i čini za nas i naše spasenje.
UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA Naš župski blagdan proslavili smo vrlo svečano. Par dana prije blagdana imali smo priliku za svetu Ispovijed, gdje su došli vjernici ( ne previše) olakšati svoju dušu. Glavnu misu u 17 sati je uz koncelebraciju svećenika iz dekanata predvodio vlč Mario Vazgeč, župnik iz Križpolja. Pjevao je župni zbor.
Na inicijativu nekoliko župljana započeli smo u župi pobožnost Prvih petaka. U svim našim pobožnostima uvijek se nekako osjeća da to čine samo nekolicina vjernika. Tako je i s molitvom Krunice u Svibnju i Listopada kao i kod ove pobožnosti. A ona je veoma korisna za nas vjernike. Pobožnost Prvih petaka je pobožnost prema Srcu Isusovu u kojoj članovi Crkve svakog prvog petka u mjesecu slave Euharistiju, ispovijedaju se ( kojima je to potrebno) i primaju svetu pričest. Prema obećanjima koja je Isus, dao sv. Margareti Alacoque, oni koji obave ovu pobožnost devet prvih petaka (uzastopnih) dobivaju posebne milosti. Isusovo obećanje sv. Margareti glasi:“Obećavam ti u preobilnosti milosrđa Srca moga da će njegova svemoguća ljubav udijeliti svima koji se pričeste svakoga prvog petka tijekom devet mjeseci udijeliti uzastopce milosrđe konačne ustrajnosti, da neće umrijeti u nemilosti, da će primiti svete sakramente, te će im moje Srce biti sigurno utočiše u posljednjoj uri života“! Evo dragi vjernici što dobivamo ovom pobožnošću!!!
BOŽANSKO MILOSRĐE – dobili smo sliku Božanskog milosrđa. Naš biskup msgr. dr. Mile Bogović dobio je na dar sliku Božanskog Milosrđa. Htio ju je pokloniti jednoj od naših župa i ja sam se javio jer znam da neke od naših župljanki prakticiraju pobožnosti Božanskom Milosrđu. Eto, tako u našoj crkvi imamo mjesto gdje se možemo moliti Kristu milosrdnom, a blagdan Božanskom Milosrđu slavi se na Bijelu nedjelju, prvu iza Uskrsa.
Postavili smo u župnom stanu unutarnju stolariju( koja je prije bila nabavljena, ali ju je trebalo pripasati i postaviti). Radove je izveo g. Cvitković iz Otočca. Još je izveo neke manje popravke i nadopune u stanu što se tiče stolarije. Cijena radova je bila nešto preko 5,ooo,oo kuna. Račun je podmirila naša Biskupija.
Još uvijek traje naša akcija oko nabavke VELIKOG ZVONA. Naime, samo je trećina župljana podmirila svotu koju smo tražili za nabavku novog zvona. Podsjećam župljane da smo tražili 1.000.00 kuna po obitelji u nekoliko rata. Nešto oko pedesetak obitelji je izvršilo svoju obvezu. Drugi nisu. Kroz obročne rate od 100.00 kuna već smo mogli učiniti. Zar ćete opet župnika pretvoriti u carinika koji mora pregledavati Blagajničke dnevnike jeste li ili niste učinili tj. dali svoj doprinos za crkvene potrebe. Ili kad vam netko umre hoćemo li morati reći – Ti nisi dao tebi neće zvono ili tvojima zvoniti.
Upitajmo se što mi činimo za svoju crkvu?Napisao vlč. Ivan Miškulin