Autor Tema: Prežgana juva  (Posjeta: 3485 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Josa

• Novi Ličan/ka
  • *
  • Spol: Muški
Prežgana juva
« : Ožujka 09, 2013, 21:36:36 »
Prežgana juva često se spremala u Lici. Priprema se tako što se u sud stavi, prema želji i potrebi, određena količina masti, pa kad je vruća doda se brašno i prži se sve dok ne dobije tamno žutu boju. U uprženo brašno nalije se vruća voda i sve se dobro izmješa, posoli i kuva se deset do petnaest minuta. Servira se sa „udrobljenim" kruvom.
U nekim krajevima zove se amprej ili amprej-juva.
Josa
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Snježana

• Stariji Ličan/ka
  • Spol: Ženski
Odg: Prežgana juva
« Odgovori #1 : Ožujka 10, 2013, 11:26:58 »
Kod nas se isto kuvala prežgana juva, a ja je i dan danas spremam kao moja pokojna baba. Vrlo slično kao i gore opisano, samo zafrig (ono brašno) nikad ne zapečem da bude tamno, nego boje bijele kave. Na kraju u nju ukuham jedno razmućeno jaje. Jedemo je također sa nadrobljenim kruhom, uvijek starim , po mogućnosti skrajcima i svatko si u tanjur po ukusu doda pola ili cijelu žlicu octa (jabučnog) da je blago zakiseli.
...još nas ima....

Offline Jadranka

• Stariji Ličan/ka
  • ...Ličanka sam govor me odaje.......
« Odgovori #2 : Ožujka 10, 2013, 19:03:19 »
Hahha ja i Josa imamo isti recept za prezganu juvu.Brasno se przilo do zlatno-zute boje i nije smjela bit rijetka, vec onako malo gusca,
Najcesce se spremala za dorucak.  ist;  ist;

Offline Snježana

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #3 : Ožujka 10, 2013, 19:06:36 »
hahahah, i kod mene je za doručak, treba isto biti gusta, al mi se nekad omakne pa se prevarim sa vodom. Pije; Pije; belji se: belji se: belji se:
...još nas ima....

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #4 : Ožujka 10, 2013, 19:14:09 »
Ej vidim da razglabate o toj juvi. Ja je pravim svaki tjedan jedom barem. Mora se dobro zažutit brašno na masti, dodam jednu žličicu crvene paprike i zalijem vodom. Pazim da bude malko gušća. Navno, poslom i dodam razmućeno jaje.   huhu;jj
Volim Liku a Lika daleko!!!

Back to top