Autor Tema: Å iÅ¡ano kumstvo u Lici  (Posjeta: 11863 )

0 ÄŒlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Draža

• Super Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Šišano kumstvo u Lici
« : Ožujka 25, 2013, 10:07:26 »
Å IÅ ANO KUMSTVO U LICI

Mnogo se o ovom starom obiÄaju u Lici ne zna. Ni izvan nje, a ne znaju ni mnogi LiÄani, koji su se otkinuli od svoje roÄ‘ene grude; ne znaju ni mnogi koji su joÅ¡ tamo, ali nisu pravo viÅ¡e ukorijenjeni u narodu. Kako se malo o njemu i u proÅ¡losti znalo, dok je joÅ¡ bez sumnje bio mnogo bolje održan u Lici. PotvrÄ‘uje i jedan struÄni pisac o Å¡iÅ¡anom kumstvu, Friedrich S.Krauss koji je 90-godina napisao raspravu o tome obiÄaju u južnih Slavena. Tu se bilježi (nije oznaÄeno za koje mjesto ili kraj Like): kad se dvojica paze i jedan ima dijete, a ne mogu stupiti u drugo srodstvo, drugi mu bude djetetu Å¡iÅ¡ani kum; deÅ¡ava se, da tako i kradomice od roditelja oÅ¡iÅ¡a dijete i onda to istom javi –a to ako sluti, da mu ponuda Å¡iÅ¡anog kumstva ne bi bila s dobra prihvaÄena; reže se djetetu Äitav križ na kosi preko tjemena, a kosa se poslije djetetu stavi pod glavu kad spava, da ima dobar san. InaÄe ima malo gdje joÅ¡ spomena o tome obiÄaju i o njegovim pojedinostima u LiÄana. A ipak, kad se u najnovije vrijeme poduzelo da se saberu podaci o Å¡iÅ¡anom kumstvu u Hrvatskoj, priteklo je i iz Like dosta graÄ‘e o tome obiÄaju. Istina je da se pri tome nerijetko izvjeÅ¡tava, da je obiÄaj već gotovo napuÅ¡ten ili da je sve rijeÄ‘i, ili da se vrÅ¡i samo ograniÄeno, kod nekih –ali ipak sva ta graÄ‘a da je zaokruženo svjedoÄanstvo i približnu sliku o tom obiÄaju na tom podruÄju Like.
Vidi se da je jezgra tradicije Å¡iÅ¡anoga kumstva u Lici, kao i dalje po sjeverozapadnoj Hrvatskoj, svagdje ista, paÄe da se i neke pojedinosti kod obreda veÄinom podudaraju. Bitno je za Å¡iÅ¡ano kumstvo u Lici, da se djetetu po dogovoru uzme kum (dotiÄno kuma) joÅ¡ sasvim malenu, ponajviÅ¡e po dovrÅ¡enoj 1.godini. Dužnost je kuma (kume) da ne ureÄeni doÄ‘e u dom kumÄeta i tu-redovno bez kakvih naroÄitih obreda-uzme kumÄe (krilo) i odreže mu neÅ¡to kose. Kako i koliko nije svuda jednako. Odrezana se kosa u nekih baci kamo god ili uniÅ¡ti ;no drugdje se pomnjivo spremi i to na razliÄite naÄine-o Äemu malo viÅ¡e.
Iza toga se redovno ukućani pogoste u prvom redu da poÄaste kuma (kumu)a to kao neki uzvrat, Å¡to se prihvatio kumstva i Å¡to je obdario kumÄe. Taj je dar kuma kumÄetu upravo bitan i obvezan svuda pri Å¡iÅ¡anom kumstvu, od kud god ima podataka iz Like. Kat kada bude kum (kuma)joÅ¡ pored Äasti i posebno za uzvrat obdaren od roditelja kumÄeta.
I poslije za sav život  taj se Å¡iÅ¡ani kum ili kuma smatra za pravoga kuma djetetu on je prijatelj, on je prijatelj njegova doma  poziva se kod sveÄanih prigoda a i ono mu iskazuje poÅ¡tovanje i privrženost - sad manje-viÅ¡e, prema tome koliko se do važnosti ovoga obiÄaja i do Å¡iÅ¡anog kumstva danas drži. A to nije svagdje u Lici jednako (pa ni drugdje u Hrvatskoj).
To bi bila okosnica, bitno da glavno kod Å¡iÅ¡anog kumstva svagdje u Lici-ostalo su promjenjive pojedinosti koje su ovdje jedno, negdje druge i drugaÄije, ali ne zato ne manje važne i zanimljive. U nekim od tih pojedninosti obreda Å¡iÅ¡anog kumstva sadržana je da se sva bitnost i prvobitno znaÄenje ovog obiÄaja.

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • LiÄki/a sokol/ica
Odg: Šišano kumstvo u Lici
« Odgovori #1 : Ožujka 25, 2013, 11:07:17 »
Vidim Dražo da postom nije obuhvaćeno samo obiÄaj Å¡iÅ¡anog kumstva u Lici, pa ću se i ja nadovezati na tvoj post.
Moja kćer je sada 25 godina i kada je bila jednu godinu dobila je Å¡iÅ¡anu kumu. Taj dan kad je bilo vrijeme da se oÅ¡iÅ¡a ona prva kosica, koja je uz put reÄeno, bila prva jer joj nije ni opala a bila je k'o paperje, pozvala sam svoju vjenÄanu kumu koja je joÅ¡ bila djevojka da bude Å¡iÅ¡ana kuma, odnosno da ju posjedne u krilo i odreže Äuperak kosice. Kuma ju je i oÅ¡iÅ¡ala do kraja, kosicu nismo stavili Äuvati već jednostvano skupili i bacili. A kad je Karlo, koji sad ima skoro 13 godina, napunio godinu dana odveli smo ga kod frizera (koji je moj susjed i stari brico), posjeli ga na visoku stolicu u salonu i oÅ¡iÅ¡ao ga kao pravog muÅ¡karÄića. Tad smo napravili i sliku koju ću vam kasnije priložiti, ali nismo razmiÅ¡ljali o Å¡iÅ¡anom kumu. Želim vam svima reći da se vremena mijenjaju. ZnaÄi prije 24 godine voÄ‘ena sam priÄama roditelja o Å¡iÅ¡anom kumstvu i sama pozvala kumu dok 12 godina poslje nisam to uÄinila, odnosno samo djelić toga jesam, uslikala sliku da ostane djetetu uspomena tko je prvi puta Å¡aÅ¡ao.
Slika sljedi!
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Snježana

• Stariji LiÄan/ka
« Odgovori #2 : Ožujka 25, 2013, 14:15:26 »
Dražo, htjela bih te pitati, jesi li ti sama sastavila taj tekst ili si ga od nekud prepisala? Pitam zbog toga jer imam osjećaj kao da je pisan dosta nerazgovjetno, odnosno u stilu kako se pisalo poÄetkom 20. st. No, ako si ga sastavljala sama, molila bih te da ga malo bolje objasniÅ¡.  Za nekoga tko za takvo "kumstvo" nije nikad Äuo, iz tog teksta ne može ni shvatiti o Äemu se radi. PreviÅ¡e je sve zbrkano. Nigdje ne mogu proÄitati koja je svrha takvog obiÄaja, a mislim da bi to trebala biti bit teksta - da objasni obiÄaj. Zato te molim ako možeÅ¡, pokuÅ¡aj sve malo jasnije reći, bez puno okoliÅ¡anja. Hvala ti.
...još nas ima....

Offline Draža

• Super Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #3 : Ožujka 25, 2013, 15:01:06 »

Eto ti kažeÅ¡ da nisi nikad niti Äula,ah morat ÄeÅ¡ se malo bolje raspitat o tome  liÄkom  nekadaÅ¡njem obiÄaju.
Da je kraj tom obiÄaju nisam napisala,zato ÄeÅ¡ se morat strpit,a znaÅ¡ kako se kaže"Strpljen spaÅ¡en".

OÄito tebe zanima ono glavno?Å to je Å¡iÅ¡ano kumstvo,koja mu je namjena ,iz Äega je baÅ¡ to Å¡iÅ¡ano kumstvo poteklo te koja mu je bila prvobitna svrha?
O tome ÄeÅ¡ malo priÄekati,ako si toliko nestrpljiva,možda se i netko javi da ti pojasni,a vidim da je naÅ¡a Verica lijepo napisala.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • LiÄki/a sokol/ica
« Odgovori #4 : Ožujka 25, 2013, 17:28:22 »
Kako sam i obećala evo par slika prvog Å¡iÅ¡anja mojega sina. Samo jedan podatak nije toÄan. Tada nije imao ni jednu godinu. RoÄ‘en je 30.07.2000. a Å¡iÅ¡an je već u svibnju 2001.

ila_rendered
Šišano kumstvo u Lici
ila_rendered
Šišano kumstvo u Lici
ila_rendered
Šišano kumstvo u Lici

Volim Liku a Lika daleko!!!

Back to top