Autor Tema: Lešće ostalo bez pošte  (Posjeta: 5025 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jadranka

• Stariji Ličan/ka
  • ...Ličanka sam govor me odaje.......
Lešće ostalo bez pošte
« : Listopada 06, 2013, 18:27:00 »
Nakon skoro godinu dana od najave da će se zatvoriti poštanski ured u Ličkom Lešću to se i dogodilo.

Uzalud su bile peticije i uvjeravanja nadležnih da se Pošta ne zatvara, jer je poznato da istu koriste i okolna sela Sinac, Čoviće i Ramljani, te da su to mahom staračka domaćinstva koja primaju mirovine na tekuće račune i št. knjižice  i plaćaju svoje obaveze u istoj nije bilo sluha od mjerodavnih.

I tako nakon više od 100 godina postojanja lokot na bravu je stavljen 01.10.2013. godine, a stanovnici navedenih sela primorani da se za sve usluge koje su obavljali u njoj upute u Otočac.

Žalosno, ali istinito u današnje vrijeme kad se otvaraju uredi po kojekakvim Centrima i postavljaju bankomati  tako veliko područje je ostalo bez Pošte.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Odg: Lešće ostalo bez pošte
« Odgovori #1 : Prosinca 11, 2016, 20:17:11 »
Evo prošlo je više od dvije godine kako sam prikupio par podataka u vezi pošte Ličko Lešće no sve je to zbrda-zdola, pa ću ja pokušati da nekim redoslijedom koliko je moguće da napišem par podataka o samoj pošti, službenicima u pošti i poštonošama. Zamolio bi također, ako netko ovo čita, a ima više informacija da pošalje na mail  webmaster@nasa-lika.com  ili sam objavi ovdje na forumu. Unaprijed se zahvaljujem!

Perica Pleša, trgovac sagradio zgradu (u kojoj se do 01.10.2013. nalazila pošta) u kojoj je otvorio trgovinu i nakon nekoliko godina zbog dugova propao, zgrada se našla na javnoj dražbi pa ju je kupila Seljačka sloga u kojoj se dalje odvijao kulturni život sela to je bilo od 41- 45god.

Pošta je osnovana još za vrijeme Kraljevine Jugoslavije u sadašnjoj (nekadašnjoj šumariji-lugarnici koja je isto zatvorena) i tamo bila do 1943-44 dok nije bila zapaljena od strane partizana valjda. 1945-46,47 pošta  se otvara  di je i do sad bila, službenik je Milan Ćuić od 48-61god. To je zgrada bila za vrijeme NDH od HSS-a, normalno da poslje rata je u društveno vlasništvo otišla tj. pošta uzela sebi. Zgrada se obnavlja i adaptira 60-tih godina tj u ured pošte i stambenog djela u korist radnika-službenika koji u njoj rade, a adaptaciju su vršili radnici iz Siska.

Od 61 pa na dalje puno se njih izredalo službenika, a duže je bila Dušanka Ivančević iz Vrhovina sa suprugom i Seka Naprta, a od listonoša Ivica Žalac-Žale iz Sinca Tonković Nikola (Mika Močilo) iz Skele.

Početkom osamdesetih godina dolazi Mate Janković kao službenik jer je Seka Naprta  otišla u mirovinu.

Matu Jankovića je naslijedio Ivica Ladišić - Đuđa kao službenik, a zamjenice su bile Snježana Valinčić i Jasna Orešković-Iveljina.

Službenici u pošti Ličko Lešće;
Od 1948-1961 - Milan Ćuić
Od 1961- do početka osamdesetih Dušanka Ivančević iz Vrhovina, Seka Naprta  i drugi…
Od početka 80-ih Mate Janković, do zatvaranja 01.10.2013. -  Ivica Ladišić-Đuđa

Listonoše u pošti Ličko Lešće su bili redom;
 Ivica Žalac - Žale iz Sinca, Tonković Nikola (Mika Močilo) iz Skele, Milan Rupčić Brndalo - Čovići, Petar Kovačić Pere - Čovići, Tomislav Jagodić Tule - Ličko Lešće, Milan Matasić Prća - Čovići, Mate Tonković-Ličko Lešće , iz Sinca Frane Pintar, Mate Tonkovic - Gavran i na kraju Domogoj Vašarević - Šimica

Pošta iz 70-ih god.                 Seka Naprta (desno)u Pošti                         Pošta 2014.
ila_rendered
Lešće ostalo bez pošte
  ila_rendered
Lešće ostalo bez pošte
  ila_rendered
Lešće ostalo bez pošte

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Jadranka

• Stariji Ličan/ka
  • ...Ličanka sam govor me odaje.......
Odg: Lešće ostalo bez pošte
« Odgovori #2 : Siječnja 10, 2017, 18:29:49 »
Evo samo da dodam da je pravo ime Seki Naprta Marija. Seka je nadimak i malo tko je znao njeno pravo ime.

Back to top