Autor Tema: Ličko Lešće - Događanja u župi 2013  (Posjeta: 3922 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Ličko Lešće - Događanja u župi 2013
« : Travnja 28, 2014, 19:13:43 »
Župa Blažene Djevice Marije od Svete Krunice – 2013. godina

Prva sveta pričestPrvopričesnici sa župnikom vlč. Ivicom Miškulinom i vjeroučiteljicom Silvijom Vašarević

Nakon završene vjeronaučne priprave, na blagdan Duhova, 19. svibnja 2013. godine u 11 sati Prvoj svetoj Pričesti pristupilo je šestero djece: Valentina Burić, Gabrijela Kovačić, Luka Majetić, Dominik Orešković, Matea Orešković i Patricia Orešković. Svečanu svetu Misu predvodio je župnik vlč. Ivica Miškulin, a slavlje je sviranjem uveličao Karlo Kvaternik iz župe Prozor.
Dan uoči velikog slavlja prvopričesnici i njihovi roditelji imali su priliku pristupiti svetoj ispovijedi, a kao i svake godine roditelji prvopričesnika pobrinuli su se za što ljepši izgled unutrašnjosti crkve i okoliša.
Sveta misa bila je svečana kao što i treba biti na dan kada djeca po prvi puta primaju Tijelo i Krv Kristovu. I prvopričenici su svoj dan učinili još svečanijim s lijepo uvježbanim recitacijama u znak pozdrava, molitve i zahvale Isusu Kristu. Na početku svete mise, prvopričesnike je pozdravila majka Silvija Rubčić Kovačić, a prije obnove krsnih obećanja, svijeće su upalili njihovi očevi.
Kao uspomenu koja će ih uvijek sjećati na dan prve pričesti, prvopričesnici su dobili prigodne uspomene te je nakon toga uslijedilo zajedničko fotografiranje sa župnikom i vjeroučiteljicom Silvijom Vašarević  koja ih je pripremala za sakrament svete pričesti.

Valentina Rubčić


Proslava blagdana BDM od svete Krunice

Ove godine proslava zaštitnice naše župe BDM od sv. Krunice počela je trodnevnom pripravom. Priprava je počela u četvrtak sv. misom i klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje se inače redovito održava u župi. Nakon sv. Mise i klanjanja bila je proba pjevanja župnog zbora i orguljaša iz Prozora, Karla Kvaternika koji nam dolazi uveličati slavlje na veće blagdane. Sva tri dana priprave prije svake mise bila je prigoda za ispovijed pa su svi vjernici stigli doć na red, a kako je počeo mjesec listopad molila se i krunica. U petak je sv. Misa služena u kapelici sv Franje u Vrilu, a kako je bio prvi petak u mjesecu održala se i pobožnost Presvetom Srcu Isusovom koju već neko vrijeme održavaju vjernici iz naše župe i iz susjednih župa Sinca i Prozora. Prije mise molila se krunica Pres. Srca Isusova, a misu je predvodio vlč. Stanko Smiljanić iz Sinca uz koncelebraciju našeg župnika vlč. Miškulina. U subotu smo u našoj župnoj crkvi molili krunicu i slavili sv. Misu.

Na glavnu proslavu naše zaštitnice, ali i dana Gospodnjeg okupio se veći broj naših župljana uz brojne goste. Svetu  Misu predvodio je ovogodišnji mladomisnik naše biskupije vlč. Nikola Prša uz pomoć drugih svećenika, naših dragih gostiju iz susjednih župa. Nakon čitanja Lukina evanjđelja koje nam govori o anđelovu navještenju BDM  vlč. Nikola nam u propovjedi poručuje: ,,Braćo i sestre, evanđeoskim izvješćem o naviještenju anđela Gabrijela Blaženoj Djevici Mariji jednostavnim riječima želi nam se poručiti: stavi sebe i sve svoje u Božje ruke, pusti da On sve vodi i svime upravlja. Ne brini za sve ono što je suvišno i nepotrebno, ne opterećuj se nepotrebnim, nego se usmjeri na ono svevišnje i sveto, na Boga. Svatko od nas u svom životu ima svoje brige i probleme, situacije u kojima ne vidi izlaza, stvari za koje smatra da će ga tako reći pokopati. No Marija nam poručuje: stavi svoje brige u Božje ruke. Sigurno se pitamo: pa kako ću to napraviti? Tako što ću sve ono što me tišti i muči, svoje radosti i žalosti stavljati sa darovima kruha i vino na sveti žrtvenik, tako što ću svoj duh uzdizati Bogu, što ću nastojati učvrstiti svoju vjeru i pouzdanje u Boga, što ću moliti i ponizno prihvaćati sve iz Njegove ruke. Često puta ne znamo zašto nam se pojedine stvari događaju i kamo će sve to odvesti. Poučeni Marijinim primjerom trebamo bez suvišnih pitanja misliti samo o tome kako izvršiti volju Božju prihvaćajući križ koji nam je nositi. Ni Marija nije znala da će joj sin biti raspet, i kad se to naslutilo pa i dogodilo, ona je to prihvaćala jer je znala da je Bog iznad svega pa i iznad svake patnje i smrti. Stoga ju je nagradio time što je dušom i tijelom uznesena na nebo. I na kraju, Marija nije zaboravila na nas, svoju djecu. Zna da smo krhki i kolebljivi, da se lako opustimo i  zanemarimo i Boga i bližnjega. Zato  nam daje moćno oružje pred kojim padaju sve sile zla i tame, dala nam je krunicu, molitvu koja razara i rastjeruje svako zlo. Molimo krunicu, utječimo se Marijinu zagovoru da nam kod svog Sina izmoli milost i pomoć u našem životu. I da nas On jednom kao svoju majku primi u nebesko kraljevstvo i okruni vijencem spasenja. Amen."

Na kraju sv mise vlč. Nikola podjelio nam je svoj mladomisnički blagoslov i zaželio obilje mira i vjere, a uz završnu pjesmu našeg župnog zbora i uz pratnju Karla Kvaternika svi smo oplemenjeni i bogatiji vjerom krenuli kućam.

Slavlju su prisustvovali i članovi naše KUU-e "Gacka" obučeni u narodne nošnje koji su nakon mise pripremili prigodni program, ali ih je u tome omela kiša koja je cijeli dan pomalo padala.

Moramo spomenuti i čišćenje naše crkve i okoliša na koje se okupilo cijelo Župno pastoralno vijeće, ali i drugi vjernici pa smo brzo i uspješno obavili taj dio posla. Zahvaljujemo svima, a posebno gospođi Marijani Dujmović na darovanom cvijeću koje je ukrasilo naše oltare. Hvala svima koji su bili s nama u molitvi i veselju, a do sljedeće godine svima obilje Božjeg blagoslova.
                                                                                                                             
 
Đ. Orešković


Slavlje svete potvrde

U subotu, 1. lipnja 2013. godine na misnom slavlju u našoj župi, biskup gospićko-senjski, msgr. dr. Mile Bogovića vjeroučenicima sedmog i osmog razreda podijelio je sakrament sv. potvrde. Krizmanici, njih 17, u pratnji roditelja i kumova primili su Duha Svetoga i njegovih sedam darova koji će im pomoći da svjedoče svoju vjeru ljubeći Boga i svoje bližnje.

Prije primanja sakramenta sv. Potvrde, kao i prethodnih godina, primili su prikladnu pouku, kako bi uz pravo raspoloženje i volju mogli dostojanstveno obnoviti krsna obećanja i primiti darove Duha Svetoga.

Imena krizmanika su: Tomislav Devčić, Marin Dujmović, Mihovil Jakšić, Sara Janković Luka Kraljić, Antonio Matasić, Ivan Matasić, Jasmina Matasić, Ana-Marija Orešković, David Orešković, Dražen Orešković, Josipa Orešković, Karlo Orešković, Ante Ovas, Ana Rubčić, Ivana Vučetić i Laura Žalac.
   
Neka ih Duh Sveti uvijek vodi i posvećuje!Krizmanici 2013.


Građevinski radovi u župi

Prilikom obnove kapelice svetog Franje u Vrilu pokazalo se da je jedno zvono napuklo. U razgovoru s  župljanima rekli su da je to već duže tako. Rekoh: „Evo ti sreće. Sve te mora dočekati u životu, pa tako i nabava zvona“! No, zahvaljujući gospodinu Josipu  „Jožgu“  Žaniću  našli smo rješenje i ovom problemu. Naime, od obnove groblja u Ličkom Lešću ostalo je nešto novčanih sredstava. Na jednom od  sastanaka odlučeno je da se taj novac raspodijeli za nabavku novog zvona za kapelicu, dio za KUU „Gacka“ i dio za proslavu prilikom postavljanja i blagoslivljanja zvona, a to je ujedno bila prilika da se proslavom završi i obnova mjesnog groblja.

Pošto mi imamo „veleposlanika“ u Zagrebu, gospodina Tomislava Madžara, tako smo ga zadužili da vidi koliko bi došlo novo zvono kod obrta „TRŽEC“ u Zagrebu. On je to vidio i izvjestio  da će nas  zvono doći oko 11,500,00 kuna.  Uz Jožga i ostale jako se založio i gospodin Ivan Kolak  -  Žiža, naš župljanin , koji živi u Njemačkoj. On je napravio sve ostale dijelove iz inox materijala i sve to postavio na kapelicu. Čak je donio i užad .  Na svemu tome smo mu zahvalni, a nadamo se i sveti Franjo.  Složili smo se sa cijenom i naručili zvono. Veliku nam je pomoć u radu pružio g. Josip Orešković - Tigar, uz pomć ostalih mještana.  Zahvaljujući skeli i radnicima gospodina Ive Čopa staro smo zvono lako skinuli i postavili novo.  Natpis na zvonu: „Na čast svetom Franji Asiškom. Nabavljeno zaslugom puka Lešćarskog 2012. g.“  Piše još obrt „TRŽEC", Zagreb (izrađivač zvona) i nekoliko izlivenih kipova.
   
Staro zvono je očišćeno i ostavljeno u crkvi. Naime, piše da je ono izrađeno u Veneciji 1773. Godine od Pavla Depolija, i to na dar. Zvono je dobilo lijepo postolje i može se  vidjeti u našoj kapelici kao svjedok povijesti i sv. Franje i našeg mjesta.

Dana 25. svibnja  2012. godine najprije je blagoslovio zvono župnik iz Korenice vlč. Stjepan Zeba, a potom je  Euharistijsko slavlje predvodio župnik iz Sinca vlč Stanko Smiljanić  u koncelebraciji su bili gore spomenuti vlč. Zeba i domaći župnik vlč. Ivica Miškulin. Na  Misi je pjevao domaći zbor pod vodstvom  gđe Silvije Rubčić – Kovačić.
 
Nakon Mise nastalo je narodno veselje. Dijelio se besplatni grah s kobasicama i uz „iće i piće“ slavilo se dugo u noć.  KUU „GACKA“  nastupala je u zabavnom dijelu programa.
   
DRVARNICA:   Otkako sam došao u župu uvijek se  javljao problem ostave za drva ali i za druge stvari. Ove sam godine odlučio i to napraviti.  Najprije je trebalo  napraviti dozvole i sve drugo potrebno papirnato.  Nakon toga, uz pomoć župljana ali i drugih prijatelja uspjeli smo  izvesti naumljeno do kraja. Svima hvala, posebno mom „ prijatelju“ , domaćima,  ali i onima koji nisu iz ove župe a nisu se libili pomoći.
   ULAZNA VRATA NAŠE CRKVE:  Zub vremena čini svoje. Tako je učinio da je dio žbuke na ulaznim vratima otpao i zjapila je ružna „rana“ na  našoj crkvi.  No, uz zub vremena i sami smo doprinijeli ovom problemu.  Vi znate da se na glavna ulazna vrata naših crkava , pa tako i kod nas, kod vjenčanja naših mladih, stavljaju vijenci i kite  ulazna vrata. Zabijaju se čavlići u žbuku. Kopaju se rupice kroz koje ulazi kiša, zimi smrzava i žbuka ( pogotovo jer je stara žbuka) puca. I nastaje problem. 
Koga naći da popravi učinjeno? Veliki problem!!!!  Poduzeća i obrti neće. Premali je to posao za njih. I netko mi reče za župljanina Josipa Kranjčevića – Joćka iz  Vrila. Pristao je. Dapače uredio je vrata o svojem trošku. Nabavio je materijal i sam sve uredio. Posao je dugo trajao. Trebalo je  najprije otući  staru žbuku i zatim postupno nabacivati novu da bi se postigla ravnina sa starom ( koja je debela 10 cm). Sve je to on strpljivo radio , sve počistio i lijepo  okrečio.  Hvala ti Josipe!

KROV ŽUPNE CRKVE:  Dođoh 2008. g. i dođoh na veliki problem - krov župne crkve. Propušta zbog nevremena 2007. godine koje je otkrilo dio pokrova. Napravljen je troškovnik već tada. Napravljen je i akcijski plan kada sam došao. No, pomaknuti se s mrtve točke bilo je nemoguće.  Nastupila je kriza u Domovini i naći sponzore bilo je nemoguće. No, ustrajnost i molitva Gospi ipak je dala rezultate. Već 2011. zahvaljujući Šumariji iz Otočca i  našem Darku Babiću i upravitelju spomenute šumarije gospodinu Buriću dobili smo donaciju jelove građe  za krov. Posječena  i ispiljena, složena je čekala početak radova.  Godine 2012. donacijom naše Biskupije i prikupljenim novcem od naših župljana  i poduzeća naručili smo bakar za pokrov crkve,  a 2013. godine zahvaljujući opet Biskupiji i novčanoj potpori (koju Biskupija dobiva od države) i potpori Ministarstva kulture mogli smo započeti sanaciju krovišta crkve.  Ekonomsko vijeće župe uz suradnju g. Ivana Markovića odabralo je najboljeg ponuđača (dvije pristigle ponude od poslanih šest). Izabrali smo ponude obrta „TANKOVIĆ“ za drvene stvari i obrt „VREŠ“ za limarske radove. Potpisan je ugovor i određeno da radovi počnu u rujnu mjesecu 2013. godine. Nadzorni organ je gospodin Pere Ljubić iz Otočca, koji ima ovlasti Ministarstva kulture.

Dok ovo pišem radovi su pred završetkom.  Cijena ovog velikog posla je oko 306,329,00 tisuća kuna bez materijala. Donirana nam je drvena građa, ali smo morali još uzeti  građe u vrijednosti  5.000,00 kuna.  Bakreni pokrov nas je došao 221.000,00 kuna. Slab je bio proračun majstora prigodom kupnja, pa smo morali dokupiti bakra u visini  20.000,00. Pilanje  oblovine, jer  smo dobili trupce iznosilo je  4.000,00 kuna (dio je pilar ispilio na dar). Nadzor i čašćenje nekih osoba doći će nas u visini  9.000,00 kuna. Sveukupno radovi i materijal (bez darovanog dijela građe) iznosi  565.329,00 kuna.

vlč. Ivica MiškulinVlč. Stanko Smiljanić, vlč. Stjepan Zeba, Josip Orešković, Josip Žanić - Jožgo, Tomislav Mažar i vlč. Ivica Miškulin nakon blagoslova zvona ispred kapele sv. Franje u Vrilu


Spomen na Ivana Dujmovića – Bradu

(Prijepis iz: „ZVONA“, Rijeka, svibanj 1975., broj 5 (92), godina XIII.,
tekst napisao pok. vlč Ante Cvitković, župnik)

ila_rendered
Ličko Lešće - Događanja u župi 2013

Dana 22. travnja 1975. nakon kratke bolesti u osamdeset osmoj godini života umro je u Čovićima, župa Ličko Lešće, poznat i izvan granica Gacke doline, Ivan DUJMOVIĆ zvani BRADA. Pokojnik je rođen u Sincu 14. I. 1888. g. Kad mu je bilo osam godina roditelji su mu se preselili u Čoviće. Pohađao je tadašnju višu pučku školu realnog smjera, a nakon završetka odlazi u mornaricu gdje je služio kao podoficir austrougarske mornarice sve do njezina sloma. Ponovno se javlja u mornaricu i biva određen za Boku Kotorsku. No majka koja je u međuvremenu ostala udovica nije se s time slagala te je morao odustati i zatražiti mirovinu, koju je i dobio 1919. g. Oženio se 24. IX. 1922., već 1927. ostao udovac i više se nije ženio. U vremenu između dva rata aktivno sudjeluje u političkom životu, bio je predsjednik općine i narodni zastupnik Hrvatske seljačke stranke. Svoju političku ulogu podredio je dobru i interesu naroda, koji ga je radi toga veoma cijenio. Njegovim osobnim zalaganjem napravljena je škola u Čovićima. U drugom svjetskom ratu sudjelovao je u NOB-i, od 1943. bio član ZAVNOH-a. Nakon rata, pošto je već bio u godinama, živi kao umirovljenik bez aktivnog sudjelovanja u političkom životu.
   U ovom nabrajanju podataka ne smijemo mimoići njegov vjerski lik, koji je uvijek bio impresivan i uočljiv. Premda je u svom dugom životu prošao kroz bure i oluje dviju svjetskih kataklizmi i na vlastitim leđima osjetio ratna razaranja, pustošenja i nestalnosti, postojalo je u njemu nešto što se nikad nije mijenjalo ni nedostajalo, a to je njegova vjera i pouzdanje u Boga. Otuda nikakvo čudo što je u svakom kontaktu s ljudima odavao radost i optimizam koji može imati samo čovjek jasnog životnog cilja. Dok su mu fizičke moći dozvoljavale aktivno je sudjelovao u životu župske zajednice. Naročito je to došlo do izražaja kad je župa Lešće nakon dvadeset godina dobila svog stalnog župnika u osobi gosp. Vlade Pezelja, a kad je isti imao otići u Otočac sam se Brada osobno založio kod biskupa da Lešće ne ostane bez župnika. Odmah je imenovan novi župnik, Dinko Popović, sadašnji župnik Sv. Terezije na Vežici u Rijeci. Brada je tada nastavio velikim zalaganjem na obnovi vjerskog života i pomaganju župnika u njegovu radu i tako kao starac pun životnog iskustva davao primjer mlađem naraštaju.

U životu je imao mnogo prijatelja i znanaca svih zanimanja. O tome je veoma rado pričao. Kako je bio vješt u izrađivanju sitno-obrtničkih alata, npr. lička preslica, grablje i drugi poljoprivredni alati – svakom od njih napravio je nešto za uspomenu. Često mi je znao pričati kako je s posebnim užitkom izrađivao preslice urezujući u njih riječi iz Sv. Pisma kao npr. „Ecce agnus Dei“ i „Ad maioren Dei gloriam“. To geslo sv. Ignacija s kojim je on bar u vojničkoj službi bio sličan, očito mu je priraslo srcu. Tim tokom tekao je i njegov život, jer s ljubavi i pažnjom prema čovjeku najbolje se očitovala njegova ljubav prema Bogu.

Sprovodna svečanost obavljena je 23. travnja na dan sv. Jurja uz asistenciju gosp. dekana Vlade Pezelja i mjesnog župnika uz mnoštvo vjernika, mještana, predstavnika političkih organizacija, građana okolice i znanaca sa svih strana domovine. Tom prigodom župnik je odslužio sv. Misu zadušnicu, na kojoj je u službi riječi vlč. Pezelj evocirao dobre uspomene na pokojnika, što je na sve prisutne ostavilo upečatljiv dojam. Tako se Lešće oprostilo s čovjekom čiji je značaj bio tvrd poput ličkog kamena na kojem odrastao. Volio je život i u  visokoj starosti o njemu rado govorio, ali sa sviješću da se ipak mora umrijeti. Neka mu zato Gospodin udijeli nagradu života vječnoga.

Župnik Ante Cvitković


Svjedok vjereMarija Rubčić r. Orešković (8. ožujka 1927. - 21. lipnja 2013.) Otac nestao, a majka ubijena na Tupalama 12. rujna 1946. Bila je zatvorena u Otočcu od komunističkih vlasi i mučena. U teška i olovna vremena komunizma ostala vjerna Gospodinu i svojoj Crkvi


Kako su molili naši stari . . .

JEDINSTVO

U ime Oca i Sina  i Duha Svetoga. Amen.
Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kuda ideš malo dijete?
Idem tražit Jedinstvo.
Što je Jedinstvo?
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je dva?
Dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je tri?
Tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je četiri?
Četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je pet?
Pet je rana na Isusu,
četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je šest?
Šest je kamena vodu nosilo,
pet je rana na Isusu,
četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je sedam?
Sedam je radosti i žalosti Blažene Djevice Marije,
šest je kamena vodu nosilo,
pet je rana na Isusu,
četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je osam?
Osam su nebesa puna slave i milosti Božje,
sedam je radosti i žalosti Blažene Djevice Marije,
šest je kamena vodu nosilo,
pet je rana na Isusu,
četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je devet?
Devet je kora anđeoskih,
osam su nebesa puna slave i milosti Božje,
sedam je radosti i žalosti Blažene Djevice Marije,
šest je kamena vodu nosilo,
pet je rana na Isusu,
četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je deset?
Deset je zapovijedi Božjih,
devet je kora anđeoskih,
osam je nebesa puna slave i milosti Božje,
sedam je radosti i žalosti Blažene Djevice Marije,
šest je kamena vodu nosilo,
pet je rana na Isusu,
četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je jedanaest?
Jedanaest je tisuća djeva miljenih,
deset je zapovijedi Božjih,
devet je kora anđeoskih,
osam je nebesa puna slave i milosti Božje,
sedam je radosti i žalosti Blažene Djevice Marije,
šest je kamena vodu nosilo,
pet je rana na Isusu,
četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je dvanaest?
Dvanaest je apostola Božjih,
jedanaest je tisuća djeva miljenih,
deset je zapovijedi Božjih,
devet je kora anđeoskih,
osam su nebesa puna slave i milosti Božje,
sedam je radosti i žalosti Blažene Djevice Marije,
šest je kamena vodu nosilo,
pet je rana na Isusu,
četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji nas čuva dan i noć.
Sveti Križ da nam bude na pomoć.

Putem ide malo dijete, susreo ga sam Gospodin Bog.
Kaži meni malo dijete što je trinaest?
Trinaest je Jedinstvo i jedan Gospodin Bog,
dvanaest je apostola Božjih,
jedanaest je tisuća djeva miljenih,
deset je zapovijedi Božjih,
devet je kora anđeoskih,
osam su nebesa puna slave i milosti Božje,
sedam je radosti i žalosti Blažene Djevice Marije,
šest je kamena vodu nosilo,
pet je rana na Isusu,
četiri su evanđelista: Ivan, Luka, Marko, Matej,
tri su Božja patrijarha: Abraham, Izak, Jakov,
dva su stabla Isusova,
Jedinstvo je jedan Bog
koji na visoko sjedi
i uširoko gledi.

Amen Božji!

-   prekriži se

(ime bolesnika) sad smo izmolili molitvu
koja sljeduje Gospodinu Bogu.
Izašlo ti je vrijeme da te uzme k sebi.
Zbogom (ime bolesnika) sretno potovao/la
kud je svima mjesto pokazano.
Pozdravi rodbinu od ovoga broja.
Opraštam ti sve grijehe što si pravio/la na ovoj zemlji.
Zbogom. Sretno putovao/la.
Amen.

-   prekriži se

Zapisao: Mate Ostović - Maćan, L. Lešće 134A, rođ. 11. 11. 1948.
Kazivala: Ana Ostović, L. Lešće 134, rođ. 19. 8. 1925.


Prema kazivanju ova se molitva molila za umiruće, osobito za one koji su teško umirali. Prenosila se usmeno odabranoj osobi. Osobe koje su učile i znale ovu molitvu bile su malobrojne (najčešće jedna u selu).

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 15 Points

Users who gave points in this topic » Draža (15) 

 


Back to top