Autor Tema: Interview – Vera Biondić  (Posjeta: 3431 )

0 ÄŒlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Online Mile

• Admin
  • LiÄki/a sokol/ica
  • *
  • Spol: MuÅ¡ki
    • www.nasa-lika.com
Interview – Vera Biondić
« : SijeÄnja 10, 2015, 10:19:03 »
U POTRAZI ZA KORIJENIMA MALO PO MALO LIKA SE ZAVUKLA „POD KOŽU“

“Lika u srcuâ€, rekao bi svaki LiÄan, ali kada to kaže Slavonka onda je to neÅ¡to posebno. Danas vam donosimo razgovor sa Slavonkom liÄkih korijena, autoricom zbirke pjesama “Lika u srcuâ€.

Za poÄetak recite nam neÅ¡to o sebi.
Zovem se Vera Biondić, djevojaÄki Matovina, roÄ‘ena sam u malenom selu Levinovac, pored Virovitice. Radim pri Ministarstvu  graditeljstva i prostornoga ureÄ‘enja u podruÄnoj jedinici Virovitica, kao struÄni referent. Udana sam i majka sam dvoje djece.

Izdali ste zbirku “Lika u srcu†2012. godine, recite nam nešto o njoj.
To je malo poduža priÄa valjda će Äitatelji imati volje proÄitati je. Sve je poÄelo sasvim sluÄajno na LiÄkom portalu “Nasa-likaâ€, koja ima i forum Äiji sam Älan od 19.08.2009. godine i na kojem sam pronaÅ¡la veliku podrÅ¡ku mnogih Älanova a najveći poticaj i podrÅ¡ka mi je bio i ostao administrator i vlasnik portala Milan Dujmović kojem sam jako zahvalna na otvaranju posebnog kutka, nazvanog „Verin kutak“,  za pisanje mojih stihova. Malo po malo skupio se veliki broj stihova, najviÅ¡e o Lici.  Tada su poÄela nagovaranja, pregovaranja, poticanja da se sve to objavi na jednom mjestu. Ideja za naslov imala sam nekoliko, no na kraju je zbirka dobila ime po istoimenoj pjesmi  „Lika u srcu“.
Zbirka je tematski  podijeljena na zaviÄajne, pejzažne, ljubavne i pjesme s posvetom. U zaviÄajnim pjesmama, ali i u cijeloj zbirci, srediÅ¡nja je tema Lika, pri Äemu se tematizira izgled i ponaÅ¡anje LiÄana, ali i obiÄaji koji su se do danaÅ¡njih dana zadržali u Lici.  U obiÄajnom dijelu opisujem  stara vremena u kojima su se njegovali stari obiÄaji i žalim za tim vremenima jer danas, u 21. stoljeću, polako, ali sigurno zaboravljaju se tradicija i stari obiÄaji: prelo, spremanje zimnice, dangubica, Äijanje perija, stara mlinica i tako dalje. Drugi dio zbirke opisuje i slavonske i liÄke prirodne ljepote, ali i svakodnevne prirodne pojave. Treći dio zbirke Äine stihovi s posvetom kroz koje sam pokuÅ¡ala pretoÄiti svoje osjećaje prema roditeljima, suprugu, djeci, bratu, sestri  i prijateljima, a posljednji dio zbirke Äine ljubavni stihovi. Sveukupno zbirka broji dvjestotinjak pjesama.

Gdje ste sve imali promociju zbirke “Lika u srcu†?
Prva  promocija zbirke održana je 24.05.2012. godine u Gradskoj knjižnici i Äitaonici Virovitica, u organizaciji Udruge LiÄana Vila Velebita i Gradske knjižnice i Äitaonice. Nekoliko rijeÄi o zbirci rekla je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Dijana Klarić, koja je ujedno i lektorica zbirke. Nisam imala snage  proÄitati svoje pjesme zbog uzbuÄ‘enja, treme, navale emocija te je Äitanje preuzela Dijana dok sam se pokuÅ¡ala  „sabrati“ da bi smogla izreći par rijeÄi zahvale prisutnima. Nakon službenog dijela nastala je mala gužva oko mene,  svi su željeli Äestitati, slikati se i dobiti posvetu s potpisom u svojem primjerku knjige.
Druga promocija održana je u Požegi. Poziv za tu promociju  dobila sam od autorice predgovora i lektorice moje zbirke Dijane Klarić koja radi u Gradskoj knjižnici Požega.  Organizatori promocije  zbirke bili  su ZaviÄajno druÅ¡tvo “Vila Velebita†i Gradska knjižnica. A o knjizi i i o meni govorili su prof. dr. sc.  Josip Fajdić, predsjednik druÅ¡tva Vila Velebita, Jasenka BeÅ¡lić, ravnateljica Gradske knjižnice i Dijana Klarić, autorica predgovora knjige i lektorica, dok je stihove proÄitala požeÅ¡ka gimnazijalka Maja Gjajić.

Da li je u pripremi nova zbirka?
Da, u pripremi je nova zbirka. Lektura je napravljena, u pripremi odnosno u prikupljanju su slike koje bi trebale nadopuniti moje pjesme, naziv zbirke neka joÅ¡ malo ostane tajne jer ni sama nisam joÅ¡ naÄisto. Tematika? Mislim da na ovo pitanje znate već odgovor, Lika i Slavonija, zaviÄaj.
Gdje pronalazite inspiraciju za svoje pjesme?
Inspiracija su mi osjećaji, dogaÄ‘aji, okolina, prijatelji, sve Å¡to mi se dogaÄ‘a ili nekom tko mi je srcu drag. Znam da je to možda mnogima nepojmljivo, ali to jednostavno dolazi samo od sebe. Kad sam tužna, plaÄem ili sam ljuta, najlakÅ¡e se izrazim kroz pjesme, one me oslobode, u njima izlijem svoju duÅ¡u na papir. Ima jedna pjesma koja mi je jako draga jer je nastala na poseban naÄin.  Pjesma se zove Gacka, dobila sam zamolbu da napiÅ¡em neÅ¡to o Gackoj, rijeci koja protjeÄe Likom a koju nisam vidjela. U Lici sam bila, proÅ¡la kroz nju, ali Gacke nisam nikada vidjela niti sam baÅ¡ neÅ¡to znala o njoj.  Inspiraciju sam pronaÅ¡la u prekrasnim fotografijama Gacke, ono Å¡to želim reći jest kako inspiracija dolazi sa svih strana i iz svih izvora.

Kako se pojavila ljubav prema pjesništvu?
PjesniÅ¡tvo? Hm! Iskreno ne mogu toÄno odgovoriti na to pitanje.  JoÅ¡ u vrijeme osnovne Å¡kole pisala sam pjesmice. Imam Äak i tu bilježnicu  saÄuvanu. Ne znam, jednostavno Å¡to bi se reklo „puklo me“ i tako sam ponovno poÄela pisati, mislim da je to bilo 2009. godine.

Od kuda ljubav prema Lici?
Moje rodno selo naseljeno je LiÄanima joÅ¡ prije drugog svjetskog rata. Tako se iz Saborskog doselio i moj djed  Matovina, dok je s majÄine strane baka takoÄ‘er bila LiÄanka, roÄ‘ena u Kosinjskom Bakovcu.  Roditelji, oboje po roÄ‘enju Slavonci, nikada nisu priÄali nama djeci o Lici, o roÄ‘acima koje tamo imamo i svemu ostalom Å¡to su znali o svojim korijenima. Jedino Å¡to me je stalno podsjećalo na Liku i korijene bilo je moje prezime Matovina jer gdje god bih krenula svi su me prepoznavali kao LiÄanku. U potrazi za korijenima  malo po malo Lika se zavukla „pod kožu“, a valjda je tu i bila samo je ja nisam tražila.

Kao Slavonka liÄkih korijena, recite nam koliko se u Slavoniji njeguje liÄka tradicija?
Uopće se ne njeguje, nažalost. Udruga LiÄana osnovana u Virovitici pokuÅ¡ava neÅ¡to. No nije dovoljno okupljanje  svega dva puta godiÅ¡nje. Svi se okupe, pojedu i popiju, zapleÅ¡u i popriÄaju. Pozovu se i gosti iz Like i ostalih Udruga LiÄana u Slavoniji i to je sve. Požega i Slavonski  Brod imaju zborove koji njeguju liÄku pjesmu ali kod nas niÅ¡ta od toga iako se svake godine obećava kako će se neÅ¡to pokrenuti.
Može li se živjeti od pjesniÅ¡tva, po VaÅ¡em miÅ¡ljenu?Definitivno se ne može živjeti od pjesniÅ¡tva. ZaÅ¡to? Vrlo je jednostavno, nemaju ljudi novaca za knjige ali i ne Äitaju se baÅ¡ previÅ¡e pjesme. Ljudima je puno interesantnije proÄitati  kakvu skandaloznu autobiografiju nego bilo koju vrstu pjesme.

Da li je izdavanje zbirke utjecalo na Vaš život i na okolinu?
Nikakve promjene u mojem životu nisu se dogodile. Ja sam ona stara, ista Vera, ona koja odlazi na posao svaki dan, kuha, pere, sprema i radi sve Å¡to je radila i prije. Å to se tiÄe okoline, okolina u trenutku izdavanja i promocije prepoznavala me i spominjala ali kao i sa svim „Äudima“ tako i sa ovim, zaboravilo se.

Å to mislite o mladim autoricama Valentini RubÄić i Andrei Marković? Jeste li upoznati s njihovim radom?
Valentinu sam osobno upoznala prije nekih Äetiri godine u njenom mjestu. Poznato mi je njeno pisanje. Dijelove njenoga romana proÄitala sam na forumu “Nasa-likaâ€. Mlada je, Å¡koluje se, pred njom je joÅ¡ puno lijepih dana a nadam se i puno dobrih romana, priÄa ili Å¡to već bude radila. Andreu Marković ne znam, Äitam da piÅ¡e lijepe pjesme no nisam imala to zadovoljstvo Äitati ih. U svakom sluÄaju želim im puno uspjeha.

Hvala Vam na razgovoru, imate li za kraju neku poruku za sve one koji se možda boje objaviti svoje literarne radove?
Ne bojte se staviti na papir svoje emocije, razmiÅ¡ljanja, doživljaje i nemojte ih ostaviti skrivene u ladici. Podijelite ih sa voljenim ljudima, objavite na internetu, objavite u tiskanom obliku. Bez obzira na besparicu uvijek će se naći netko tko će ih proÄitati, diviti se, veseliti ili pronaći i dio sebe u vaÅ¡im stihovima.
Hvala i vama.

Intervju vodila: Marijana Klišanin
Foto: Iva Biondić
Izvor: likaclubbing.eu
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 10 Points

Users who gave points in this topic » Snježana (10) 

Offline Snježana

• Stariji LiÄan/ka
  • Spol: Ženski
Odg: Interview – Vera Biondić
« Odgovori #1 : SijeÄnja 12, 2015, 22:20:47 »
 bravo bravo bravo bravo bravo bravo bravo bravo bravo OdliÄno!
...još nas ima....

Back to top