Autor Tema: Događanja u župi Prozor u 2015. godini  (Posjeta: 2291 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Događanja u župi Prozor u 2015. godini
« : Siječnja 21, 2016, 19:11:55 »
ŽUPA UZVIŠENJA SV. KRIŽA PROZOR

Radovi

 - Ove smo godine odlučili rekonstruirati krovište župnog stana. Prije nekoliko godina, pod udarima jakih južnih vjetrova sve prostorije su bile natopljene kišom. Razlog je loš crijep, koji je stavljen u vrijeme obnove stana (malen je zub na crijepu i malen je preklop crijepa). Ponudu nam je dostavio g. Tomislav Cvitković – Papa iz tvrtke „PAPA“. Na temelju nje smo dobili dio sredstava od naše Biskupije, jedan dio nam je dao grad Otočac, a jedan dio smo podmirili iz župne blagajne. Stavili smo nove letve i kontra letve i limeni pokrov. Osim toga nad ulazna smo vrata stavili malu nadstrešnicu da odbija kišu i snijeg od vrata. Cijena svih radova iznosi 35.116,75  kuna. Sve smo isplatili i zadovoljni smo učinjenim.

23. studenog 2014.
 
godine krstili smo u našoj župi peto dijete iz obitelji Katarine i Zorana Mitrović. Uz ostalih četvero djece donijeli su na svijet i peto dijete, malu Magdalenu.  Dijete je u ime pastoralno spriječenog biskupa Bogovića krstio kancelar Biskupije vlč. Marinko Miličević. Biskupija je i novčano potpomogla ovu veliku obitelj za naše ličke prilike. Nažalost, i naša Lika povija se pod vjetrovima modernizma pa i kod nas vlada običaj „jedno ili dvoje djece“, što vodi postupnom izumiranju naših krasnih ličkih krajeva i obitelji.

2. svibnja 2015.

godine biskup dr. Mile Bogović podijelio je sakrament  Berme našim ovogodišnjim bermanicima. Kroz proteklu vjeronaučnu godinu pripremali su se za primanje ovog važnog sakramenta u župi. Dolazili su revno i na Euharistiju. Doduše koji puta s mukom, ali su dolazili. Na početku Mise pozdravili su Biskupa i darovali mu buket cvijeća. Sudjelovali su aktivno u Misi kroz misna čitanja i molitvu vjernika. Evo njihovih imena: Lorena Bunjevčević, Martina Bunjevčević, Anamarija Cvitković, Nikola Dubravčić, Petra Ilić, Mihael Kostelac, Kristijan Majetić, Tomislava  Piršljin i Nikolina Tonković.


10. svibnja 2015.

godine imali smo i Prvu pričest za malu, ali odabranu skupinu naših prvopričesnika. I oni su revno dolazili i na misu i na vjeronauk i učili, a i kod svojih kuća se molili. Za Prvu pričest sam ih ja kao župnik spremao, a dio koji se odnosi na recitacije pripremao ih je vjeroučitelj g. Dario Košćak. Svečanost se odvijala jako lijepo i dirljivo, a posebno su na kraju bili svi ganuti kada su uz pratnju gitare s vjeroučiteljem djeca otpjevala pjesmu Hvala mama, hvala tata.
   Moram istaknuti i da učiteljice iz područne škole u Prozoru svake godine dođu  na ovu svečanost svojih đaka, što je za svaku pohvalu.
   Prvopričesnici 2015. godine su: Marin Grahovac, Ante Majetić, Karmen Orešković, Jasmina Rožman, Iva Vuković i Ema Žubrinić.

ila_rendered
Događanja u župi Prozor u 2015. godini

Prvopričesnici sa vlč. Ivicom Miškulinom i vjeroučiteljem Darijom Košćakom


Križeva

- Prvi petak ove godine u mjesecu rujnu iskoristili smo kao prigodu za ispovijed naših župljana za blagdan Uzvišenja svetog Križa, zaštitnika naše župe. Uz pomoć vlč. Stanka Smiljanića iz Sinca i vlč. Josipa Šimatovića uspjeli smo pomiriti dio župljana (voljnih) s dragim Bogom kroz ovaj sakramenat. Prijepodnevnu Misu je predvodio sam župnik u 11 sati, a poslijepodnevnu je predvodio vlč. Mile Rajković, župnik iz Švice. U propovijedi se župnik Mile dotakao povijest blagdana Uzvišenja sv. Križa i njegovom značenju za nas danas.
   I ove smo godine bili gosti na večeri kod dragih župljana Mire i Ive Majetić iz Prozora, a prijepodne sam objedovao kod naše mežnjarice Kaje i njezina supruga Miše Bobinac.


Ministrantski skup održan je u lipnju ove godine u Senju

gdje su sudjelovali i ministranti iz naših župa Prozor i Ličko Lešće. Nakon Mise i razgledavanja Senja održan je nogometni turnir, što njih jako veseli. Naši ministranti zauzeli su ove godine treće mjesto, a prošle drugo mjesto. Bili bi i bolje plasirani da neke od župa nisu uzele u svoje ekipe i srednjoškolce, koji su daleko fizički jači od djece iz trećih, četvrtih i inih razreda.

Iz župske Spomenice

Po smrti župnika Vlatkovića upravljao je župu prozorsku tadanji otočki kapelan gos. Josip Nagy kroz dva mjeseca.
   Na mlado ljeto god. 1875 imenovan je po tadanjem zapovijedajućem generalu bivše Vojne krajine g. Mollinaru župnikom prozorskim Janez Kocmut kancelarista biskupske pisarne i kapelan senjski. Ovaj se je rodio 23. prosinca 1842. u selu Trnovcu  župe sv. Volfanga blizu Optuja u Štajerskoj. Prve škole učio je pučkoj školi kod kuće, četvrti razred i nižu gimnaziju u Mariboru, više pako i maturu u Varaždinu pod ravnateljem Mahuncijem Martinom i profesorom Armin Pavićem, te je pošao po naputku prijatelja si Josipa Nagya u senjsko sjemenište god. 1869. Tu svrši sve nauke, te bje budući si je domaći biskup preuzvišeni g. Vjenceslav Šoić nalazio na kanoničkoj vizitaciju u Liki, zaredjen po presv. g. Ivanu Viteziću biskupu krčkomu 18. srpnja 1872. sa dva sudruga. Prvu sv. misu pjevao je u Senju u crkvi sv. Franje 21. srpnja iste godine te bje poslan za kapelana u Jelenje na Grobničko polje. Nakon mjesec dana već ga premjesti biskup u Senj za kapelana i kancelistu, a u Božiću god. 1874. pođe u Prozor, gdje se i sada nalazi, kad ovo piše 1902.
   Crkva prozorska bijaše veoma siromašna i zapuštena tako izvana kao  iznutra, oltar bijaše u zid uzidan, sv. Križ visio na čavlu, nutarnjega nakita ili pokućstva nikakva osim šesnaest starih razlupanih klupa, niti krstilnice niti propovedaonice, nu tri kaleža i tri paramenata dobra.
   Godine 1876. postavljen je sadašnji oltar i renovirana slika sv. Križa troškom puka i ostavštinom župnika Vladkovića, što je učinio zlatar otočki  Josip  Krećov. Godine 1876. i 1879. renovirana je sva crkvena misna roba te učinjena dva pluviala sve kod kuće.
   Godine 1879. prošireno je župno groblje tim da je prozorska crkvena obćina dala žitelju Josi Parcu napušteno groblje kraj crkve u istoj površini. Ovaj komad groblja blagslovio je otočki župnik podarciđakon i začasni kanonik Vilhelm Pokorny. Buduć pako ovo groblje još nebijaše za župu dosta prostrano; stoga je župna obćina god. 1884. još pojačala župno groblje, te je kupila od žitelja Pave Markovića zemljište ispod cimitera za 100 forinti. Ovo pako groblje blagoslovio je biskupskom dozvolom, jer bijaše vice arhiđakon bolestan, župnik lešćarski Mate Grunhut sa assistentiom.
   Godine 1881. bijaše prva kanonička vizitacija presvietloga gos. biskupa u Otočcu, te je kod ove prilike pohodio privatno i prozorsku župu i svu okolicu s pratnjom.
   Godine 1881. boravio je kroz 6 dana u Prozoru u župnom stanu i to samo po danu preuzvišeni gospodin zapovijedajući general won Ramberg kod iskopavanja prozorskih starina, te se je veoma zanimao za sliku sv. križa na oltaru, koju je i za sebe pribaviti.
   Godine 1892. početkom mjeseca lipnja započela je temeljna restauracija župne crkve u Prozoru po poduzetniku…..   Šikiću iz Konjskoga. Plan za zvonik i sve ostalo učinio je tadanji mjernik i tehničar Frane  Poici, te je i gradnju nadzirao. Produljenje crkve toranj, novi krov i pokrivanje limom stajalo je 5000 forinti od kojih je dala crkva sama 3000 forinti… 1000 … i visoka kraljevska zemaljska vlada 1000.
   Godine 1893. posjetio je Prozor i prozorsku crkvu presvijetli gos. Isidor Kršnjavi tadanji predstojnik bogoštovlja i nastave sa presvijetlim gos. velikim županom Ličko Krbavskim Budom Budisavljevićem te je poklonio crkvi 500 forinti za unutarnje uređenje i crkveno pokućstvo.
   Godine 1894. na blagdan Uzvišenja sv. Križa crkvenoga i prozorskoga zaštitnika 14. rujna bijaše za Prozor najveća i sjajna svečanost. Istoga dana iz pet plovanija čitave Gatske sakupilo se tu svijeta, osobito iz Otočca sva inteligenca vatrogasno družtvo sa muzikom i zastavami. Ovu riedku svečanost  (obavi)  blagoslov crkve i uspostavljanje križnoga puta obavio je velečastni otac Marijan Širca vikar i franjevac na Trsatu sa osam ostalih župnika i braće komšija…..

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 10 Points

Users who gave points in this topic » Vera (10) 

 


Back to top