Autor Tema: Ličko Lešće - Događanja u župi 2015.  (Posjeta: 2655 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Ličko Lešće - Događanja u župi 2015.
« : Siječnja 21, 2016, 19:42:40 »
ŽUPA BLAŽENE DJEVICE MARIJE OD SVETE KRUNICE LIČKO LEŠĆE

Susret molitvenih zajednica

Na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca 2014. u župi Ličko Lešće održan je susret molitvenih zajednica Otočkog dekanata.
   Susret je započeo pjesmom "Zdravo Djevice, Bogorodice" i pozdravom župnika vlč. Ivice Miškulina te se nastavio molitvom krunice uz meditativne tekstove.
   Poslije molitve krunice uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio lešćarski župnik. Na svetoj misi osobito se molilo za duhovna zvanja, obitelji, mlade te za obraćenje grješnika. Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu nakon svete mise bilo je u ozračju nadolazećeg i željno iščekivanog blagdana Rođenja Gospodinova.
   Ovaj događaj obogatio je svojom pjesmom župni zbor potpomognut pratnjom orgulja koje je svirala Marijana Žalac.
   Suset se završio u ugodnom i veselom ozračju uz pjesmu i kolače u župnom pastoralnom centru. Cijeli susret bio je u organizaciji molitvene zajednice iz Ličkog Lešća i članova Župnog pastoralnog vijeća.

                                    
Silvija Vašarević

Prvosvibanjsko hodočašće

Napokon, nakon godinu dana, sabrani Božjom milošću u jedan autobus, krećemo na svoje, sada već  tradicionalno prvosvibanjsko hodočašće, vođeni  začetnikom ideje o ovim putovanjima  vlč. Ivicom Miškulinom, našim župnikom.
          Budući da je prvi dan mjeseca svibnja i svibanjskih pobožnosti, putovanje započinjemo molitvom svete krunice. Isto tako je i spomen dan Svetog Josipa Radnika, a on je poslije Blažene Djevice Marije bio Isusu najbliži i po službi i po veličini svojih zasluga, a time je i njegov zagovor velik, poslije Djevice najveći, utječemo se i njemu prigodnom molitvom.
        Sa pjesmom i molitvom radosno putujemo prema starom hrvatskom kraljevskom gradu Ninu, gdje u crkvi Svetog Anselma  slavimo Svetu  Misu. Svetac se spominje kao jedan od 72 Kristovih učenika. Na glavnom oltaru župne crkve je slika svetih Anselma, Marcele i Ambroza. Sveti Ambroz je kao đakon pomagao Svetom Anselmu u širenju kršćanstva a Sveta Marcela je živjela u kući Svete Marte, Marije i Lazara. Njezine moći nalaze se u škrinji ispod slike.
        Jedna lijepa poruka na zidu crkve privukla mi je pozornost  „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi Svetu Misu“.
        Na crkvu se naslanja i kapela Svete Marcele, danas znana kao Gospa od Zečeva, koja je i središnje Marijansko svetište Zadarske nadbiskupije. Mi najviše pamtimo Nin po biskupu Grguru Ninskom, branitelju narodnog  jezika i glagoljice u crkvenom bogoslužju, čiji je spomenik u središtu Nina, pa se ninjani šale i kažu da ovaj u Ninu sve zna, a onaj u Splitu još uči.
       U blizini župne crkve nalazi se i crkva Svetog Križa iz IX stoljeća poznata kao „najmanja katedrala na svijetu“,  „nebriga“ o njoj povjerena je Hrvatskoj državi.
      Nakon duhovne okrijepe i razgledanja grada Nina put nas vodi u Zadar, ali prije toga „skoknuli“ smo  malo do otoka Vira. Ovdje je bilo malo tjelesne okrijepe.
       Na povratku iz Vira iz autobusa promatramo crkvu Svetog Nikole, jedinu sačuvanu ranoromaničku crkvu u Hrvatskoj iz XI. stoljeća.
      Žurno krećemo prema Zadru u muzej sakralne umjetnosti, koji se nalazi u građevnom sklopu crkve Svete Marije odnosno njezinog samostana benediktinki. Ovdje se nalazi  jedna od najvećih izložbi u Hrvatskoj od zlata i srebra. Posebno vrijedni izlošci su Čikin križ, relikvijar iz VII/VIII. stoljeće,srebrni relikvijari u obliku ruku optočenih dragim kamenjem, relikvijari u obliku poprsja, ikone iz XIII. stoljeća ,mnoštvo križeva,pokaznica i kaleža, kamene krstionice, gotičke skulpture, slike talijanskih majstora. Do  XVI. stoljeća sve predmete napravili su naši majstori zlatom iz Bosne dok je turci nisu opustošili. Preporučujem svakom koga put nanese u Zadar da obiđe ovaj muzej.
     Poslije muzeja odlazimo u razgledanje grada Zadra. Najprije posjećujemo Rimski forum, stup srama, spuštamo se prema Morskim orguljama, posjećujemo i trg Pet bunara, glavna kopnena vrata. Posjećujemo i prekrasnu Katedralu Svete Stošije (Anastazije) zaštitnice Zadra i Zadarske nadbiskupije. Svetica je zbog svoje vjere mučena i spaljena na lomači 304. godine u doba cara Dioklecijana. U blizini katedrale susrećemo i nadbiskupa Želimira Puljića s kojim smo napravili i zajedničku fotografiju.
      Malo kasnije nas nekoliko odšetalo je do crkve Svetog Šimuna i tamo zatekli grupu bogoslova koji su čekali da se otvori crkva i škrinja Svetog Šimuna koja se otvara svake nedjelje. To je onaj isti Šimun iz Lukinog evanđelja koji je u Jeruzalemskom hramu prepoznao Mesiju, primio ga na ruke i uskliknuo “sada možeš, Gospodine, otpustiti slugu svoga da, prema riječi tvojoj ide u miru, jer mi oči vidješe spasenje tvoje“ (Lk.2,29-30). Škrinja u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo Sveca napravljena je od cedrovine optočena zlatom, a dala ju je izradit Elizabeta Kotromanić 1380. godine, a dva anđela koja drže škrinju salivena su od turskih topova. Spomenik je nulte kategorije.
    Može li postojati ljepši kraj jednog hodočašća nego dodirnuti tijelo Sveca koji je na svojim rukama držao  Spasitelja svijeta?
   Hvala ti dobri Bože, a i Vama župniče na još jednom prelijepom i poticajnom hodočašću.
                                                                                                                                                             Marijana  Jagodić


ila_rendered
Ličko Lešće - Događanja u župi 2015.

Hodočasnici Ličkog Lešća i Prozora ss zadarskim  nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem

Krizma

Slavlje svete potvrde u župi Ličko Lešće održano je 2. svibnja 2015. godine na svetoj misi u 11 sati. Predvoditelj slavlja i djelitelj svete potvrde bio je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović. Lešćarskih krizmanika bilo je deset: Magda Bobinac, Hrvoje Brajković, Luka Grčević, Sebastijan Kolak, Goran Kranjčević, Fabian Orešković, Matea Orešković, Patricija Orešković, Marko Pećarić i Anamarija Žalac.
   Na početku misnog slavlja uz župnika vlč. Ivicu Miškulina, biskupa je pozdravila i krizmanica Anamarija Žalac te mu uručila buket cvijeća. Župna crkva bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a slavlje se odvijalo u posebno radosnom ozračju uz prisustvo roditelja krizmanika i kumova te brojnih rođaka i prijatelja. Na svetoj misi aktivno su sudjelovali i sami krizmanici. Čitanje je čitala Magda Bobinac, a molitvu vjernika su predvodili Luka Grčević i Matea Orešković. Svečanom ugođaju pridonio je i župni zbor uz pratnju Marijane Žalac na orguljama.
   Ovo slavlje bio je vrhunac duže priprave za sakrament potvrde kroz župnu katehezu, a neki od krizmanika bili su aktivno uključeni i u druge župne aktivnost. Nadamo se da ovo nije bio i kraj njihovog angažmana te da će, ojačani darovima Duha Svetoga, nastaviti izgrađivati svoju župnu zajednicu.                                               
                                               
 
                                                                                                                                                                                                                 Silvija Vašarević

ila_rendered
Ličko Lešće - Događanja u župi 2015.

Krizmanici 2015.

Moja prva Sveta Pričest

   Došao je i taj dan za koji smo se pripremali kroz cijelu godinu.
Uzbuđen, danima sam razmišljao o svom susretu sa Bogom. Sav u strepnji iščekivao sam svog najvećeg prijatelja Isusa Krista.
   Tog jutra 10. svibnja 2015. godine sa svojim prijateljima: Marijom Kovačić, Marijom Orešković, Glorijom Odorčić, Lanom Kovačić, Lucijom Kraljić, Juliom Banić, Kristijanom Banić, Ivanom Matasin, Karlom Kolak, Davidom Kolak i Leom Banić ponosno sam ulazio u crkvu. U bijelim haljinama sa svijećom u ruci, velika srca pjevali smo „Kriste u tvoje ime sad smo ovdje svi“.
   Naši roditelji sa osmjehom na licu i suzom u oku bili su ponosni na nas. Sveta misa bila je svečana. Nakon par recitacija, molitve vjernika, paljenja svijeća i obnove krsnih zavjeta  dostojanstveno smo primili Isusa u posvećenoj hostiji.
   Osjećao sam se posebno. Pogledao sam svoju mamu - ona je plakala, a ja sam bio sretan u srcu.
   Nakon završnog blagoslova uputili smo se u Pastoralni centar na zajedničko druženje.
                                                                                   
                                                                                                                                                               Filip Kranjčević

ila_rendered
Ličko Lešće - Događanja u župi 2015.

Prvopričesnici 2015.


Lozarija

Priprava za ovogodišnje slavlje blagdana Blažene Djevice Marije od Svete Krunice započela je trodnevnicom u četvrtak, 1. listopada u 18 sati molitvom svete Krunice. Tijekom molitve Krunice i Lauretantskih litanija, za sakrament ispovijedi na raspolaganju je bio župnik vlč. Ivica Miškulin. Kao i svakog četvrtka, poslije svete mise imali smo klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.
   Prema dogovoru župnika vlč. Ivice Miškulina i vlč. Stanka Smiljanića, župnika iz Sinca, pobožnost Prvih petaka održava se svaki  mjesec u drugoj župi (Ličko Lešće, Sinac i Prozor). Drugi dan trodnevnice bio je ujedno i prilika za obavljanje ove Pobožnosti u našoj župi. Sakramentu ispovijedi moglo se pristupiti zahvaljujući župnicima Lešća i Sinca i vlč. Josipu Šimatoviću, predstojniku za mlade Gospićko – senjske biskupije, koji je poslije ispovijedi i Krunice predvodio misno slavlje drugog dana trodnevnice. Ovom prilikom Vlč. Josip Šimatović prisjetio se svojih sjemeništarskih dana, pokojnog župnika vlč. Ante Cvitkovića i vremena kada se za vrijeme ljetnih i školskih praznika u našoj župi pjevalo uz pratnju orgulja na kojima je svirao tada još kao sjemeništarac naše Biskupije. Probe pjevanja župnog zbora, uz Josipovu pomoć, održavale su se dva do tri puta tjedno. Na tim se probama zbor pripremao za nedjeljnu liturgiju, a naročito za blagdan zaštitnika župe - BDM od svete Krunice.
   Zadnji dan trodnevnice proslavili smo u kapelici sv. Franje u Vrilu, molitvom svete Krunice i svetom misom koju je predvodio župnik župe Perušić vlč. Josip Štefančić u zajedništvu s vlč. Stankom Smiljanićem iz župe Sinac i našim župnikom vlč. Ivicom Miškulinom.
   Glavno euharistijsko slavlje, u nedjelju u 11 sati, predvodio je vlč. Pero Zeba, župnik župe sv. Bartola iz Cernika u suslavlju s duhovnikom slijepih i slabovidnih osoba vlč. Jurom Ladišićem i župnikom domaćinom vlč. Ivicom Miškulinom. Prigodnu propovijed vlč. Zeba je zaključio slijedećim rečenicama: „Danas, predragi, slavimo  u Ličkom Lešću veliki blagdan Majke Božje. Marija je početak boljega svijeta. U Ličkom Lešću: „Liko moja Mariju pogledaj, i dobro si došao! Pogledaj, ona je početak boljega svijeta“. A što ti Ona želi danas reći? Što kaže Marija? Najprije, prvim učenicima Isusovim, kad su je pitali: „Što ćemo učiniti?“. Našli su se u Kani Galilejskoj kod siromašne obitelji. Ponestalo je vina. Marija kao osjetljiva majka zna da treba pomoći. Rekla je apostolima:  „Sve što vam kaže On učinite i ne bojte se! Bit će sve dobro.“ Znamo što su apostoli učinili. Natočili su vodu u one bačve, voda je postala vino. Bilo je to prvo čudo jer su poslušali što je Marija rekla. Što Marija meni i tebi kaže? Ma isto, Liko moja, isto Lešćerani moji! Sve što vam On kaže učinite! Svake nedjelje ovdje u Ličkom Lešću u 11 sati, Isus s ovog oltara govori, najprije u liku svog zemaljskog namjesnika vlč. Ivice Miškulina, a onda s oltara bujice svih sedam darova Duha Svetoga teku kao rijeka Gacka, ali nema tko da pije, nema tko čuti jer smo ili oglušili ili smo oslijepili. „Zamislio stari soko da će umrijeti pa poželi Liku svoju još jednom preletjeti. Ne, ne moj sokole nećeš umrijeti, ti i Vila Velebita vječno ćete živjeti.“ Zašto vam govorim stihove ove pjesme? Gledam Vas kao potomke tog sokola koji je letio, koji je imao moćna krila i sijao život i pjesmu na ovoj blagoslovljenoj našoj zemlji. I crkva je bila puna života i radosti. Čitam danas na Vašim čelima jednu tišinu i ponos. Nemojte biti tužni. Kad je domovina trebala, da raširite krila i da poletite iz svojih gnijezda u obranu časti i dostojanstva, Vi ste s Krunicom oko vrata to učinili. Hvala Vam zbog  toga! Gdje su vaši sinovi i unuci? Zašto je Ante ostao u krevetu danas ležati? Tko je odrezao krila svom sokolu da on danas govori: „Kakva maša? Kakva crkva?“. Predragi, valja krstiti mlade sokole. Poletite! Dođite! Napijte se na ovom izvoru! Tu nas Marija, neprestano, svake nedjelje gleda i šapće sa svog oltara! Tu Krist govori! Poslušajte ga: „Napijte se, nahranite se, ne bojte se jer Ja sam s vama u sve dane! Ako bude teško ja ću biti uz vas, ja ću ti snagu dati.“ Predragi moji, neka Vas nebeska Majka Marija čuva, neka ponovno ličkom sokolu narastu krila, krila katolička, neka Krist bude u vama, neka nebeska Majka Marija, Gospa predraga, Kraljica Hrvata i dalje bude izvor i utjeha : „Najprije tražite kraljevstvo Božje, ostalo će vam se sve nadodati!“
   Po završetku popodnevnog misnog slavlja kojeg je predvodio vlč. Mile Rajković, blagoslovljena su djeca, krunice i nabožni predmeti koje su vjernici donijeli na blagoslov.
   Kao i svake nedjelje, liturgijsko pjevanje za vrijeme trajanja trodnevnice  na sam blagdan animirao je župni zbor uz orguljašku pratnju Marijane Žalac.
   Cvjetne aranžmane koji su krasili oltare župne crkve darovala je i ove godine Marijana Dujmović iz cvjećarne „Mimoza“ iz Otočca.

                                                                                                                                                        Silvija Rubčić Kovačić


ila_rendered
Ličko Lešće - Događanja u župi 2015.

Lozarija

Svjedok vjere

ila_rendered
Ličko Lešće - Događanja u župi 2015.

Marija Rubčić rođena Orešković rodila se 3. ožujka 1927. godine u Ličkom Lešću od oca Mile i majke Mande u zaseoku Belaši. U ona teška i siromašna vremena djetinjstvo je Marija provela radeći i pomažući svojim roditeljima. Završila je četiri razreda osnovne škole, a kada je trebala odrasti u mladu i veselu djevojku počeo je rat u kojem je Marija, bez imalo krivnje, platila visoku cijenu podjele hrvatskog naroda. Suseljani su bili pripadnici više vojski koje su bile izrazito neprijateljski raspoložene jedna prema drugoj iako se znalo raditi i o rođenom bratu ili prvom susjedu. Naima, Marijin otac Mile priklonio se ustašama pa je cijela obitelj tijekom, ali i nakon rata morala trpjeti maltretiranja od strane partizana. Marija je zajedno s majkom bila više puta uhićivana i mučena - svezanu su je spuštali u Samograd, mučili strujom i batinali kako bi prokazala svoga oca. Nakon rata, točnije 1946. godine njezina majka je s još nekolicinom mještana i ljudi iz drugih sela strijeljana na Tuplama. Tako je Marija s devetnaest godina ostala bez majke i oca koji je navodno ubijen, odnosno nestao je. Mariju su potom odveli na prisilni rad na Petrovu goru, a radila je i na pruzi Šamac - Sarajevo. Svo to vrijeme trajalo je i nastojanje ondašnjih vlasti da se Mariji usade nove komunističke vrijednosti. Ali nije se naša Marija dala ustrašiti niti se okrenula od Boga i svoje vjere koja joj je uvijek bila čvrsti temelj i oslonac. Uvijek je pješice svake nedjelje išla na svetu misu dok bi joj se pojedinci, koje je sretala putem, rugali i za njom pljuvali. Sve je to ona praštala i strpljivo podnosila vjerujući u bolja vremena zagledana u Onoga tko je jedini Put, Istina i Život.
   Udala se 1949. godine za Juru Rubčića i rodila petero djece. Teško su živjeli od poljoprivrede jer Jure nije mogao dobiti nigdje posla oženivši ustašku kći. Često se Bogu molila, a svoja dva sina i tri kćeri u vjeri je odgojila u vrijedne i poštene ljude. Život nije štedio našu Mariju pa je morala sahraniti svoje sinove, ali je u svojoj boli još više prionula uz Boga i Crkvu te svake nedjelje slavila svetu misu sa svojim župljanima. Kad ne bi mogla otići u crkvu zbog nemoći i bolesti s krunicom u ruci sjedila bi ispred televizije i pratila svetu misu. Župljanima je još u živom sjećanju baka Marija kako teško hodajući uz pomoć svojih kćeri svake nedjelje prilazi stolu Gospodnjem. Umrla je u 86. godini okrijepljena svetim sakramentima. Mi kao njezini župljani sjećamo je se kao drage osobe koja je uvijek uz osmjeh imala lijepu riječ za svakoga čovjeka svjedočeći tako i Božju ljubav za svakoga od nas. Počivala u miru Božjem!
                                       
                                                                                                                                                                                                                      Đurđa Orešković


Veći radovi u župi tijekom 2015. godine

Već duže vremena mučio me je krov župnog stana, koji je jako dotrajao. No, morali smo prije toga riješiti krov župne crkve što smo i učinili 2013. g. Tako je 2015. g. došao na red i krov župnog stana.
    Tijekom 2014. g. pozvali smo nekoliko tvrtki da pošalju svoje ponude za rekonstrukciju krovišta župnog stana. Od pristiglih ponuda Župno ekonomsko vijeće je odabralo kao najbolju ponudu tvrtke „TVRDINIĆ“ iz Čovića (župa Ličko Lešće).
   Dogovoreno je s ponuđačem način, materijal, rokovi izvođenja radova i rokovi plaćanja na obostrano zadovoljstvo. Radovi su počeli tijekom rujna mjeseca, vrijeme je bilo lijepo, makar je župnik često gledao i u nebo i na vremensku prognozu na TV-i.  Sve je išlo po planu.
   Skinut je stari i dotrajali crijep i građa osim rogova koji su dobri. Stavljena je nova daščana oplata, vodonepropusna i  paropropusna folija, limeni pokrov, snjegobrani, opšav dimnjaka i nove kuke, a žljebove smo ostavili stare jer su još dobri.
   Cijena svih radova iznosi 73.961,53 kune. Tvrtka „TVRDINIĆ“ dala je i popust u visini tisuću eura, na čemu im se zahvaljujem. Dio novca je dala naša Biskupija, dio grad Otočac, a dio su dali župljani, ali jedan manji dio. Vjerojatno netko od onih koji nisu dali smatra da je to župnikova kuća i neka se on sam brine za njezino održavanja. Pored toga što župnik stanuje u toj kući u njoj se nalaze i matične knjige, koji su potrebne svima i još se tu odvija čitav niz drugih aktivnosti vezanih uz župu i župljane. Zato bi bilo dobro pomoći  kada se to od nas traži, a tražili smo samo po sto kuna (100 kuna) po domaćinstvu. Zahvaljujemo se svima onima koji su pomogli kao i gradu Otočcu i Biskupiji.
   Još smo zazidali dio zida u dvorištu župne kuće kod Pastoralnog centra, natkrili ga (može služiti kao ostava za razne stvari) a jedan dio je napravljen za roštilj. Poslovi su obavljani volonterski. Hvala volonterima!!!!!

                                                                                                                                                                                         vlč. Ivica Miškulin, župnikAoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top