Autor Tema: Aerodrom Otočac  (Posjeta: 12468 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline velebitska-plava

• Senior Član
  • Spol: Ženski
Aerodrom Otočac
« : Siječnja 06, 2008, 21:03:18 »
Aerodrom Otočac je jedini aktivni aerodrom na području Ličko-senjske županije. Uređen je 1972-1973. godine a investitor je bila tadašnja Općina Otočac. Registriran je kao aerodrom za obučavanje letačkog osoblja i sportske potrebe odnosno prema tadašnjim propisima kao sportski aerodrom. Namjena aerodroma Otočac bila je prema registru za obuku u letenju, športsko-turističke potrebe i ostale aktivnosti aerokluba.
Lokacija je oko 3 km jugoistočno od Otočca (Špilnik), neposredno uz cestu Otočac- Gospić.
Na svega 1 km nalazi se poslovna-zona od 13 hektara.

Upisani su slijedeći podaci:

referentna točka aerodroma, geometrijsko središte uzletno-sletne staze s koordinatama: 44˚ 50΄ 44˝ N i 15˚17΄ 34˝ E,
referentna točka aerodroma 463 m
referentna temperatura 20˚ C
nosivost manevarske površine je za zrakoplov MTOW do 7 t. (Let 410)
pravac uzletno-sletne staze je 141˚ - 321˚
Aerodrom Otočac namijenjen je za :

letenje športsko-turističkih zrakoplova, ultra lakih letjelica i jedrilica,
obuku letačkog osoblja i padobranaca,
trenažu i
rekreaciju.
Najveći dio aerodroma zauzima površina na kojoj se nalazi travnata uzletno-sletna staza širine 100 m i dužine oko 1.740 m, odnosno oko 17,4 hektara. Uz tu površinu postoje i dvije manje. Uz sjeverozapadni prag staze je oko 1,8 hektara zemljište do ceste Otočac –Gospić na kojoj je stajanka, objekt aerokluba u kojem su prostorije aerokluba i ugostiteljski sadržaj i hangar za zrakoplove.Tu je pristupni put i parkiralište za vozila. Uz jugoistočni prag staze se nalazi bočno površina oko 2,7 hektara.
Objekt aerokluba je izgrađen 1977. površine 172 m2 i sastoji se od prostorije za održavanje nastave, kancelarije, bifea i sanitarnog čvora. Ispred objekta je terasa do koje vodi pristupna prometnica. Hangar površine 360 m2 je izgrađen 1989.g. i služi za smještaj i održavanje zrakoplova. Ispred hangara je manja stajanka s asfaltnim kolnikom površine 180 m2. Postoji i cisterna za gorivo i pokazivač smjera vjetra. Na strani uz cestu je ograda. Objekti imaju priključak za vodu, struju i telefon.
Prostornim planom uređenja Grada Otočca rezervirane su površine za eventualno širenje i razvoj aerodroma.

Aerodrom Otočac je jedini aerodrom u regiji i već više od tri desetljeća djeluje i okuplja mladež zainteresiranu za tehničku kulturu i zrakoplovstvo. Nositelj tih aktivnosti je aeroklub „Krila Gacke“.

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Odg: Aerodrom Otočac
« Odgovori #1 : Travnja 04, 2011, 18:51:45 »
Još nekoliko slika sa Špilnika

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #2 : Kolovoza 18, 2011, 20:03:26 »
Moj nećak Toni Dujmović sa  svojom motornom jedrilicom "Falke". Valjda će i mene provozat jedanput  hehe  huhu;jj

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=O2Yqrl31UO0#[/youtube]

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #3 : Ožujka 09, 2012, 10:12:40 »
Mile lipe su ti slike, a veliš da  imaš ovog svog nećaka koji ima ovo šta leti po zraku, de ugovori nam neš jeftinije da se provozamo, ma i slika bi bilo, naravno za Liku... smjeh smjeh smjeh smjeh smjeh

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #4 : Ožujka 09, 2012, 16:11:15 »
Epa e, to je sređeno samo mu se javi i reci da sam te ja poslal, naplatiće ti duplo  kekek;, ma šalim se  sada ozbiljno to je dogovoreno samo mu se javi i nema  problema. No ipak reci da dolaziš od mene  platit ćeš normalnu cijenu huhu;jj
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #5 : Prosinca 14, 2012, 20:35:13 »

ila_rendered
Aerodrom Otočac
ila_rendered
Aerodrom Otočac

Back to top