Autor Tema: LiÄke Rijeke i Jezera  (Posjeta: 27493 )

0 ÄŒlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline velebitska-plava

• Senior ÄŒlan
  • Spol: Ženski
LiÄke Rijeke i Jezera
« : Lipnja 11, 2007, 19:28:10 »
      Rijeka Lika

Izvire na jugu Lickog polja, iznad mjesta Medak, a onda produzuje vijugavo prema sjeveru i na rubu Lickog polja ponire kod sela Lipovo Polje. Duljina toka joj je oko 60 km, a srednja dubina oko 2,5 m ( u donjem toku ima dubina i do 10 m). U gornjem toku prolazi kroz podrucje livada, pa su joj obale pristupacne. U srednjem i donjem toku prolazi kroz krsko podrucje, pa su joj obale kamenite i strme, a na nekim mjestima i nepristupacne ( kanjon Kaludjerovac i Kruscica). Srednja joj je sirina oko 15 m. Voda je obicno bistra i rijetko se zamuti. Na Lici je izgradjena 80 m visoka brana Kruscica. Lika se spojila sa  vodama Gacke, pa je nastalo jezero od cca 5600 ha. U Liku je 1967.g. ubacena i stuka, koja se dobro snasla. Potocne i kalifornijske pastrve ima u izvorskom dijelu i pritoku Glamocnici kod Medka, pa nizvodno do Ribnika. Na kalifornijsku pasrtvu moglo se naici oko Bilaja i Gospica te Kaludjerovca sto je danas rijetkost. Lika ima i krupnih sarana koji dostizu i preko 20 kg. Glavno je podrucje sarana u gornjem toku Like oko Ribnika, u srednjem oko Ostrvice( kod usca Jadove), Lipovo Polje (ima i krupnih klenova) a ispod Budaka sarana ima u cijelom toku do ponora - Gornji i Donji Kosinj. U Lici ima i krupnih somova - uhvacen je som tezak 50 kg! Osim toga Lika je bogata sitnom ribom: pior, crvenperka, zutooka, klenic, klen, suncanica, balavac dok je karas nestao. Rijeka Lika ima manje pritoke - potoke Pociteljicu i Otesicu. U oba potoka ima potocne i kalifornijske pastrve te u donjem toku klena.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline velebitska-plava

• Senior ÄŒlan
- Licka Jesenica -
« Odgovori #1 : Lipnja 11, 2007, 22:21:15 »

Izvire iz Velike Kapele i tece 3 km do sela Licka Jesenica. Ima oko 4km toka, od kojeg jedan dio (oko 1 km) ljeti presusi. Gornji tok rijeke protjece kroz prekrasnu gorsku dolinu, punu crnogorice, do pilane koja je smjestena na kraju te doline. Zatim rijeka prolazi kroz polje i tu su joj obale gusto obrasle vrbovim grmljem. Rijeka je u gornjem toku plitka ( korito ima prosjecnu dubinu 1,5 m). U donjem toku, koji je u ravnici, dubine dostizu u samom selu i do 5 metara. U rijeci zivi samo potocna pastrva i pior. Rijeka je mjestimicno siroka i do 20 metara,  pa se onda suzuje na nekoliko metara sirine.  

Offline velebitska-plava

• Senior ÄŒlan
RICICA
« Odgovori #2 : Lipnja 24, 2007, 18:59:59 »
      - Licko Cerje -
  Ricica nastaje kod mjesta Lovinac od Ricice koja izvire kod Raduca i Savuje koja izvire zapadno od Lovinca. Od sastavaka tih potoka pa do ponora voda je stalna. Ricica tece krivudavo kraskim terenom. Duljina stalnog vodotoka je oko 17 km, srednja sirina je oko 10 m, a srednja dubina 2 m. Tece prema jugu od Lovinca, a ponire u livadama stikadskog podrucja nize zeljeznicke stanice Gracac.  Danas je tu jezero koje je poznato po krupnim pastrvama. U Ricici ima krupnih potocnih pastrva, piora i rijecnih rakova! Najbolja lovista su od Lovinca do Lickog Cerja i oko Stikade.

Offline velebitska-plava

• Senior ÄŒlan
- Zrmanja -
« Odgovori #3 : Lipnja 24, 2007, 19:04:57 »
Zrmanja izvire ispod krajnjih istocnih ogranaka Velebita, na visini od 365 m. Dugacka je 64 km, a utjece u Novigradsko more. U pocetku tece dolinom, a onda ulazi u visoke kanjone probijajuci se prema moru. Pocevsi od vrela tok se na duzini od kilometra spusta za citavih 100 m, sto znaci da je vrlo brz. Zrmanja stvara niz visokih slapova (do 27 m). Prima pritok Krupu koja je, kao i Zrmanja, bogata potocnom pastrvom.

Offline velebitska-plava

• Senior ÄŒlan
- NovÄica -
« Odgovori #4 : Lipnja 24, 2007, 19:13:36 »

- ispod Gospica - 

Nastaje spajanjem potoka Brusanice, Rizvanuse i Lopuze, vise sela Licki Novi. Izvori tih potoka nalaze se na podrucju sela Brusane i Divosela ispod Velebita. Od sela Kanize Novcica se usjekla u kameni teren pa manje pristupacnim kanjonima prolazi kroz Gospic, a ispod Gospica utjece u Liku. Srednja sirina joj je 15 m, a srednja dubina 2 m. U gornjem toku ima potocnih i kalifornijskih pastrva, a nize od usca Lopuze krupnih sarana i klenova. U Novcici ima najvise stuke (pa i krupnije do 4-5 kg), soma, linjaka a bogata je i sitnom, manje vrijednom ribom.
Pritok Novcice je BOGDANICA, koja utjece u Novcicu nedaleko od Gospica, a nastaje spajanjem potoka Buzimnice i Trnovackog potoka. Bogdanica ima blage i pristupacne obale, a tece slikovitim krajem ispod Velebita. U njoj ima stuke, klena, pastrve...

- Novcica -

Bogdanica

Offline buki

• Novi LiÄan/ka
  • *
  • Spol: MuÅ¡ki
Odg: ~ rijeke i jezera u Lici ~
« Odgovori #5 : Lipnja 24, 2007, 22:31:54 »
oprosti mi molim te,no moram te ispraviti.  Ulovljeni su i primjerci od 18 kg.stuke i sarana preko 20 kg. teskih. Samo da se zna kakvim kapitalcima obiluje nasa Novcica!
I ja se drogiram ..... kotletima i pivom! :-)

Offline velebitska-plava

• Senior ÄŒlan
Odg: ~ rijeke i jezera u Lici ~
« Odgovori #6 : Lipnja 26, 2007, 20:36:03 »
Dragi buki  ;)..nemam sta oprostit naprotiv, ovdje svako ima pravo napisat svoj komentar, savjet ili inormaciju ko nesto vidi ili zna. Zato ja tvoj odgovor negledam "ispravom" nego dodatnom informacijom....jer... nisu konstantno i redovito ulovljeni ti primjerci vec kao sto ti velis " ulovljeni su i primjerci"...
I dalje sam ja ..kao i svi ostali otvorena i znatizeljna sto clanovi znaju...ipak moj buki ...nezaboravi, iako si ti isto u tudjini, da sam ja i jos neki ...predugo u diaspori da bih znali toliko a i tako tocno o nasoj Lici kao ti ( sto je tvoja prednost)  ;D..zato mi nezamjeri ako neuspijem bas svaki detalj znat ili navest  :)...

Pozz i pusa VP

Offline Mile

• Admin
  • LiÄki/a sokol/ica
    • www.nasa-lika.com
Odg: Rijeka Lika
« Odgovori #7 : Kolovoza 18, 2007, 22:19:12 »
Rijeka Lika

Klikni na slike i povećaj

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Likota

• Mladi LiÄan/ka
  • **
Odg: Rijeka Lika
« Odgovori #8 : Kolovoza 28, 2007, 11:26:48 »
Tu odem kada sam u Gospicu u ribu malo da se odmorim od svega i da udahnem licki zrak
Volim motor vise nego maminu sisu

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • LiÄki/a sokol/ica
Odg: LiÄke Rijeke i Jezera
« Odgovori #9 : Lipnja 16, 2010, 15:45:30 »
PONORNICA LIKA

Volim Liku a Lika daleko!!!

Back to top