Autor Tema: Slatki recepti/specijaliteti  (Posjeta: 27946 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Odg: Štrudel od Jabuk
« Odgovori #10 : Kolovoza 19, 2007, 12:45:30 »
Sastojak;

1 kila brašna
malo soli, malo ostike
1 jaje
malo masti (stopljene) ili ulja
2 kile jabuk
mljaka voda
cukar

Pripravljanje;

Od brašna, soli, jaj, ostike i mljake vode treba umisit srednje tvrdo testo.Dobro gatreba isklofat tako da se odlipljuje od zdele, pomazat ga malo mašćon i pokrit.Testo treba počivat oko pol ure.
Jabučine se obilidu i izribljedu.Na pobrašnjen rub  rastače se testo takačicon koliko se more.
Unda ga se razvlači rukami, al se mora pazit da prsti nebi provirili kroz njega (ošiškat nokte prije).Testo obično visi preko stola, niš zato jerbo će se prefrknut nazad.
Po razvučenome testu poljije se mast ili ulje i malo mišajon razmaže da svuda dojde, po tome se rasipljedu izribane jabuke svuda jednako i onda se još pocukri.
kad je to napravno kraji od testa ki visidu van stola presumitidu se po fili i onda se štrudel zatače tako da se podižuje rub s ednoga kraja i on se sam tače.
Zatakan štrudel se more smotat u kolonbar ako je tepsija obla i ako se peče pod pekvon, more se smotat i udugačko za tepsiju a more se izrizat u štruce i vrć u tepsiju peć.
Peče se na srednjemu ognju više od pol ure.Da bi bilo morda lakše delat s teston uno se more podilit u dvi-tri loptice i svaka pose rastakevat i filat, a da bi štrudel bil finiji po jabučinami se more potrusit cimeta.
Za jako važne događaje, kraji testa od štrudela se moredu oštrin nožen odrizat da testo bude ednake debljine.
Ako su jabučine jako mokre preije nego se vržedu na testo treba i ožet.

ila_rendered
Slatki recepti/specijaliteti

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Pita od sira
« Odgovori #11 : Kolovoza 19, 2007, 15:38:39 »
Testo;

50 dek brašna
20 dek masti
20 dek cukra
1 prašak za pecivo
3 žlice mlika  <a href="http://nasa-lika.com/images/Svasta/kolacici.swf" target="_blank" class="new_win">http://nasa-lika.com/images/Svasta/kolacici.swf</a>
2 jaja

Fila;

30 dek samokisa
15 dek cukra
3 žumanca
korica od lemuncina

Na dasku za testo trebaprosijat brašno, u sredini vrpice napravit jamicu u ku se metne mast, jaj, cukar,prašak za pecivo i mliko.Sve se umisi nako glatko, kad je gotovo podili se na dva ednaka dela.
Prvi del se istače takačicon i pretovari u tepsiju, a po tome se razmaže fila.Unda se razvalja drugi del testa i pokre po fili.Metne se peć da lipo pocrljeni, al ne previš.Da ne bi oganj kolaš jako ćapil, frtalj ure pred kraj se pokre novinami.

Za filu se u zdelici razmuti meki sir i ćumanci, cukar i korica naribana od lemuncina da se sve sednači i fila je gotova.

Na kraju kad se speklo malo se ostavi da se proladi pa se potrusi cukron i nariže na kocke.

[ Specified attachment is not available ]

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Slatki recepti/specijaliteti
« Odgovori #12 : Siječnja 18, 2008, 20:41:24 »
LICKA PEKMEZARA

Sastojci

1/2 l brašna
3 velike žlice masti
4 velike žlice šecera
2 cijela jaja
2 žlice ŠLJIVOVICE
mala žlica soli
kvasca prema kolièini brašna
mlijeka po potrebi

Nadjev (fila):
10 velikih žlica domaæeg pekmeza
2 velike žlice krušnih mrvica

Priprema

Sve sastojke dobro izmiješati i ostaviti tijesto ½  sata kvasati. Kad je tijesto gotovo podijeli se u dva dijela. Svaki dio razvaljaj do debljine prsta, premaži ga rastopljenim maslom, nafilaj pekmezom po kojem pospi polovicu krušnih mrvica, Sve savij u štrucu i premaži žumancem. Kad se naprave obje štruce ostavi ih još 1/2 sata kvasati a zatim ih stavi peæi oko 1 sat. Hladan kolac sijeci


Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Slatki recepti/specijaliteti
« Odgovori #13 : Siječnja 18, 2008, 20:44:37 »
LICKI KEKSI

Sastojci

1 kg brašna ( 1 l )
3 cijela jaja
3 velike žice masti (svinjske)
malo soli
mlijeka po potrebi
2 žlice šecera

Sve sastojke izmiješaj i dodaj mlijeka po potrebi Izraðeno tijesto razvaljaj do debljine prsta, sijeci sa staklenom èašom i odmah stavljaj peci.


Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Slatki recepti/specijaliteti
« Odgovori #14 : Siječnja 18, 2008, 20:48:40 »
LICKI KUGLOF

Sastojci

1 kg brašna
2 velike žlice masti
2 cijela jaja i 3 žumanjka
3 velike žlice šecera
malo soli
kvasca prema kolièini brašna
mlijeka po potrebi

Priprema

Sve sastojke umijesi i ostavi kvasati, pa ga ponovo premijesi i stavi u posudu za peæi i peci 1 sat na laganoj vatri.


Offline ina7

  • Novi Ličan/ka
  • *
  • Points: 0
  • Postova: 21
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: Recepti
« Odgovori #15 : Rujna 27, 2008, 22:53:04 »
    BUHTLE




1kg Brasna , pola kvasca (germe) , šolja od bele kafe secera
1 kasicica soli , 1 soljica ulja , 2 jaja , vode po potrebi 
fil : Licki pekmez od sljiva

Napraviti mekse testo ,razvuci ga debljine oko 1 cm i izrezati
na kvadrate 5x5 cm ! na svaki kvadrat staviti kasiku pekmeza!
Vrhove kvadrata preklopiti prema sredini da se zatvori fil.
Tako nadijevena tijesta slagati jedno do drugog u namascenu
vatrostalnu posudu sa spojevima okrenutim na dno.
Poslozene buhtle premazati uljem, prekriti i ostaviti da se
dizu oko 45 min, pa ih peci u zagrijanoj pecnici na 200 stepeni
oko  pola sata!!!

Offline Vera

  • Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 605
  • Postova: 1283
  • Karma: +25/-2
  • Spol: Ženski
Odg: - Pekmez od šljiva-
« Odgovori #16 : Kolovoza 27, 2009, 20:02:21 »

Sastojci

šljive
šećer


Priprema

Zrele šljive oprati, izvaditi koštice i staviti u posudu. Kuhati bez vode (bez i jedne kapi) uz neprestano mješanje. Pri kraju kuhanja (kada se vidi dno pusude pri mješanju) staviti šećer. Na 5 kg šljiva staviti 2 kg šećera.
Vruć pekmez sipati u vruće tegle. Zatvoriti odmah zatvaračem i umotati da se pasterizira prirodnim putem



Samo bih nadodala da se za pravi pekmez od šljiva, šljive moraju samljeti inače kožice ostaju cijele. A ovako vam to izgleda kada pekmez peče slavonka ličkog porjekla:


ila_rendered
Slatki recepti/specijaliteti




I da znate to sam radila danas i jako, jako je fin, miriši a sladak ma baš je  ;super
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Odg: Slatki recepti/specijaliteti
« Odgovori #17 : Studenoga 20, 2011, 18:16:05 »
Gačanski ušćipci

Recept;

1 kila brašna
3-4 jaja
pol žlice soli
malo cukra
2 žlice stopljenog masla
malo germe
po potribi malo mljakoga mlika
1/2 kile masti za peć

Od svega toga se umisi testo, ali da ne bude ni premekano ni pretvrdo i dobro se isklofa mišajon i metne kisat na teplo. Kad se skisa jopet se isklofa mišajon i tako dvaputa.
U padeli se ugrije mast, mora je na dnu bit tako za edno dva prsta, žlicu treba zamočit u tu vruću mast, otkidat š njon testo i mećat u padelu sa vrućon mašćon.

Kad ušćipci pocrljenidu, pinjuron se okrenedu na drugu stranu, vadidu se u zdelu van i posipljedu cukron.
Ako se oće da ušćipci budedu finiji, onda se more peć na ulju i potrusit sa vanilij cukron.

Eto tako smo i mi danas  malo se zabavili  ušćipcima.

ila_rendered
Slatki recepti/specijaliteti


Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

  • Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 675
  • Postova: 1756
  • Karma: +68/-2
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Odg: Slatki recepti/specijaliteti
« Odgovori #18 : Studenoga 21, 2011, 09:53:42 »
.Super su.... ;masem;

Offline Vera

  • Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 605
  • Postova: 1283
  • Karma: +25/-2
  • Spol: Ženski
Odg: Slatki recepti/specijaliteti
« Odgovori #19 : Srpnja 17, 2012, 16:35:39 »
Ovo je dizanica ali minijaturna, budem vam napisala recept ali točno kako ide ne znam na pamet. Neki su i probali!


ila_rendered
Slatki recepti/specijaliteti


ila_rendered
Slatki recepti/specijaliteti



Volim Liku a Lika daleko!!!

 


Back to top