Autor Tema: Slatki recepti/specijaliteti  (Posjeta: 26220 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Slatki recepti/specijaliteti
« : Lipnja 11, 2007, 00:21:14 »


PITA OD JABUKA

 Tijesto -
- 40 dag brasna ostrog
- 30 dag maslaca ili margarina
- 7 dag secera, 2 zumanka
- 2 zlice kiselog vrhnja, sol
- Nadjev -
- 15 dag marmelade od marelica
- 1 kg jabuka, 6-8 dag secera,
  cimet, vanilin secer,
  5 dag grozdjica, secer za posipanje



- brasno i ohladjeni, na listice narezani maslac razmrvite, pa dodajte secer, zumanjke, vrhnje i malo soli te umijesite tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu 1-2 sata. Tijesto razdijelite na 2 dijela i razvaljajte. Jedan dio polozite na pobrasnjeni pleh /oko 40x25cm/ i stavite peci. Napola peceno tijesto premazite marmeladom i rasporedite nadjev, prekrijte drugim dijelom tijesta, povrsinu nabodite viljuskom i nastavite peci do kraja na 200°C. Toplu pitu pospite secerom u prahu i narezite na kocke. PRIPREMA NADJEVA:- oguljene jabuke narezite na manje ploske, dodajte secer, cimet, vanilin secer, sok limuna i kratko prodinstajte a zatim umijesajte grozdjice. <a href="http://nasa-lika.com/images/Svasta/kolacici.swf" target="_blank" class="new_win">http://nasa-lika.com/images/Svasta/kolacici.swf</a>
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- CICVARA -
« Odgovori #1 : Lipnja 11, 2007, 00:32:28 »



- 150 g kukuruznog brasna
- 1,2 l mlijeka
- 100 g maslaca
- 600 ml kiselog vrhnja
- zlica soli


- u kipuce mlijeko dodajte polovinu maslaca, sol i umijesajte kukuruzno brasno. Stalno mijesajuci kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Drugu polovinu maslaca umijesajte u gotovu cicvaru.  Posluzite sa kiselim mlijekom, kiselim vrhnjem ili bijelom kavom!

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- SOK OD DRENJINA -
« Odgovori #2 : Lipnja 11, 2007, 00:49:17 »


4,5 l vode
2 kg zrelih drenjina
1 kg šećera

Priprema
U lonac sipati 3 l vode i staviti da provri. Drenjine oprati, isjeckati i dodati provreloj vodi. Kuvati 20 min. i ostaviti da se ohladi i ispasirati ih (tečnost ne bacati). Drenjine tj. masu koja ostane u presi, ili gazi, naliti s ostatkom vode, vratiti da se kuva još 15 min.

Ostaviti da se ohladi i ponovo ispasirati. Pomješati obadvije tečnosti, dodati šećer i na smanjenoj temperaturi, uz mješanje sačekati da se šećer rastopi. Pojačati temperaturu i kuvati još 10 min. Flaše oprati, sterilizirati i u njih, još vruć, sok sipati. Zatvoriti hermetičkim zatvaračima i ostavi do upotrebe.

P. S. Kada se flaša otvori, držati je u frižideru. Sok u otvorenoj flaši (onaj koji se upotrebljava) može dvije nedjelje da stoji da se nepokvari. Zato je najbolje male flaše puniti. Pri piću, sok se rastvara običnom ili mineralnom vodom.



Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- SOK OD BAZGE -
« Odgovori #3 : Lipnja 11, 2007, 00:52:35 »


25 velikih cvjetova bazge
4 l prokuvane hladne vode
3 kilograma šećera
sok od 10 limuna (može i limuntus)

Cvjetovi se namoče u vodi i ostave 24 sata. Nakon toga se cvjetovi ocijede, a u tekućinu se doda šećer.
Dobro izmješati, dok se šećer ne istopi. Zatim dodamo limunov sok. Ako sirup napunimo u sterilizirane boce,
možemo ga skladištiti duže vrijeme.

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- Knedle sa šljivama -
« Odgovori #4 : Lipnja 11, 2007, 00:56:01 »


Skuvati 1kg krumpira. Kada je krumpir skuvan, izgnječiti ga (najbolje presom) i dok je još topao umjesiti tijesto sa otprilike kilom brašna i nikako ne dodavati soli ili jaja. Tijesto dobro umjesiti, odvajati komadiće tijesta i na sredinu staviti šljivu ( kajsiju ili višnju). U "bogatijoj" varijanti, iz šljive ili kajsije izvaditi košpicu i umjesto nje staviti jezgro oraha. Tako oblikovane okruglice skuvati u širokoj šerpi vode. Kada knedle same isplivaju na površinu vode, ocijediti ih, poređati u posudu iz koje ćete ih služiti i posuti sa malo ulja (maslaca).
Posebno u tavi ispržiti otprilike 100gr prezli (mrvica) i kada dobiju smeđu boju pomješati ih sa šećerom (otprilike 200gr) i posuti knedle.



P.S....hmmmm u to VP bi mogla lec :-)   Pozdrav licanima



Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- PEKMEZ OD ŠLJIVA -
« Odgovori #5 : Lipnja 11, 2007, 00:59:42 »


Sastojci

šljive
šećer


Priprema

Zrele šljive oprati, izvaditi koštice i staviti u posudu. Kuhati bez vode (bez i jedne kapi) uz neprestano mješanje. Pri kraju kuhanja (kada se vidi dno pusude pri mješanju) staviti šećer. Na 5 kg šljiva staviti 2 kg šećera.
Vruć pekmez sipati u vruće tegle. Zatvoriti odmah zatvaračem i umotati da se pasterizira prirodnim putem



Offline VonDeUrsa

  • Novi Ličan/ka
  • *
  • Points: 0
  • Postova: 16
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Muški
Odg: Recepti
« Odgovori #6 : Lipnja 12, 2007, 16:09:46 »
Citat:
Iz mamine kuhinje ....

PEKMEZ OD ŠLJIVA

Sastojci

šljive
šećer


Priprema

Zrele šljive oprati, izvaditi koštice i staviti u posudu. Kuhati bez vode (bez i jedne kapi) uz neprestano mješanje. Pri kraju kuhanja (kada se vidi dno pusude pri mješanju) staviti šećer. Na 5 kg šljiva staviti 2 kg šećera.
Vruć pekmez sipati u vruće tegle. Zatvoriti odmah zatvaračem i umotati da se pasterizira prirodnim putem.


Ovaj je pekmez nezamjenjiv po svom ukusu.Kod ovakvog pripremanja obicno ostanu komadi ljuske koja se urola i u pekmezu je poput nekakvih mekih stapica, a da bi se to izbjeglo dobro je oprane i od kostica ociscene sljive samljeti u masini za mljevenje mesa probajte puno je bolje.

Offline Sanja

  • Moderator
  • Veteran Član
  • *****
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
MAKOVNJACA ILI OREHNJACA
« Odgovori #7 : Lipnja 18, 2007, 17:47:18 »


MAKOVNJACA ILI OREHNJACA

Pripremite punjenje (za dvije rolade) na slijedeci nacin.
Uzmite 60 dag mljevenog maka (ili 80 dag mljevenih oraha).
Dodaje vruce mlijeko (pola litre) i promijesajte. Namocite 13 dag grozdjica u rumu i dodajte u makovu (orahovu) mjesavinu. Dodajte 10 dag secera, limunovu koru i cimeta i sve skupa promijesajte.
Tijesto za dvije rolade:
U maloj zdjeli promijesajte dobro 65 ml toplog mlijeka s jednom zlicom secera, 2 paketica kvasca, dvije zlicice brasna i ostavite da se dize na toplom mjestu.
U velikoj zdjeli pomijesajte 1kg brasna, dodajte sol, dva jaja i limunovu koru. U loncicu zagrijte pola litre mlijeka, dodajte 25 dag maslaca i mijesajte dok se malsac ne rastopi. Dodajte 20 dag secera, dobro promijesajte i prelijte preko brasna. Dodajte dignuti kvasac. Promijesajte dobro i razradite u glatko tijesto tako da se ne lijepi za zdjelu. Pokrijte s kuhinjiskom krpom i ostavite da se dize na toplom mjestu, najmanje sat vremena dok se ne poveca na duplu velicinu.
Kad se tijesto digne, razdijelite u dvije polovice. Izvaljajte svaki komad. Rasprostrite punjenje na tijesto, ali ostavite oko 5 cm cistog ruba (za zatvaranje rolade). Zarolajte tijesto u roladu i stavite u namascenu posudu za pecenje. Ponovite za drugi komad tijesta. Ostavite rolade da se dizu pola sata. Pecite na 180 C otprilike 1 sat.
Narezite na kriske prije sluzenja. Uzivajte uz salicu kave, caja ili mlijeka.

Offline Sanja

  • Moderator
  • Veteran Član
  • *****
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Liker od visanja!
« Odgovori #8 : Lipnja 18, 2007, 17:53:41 »


Liker od visanja!

Sastojci :
2 kg višanja
2 kg šećera
2 l domaće rakije lozovače
1 kesica vanilin šećera
1-2 velike kašike ruma ili par kapi ekstrakta ruma

Priprema
Uzeti jednu veliku staklenku i napuniti je opranim višnjama očišćenim od
peteljki (košpice možete ostaviti). Staklenku nikad ne punite skroz do
vrha, nego do pola ili nešto malo više od pola. Dodati šećer i sve zaliti
rakijom.
Ostaviti poklopljeno na suncu 40 dana uz povremeno protresanje.
Nakon toga procjediti kroz gazu i sipati u flaše, a višnje koristiti za kolače.

Liker je vrlo ukusan, ali i jak ako se koriste rakije s visokim procentom alkohola.

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
MASNICA
« Odgovori #9 : Srpnja 29, 2007, 19:14:28 »
Specijalitet ličke kuhinje

Sastojci:
vučeno tijesto (brašno, jaje, sol, mlaka voda)
svježi sir i jaja za nadjev
ulje

Opis:
Umijesiti i razvaljati tijesto. Izmiješati jaja, sir i malo šećera, te nadjev premazati preko tijesta. Umotati, premazati uljem, staviti u okruglu limenu posudu premazanu uljem i peći na 180°C. Servirati toplo.



 


Back to top