Autor Tema: Zuta lokva (uredjivanje kapelice)  (Posjeta: 9742 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

• Veteran Član
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Zuta lokva (uredjivanje kapelice)
« : Kolovoza 29, 2008, 23:23:01 »
Žuta Lokva - sjećanje radi reda ili..?  

Autor: Marjan Prpić    
Izvor: ZK-Brinje

Htio ili ne, ali kada dođeš sa strane u Brinje, neke ti stvari zapnu za oko. Bile dobre ili loše, nekako nam je u naravi da dobre stvari registriramo i svrstamo u kategoriju „Pod normalno“. Loše stvari, međutim, nastojimo registrirati i staviti u kategoriju „Reci na glas“ da odgovorni čuju i poprave.
Nažalost, to najčešće netko shvati na totalno krivi način, ali osobna percepcija nije stvar koju možemo mijenjati. To se stiče rođenjem, brusi se tijekom školovanja i godina života. Pa ako ne ide – ne ide. Kada i sam nešto teže shvatim, onda nastojim poslušati druge i shvatiti bit.
Dobro, znam ponekad bit i tvrdoglav, ali nakon nekog vremena mi stvari ipak sjednu na mjesto.
Da sad ne duljim o svojoj percepciji, a i tuđoj – u prvom redu – evo o čemu se radi.
Ova naša država ne postoji dugo, tek nešto manje od 20 godina.
Krvavo smo došli do nje. Da se ne podsjećamo baš na sve dane prijašnjih godina, ustanovili smo državne praznike kojima obilježavamo prijelomne trenutke naše povijesti. Neki od tih vrlo bitnih datuma su Dan državnosti i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.
Ta dva najveća državna praznika (dovoljno je iščitati iz njihovih imena) obično se organiziraju prigodno obilježe i proslave na svim razinama. U gotovo svim mjestima. Kažem „u gotovo svim mjestima“ jer ne znam da li se i u nekim drugim sredinama proslavilo i obilježilo kao i u Brinju.
Kako? Nikako.
Kao da je običan dan, regularni, radni ili neradni. Ništa.
Možda se negdje u općini i održao kakav domjenak. Možda nije ni to. Tako je prošao Dan državnosti. Da se za Dan domovinske zahvalnnosti nisu pojavili Delničani (svojim poslom) – ne bi ni taj dan prošao ništa bolje. Doduše, i sa ovim što je bilo nakon službenog dijela (uz pijane „karaoke“ sa narodnjacima) bolje da se i ne spominje.

Od tih razočaranja odnosom prema ova dva praznika, doživim i treće. Jedan dan sam iskoristio lijepo vrijeme i otišao do Žute Lokve, napraviti par snimaka za novi broj Magazina (da se i malo reklamiramo, sad :-)).
Prvo na što naletite  ulaskom u Žutu Lokvu je kapelica podignuta u spomen četvorici poginulih policajaca. Ubijeni su 24. kolovoza 1991. mučki, iz zasjede dok su sjedili u automobilu parkiranom na sred križanja na staroj cesti.

Zdravko Vuković, Vinko Krznarić, Drago Toljan, Milan Vranić.
Kapelica je podignuta njima u čast. Nedugo nakon što je sagrađena, netko je ukrao zvono sa nje. Brzo je pronađeno i vraćeno natrag.
Danas je sve ostalo onako kako je napravljeno tada.
Kapelica stoji, kao prilazni put koristi se stara cesta preko koje prolazi nova, napravljena kao križanje Brinje-Senj-Otočac i ulaz  na autoput.
Dolaskom pred kapelicu, zatekao sam neku češku obitelj, kako se parkirala i grmlje oko kapelice koriste kao javni WC.
Smeće i vrećice uokolo. Zapuštenost.
Tako je godinama. Jedini dan kada se netko zaustavi tamo i proboravi duže od 3 minute je dan kada iz općine dođu položiti cvijeće i vijence.
Onda odu i čekaju slijedeću godinu, valjda misleći kako su eto, obavili svoju dužnost.

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Sanja

• Veteran Član
  • Ličanka sam govor me odaje...
Odg: Zuta lokva (uredjivanje kapelice)
« Odgovori #1 : Kolovoza 29, 2008, 23:29:08 »
Uređen okoliš oko kapelice na Žutoj Lokvi  

Autor: Antonia J.    
izvor: ZK-Brinje

Okupišmo se na mjestu gdje mrtvi živima otvaraju oči- ovo je jedna od rečenica koje su se izrekle 24. kolovoza na Žutoj Lokvi. Sedamnaest godina je prošlo. Godine koje neki teško podnose zbog gubitka svojih najmilijih. Svake godine na trenutak vraćamo sjećanja kako se ne bi zaboravilo. 24. kolovoza 1991. mučki su ugašena četiri mlada života. Obična ophodnja, ujedno i posljednja, završava na Žutoj Lokvi kada iz zasjede nenadano hitaju rafali i ubijaju naša četiri policajca. Trojica umiru odmah. Četvrti je poginuo ispred auta gdje se pokušao zakloniti i uzvratiti na vatru.
Samo jedan od njih petorice uspjeva izvući živu glavu, Darko Murat.
Prve žrtve našeg kraja za Hrvatsku-Zdravko Vuković, Vinko Krznarić, Drago Toljan i Milan Vranić. Sedamnaest godina je prošlo od tog maglovitog jutra. Nitko nije platio dug za ovaj zločin, a njih već dugo nema. Godišnjice, obljetnice, sjećanja- nedovoljno za ono što imamo. Mora se znati što se tamo dogodilo, prolaznici moraju vidjeti kako Brinjaci drže do onih kojih nema, a zahvaljujući njima imamo državu.
Ne zaboravljajmo prebrzo!
Ove godine poklonilo im se nešto više nego svih 16 godina do sada. Petnaestak dana prije godišnjice pogibije, radilo se cjelodnevno kako bi se uredio okoliš oko podignute kapelice na Žutoj Lokvi. Postavila se drvena ograda oko kapelice, dio okoliša je asfaltiran, dok je na ostalom dijelu zasađena trava, ukrasno bilje i cvijeće.
Sada je to slika vrijedna spomena, dostojanstvena i onakva kakvu zaslužuju ova četvorica policajaca koja su prolila krv za Hrvatsku. Općina je financirala radove, a u uređivanju su sudjelovali GTD Buco, Lika ceste, Hrvatske šume, "Zlatan" i još mnogi. Oblačno nedjeljno jutro nije spriječilo članove obitelji, rodbinu, prijatelje, mnoge sugrađane i goste kako bi došli i odali počast poginulima.
Uz predstavnike medija, bili su tu i načelnik PU Otočac gospodin M. Kranjčević i policajci, gradonačelnik Otočca, gospodin M. Barković, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata, brinjski načelnik gospodin I. Lokmer i ostali uglednici. Upečatljiv i dirljiv govor održao je gospodin Kranjčević, ukratko je ispričao kako su skončali policajci na dužnosti i prisjetio sve kako ne smijemo zaboravljati ovako velike stvari. Nakon uvodnih riječi uglednika, uslijedila je misa koji su predvodili svećenici Jure Tutek i Josip Štefančić. Misa je bila prožeta simbolikom, propovjed svećenika Štefančića govorila je o mučenicima koji su obilježili kršćanstvo, o ljudima koji su postavili čvrste temelje ove države i o zemlji koja je izborena krvlju i mnogim životima položenim na oltar domovine. Na trenutke se čula tišina među masom, samo je vjetar lagano uznemiravao grane drveća. Suze nisu izostajale, sjeta i tuga u svakom pogledu, sklopljene ruke i misli koje lutaju daleko i prizivaju sjećanja na onaj tragičan dan.

"Poubijali su nas... nisu znali,
život smo dali, ali nismo pali...
niti ćemo ikad pasti!
Bog i Hrvatska"
(Uklesano na spomen-ploču u Kapelici na Žutoj Lokvi)

Svakog trenutka, dana i godine zapitajmo se tko smo i gdje smo. Heroji poput Zdravka, Vinka, Drage i Milana dali su budućnost svima nama u ovoj zemlji, svetoj zemlji, natopljenoj krvlju naših junaka. Nek im je vječna hvala i slava

Offline Lipice

• Senior Član
  • Spol: Muški
    • klikni tu
« Odgovori #2 : Kolovoza 23, 2009, 17:14:03 »
18. OBLJETNICA POGIBIJE HRVATSKIH REDARSTVENIKA NA ŽUTOJ LOKVI

U nazočnosti obitelji i rođaka poginulih vijence će položiti izaslanstva policije i Općine Brinje, a svetu misu će predvoditi župnik brinjski vlč. Jure Tutek.

Offline Tomo

• Novi Ličan/ka
  • *
  • Spol: Muški
« Odgovori #3 : Prosinca 18, 2009, 11:01:06 »
 Croatia;   Zahvaljujuci uredniku ovih stranica i osobam koje su dale svoj prilog da se ova zalosna istina objavi i da mozemo i mi u dalekoj Australiji sve pratiti, Da ,, Tu je jedan od ovih Nasih Hrvatskih mucenika koji su svoje zivote dali na Oltar Domovine Hrvatske,, i Sin moje sestre Mande Toljan,, Djevojacko prezime Grdic iz Saborskog,,..Pa me to sve vrati unazad u te ratne godine kada se Hrvatska trebala obraniti od cetnika domacih izdajnika i njihove brace kako ih zovu oni,, preko drine , Vidimo po dopisu da se skoro sve pomalo zaboravlja,, ,Da ,,Ali ipak ima postenih domoljuba koji nece dozvoliti da se nasi svi Mucenici zaborave, dok god bude postenih Hrvata,, Vjerujem u Boga i dobre Hrvate , da nece pokleknuti pred izdajicam nasim koji i danas nam progone nase slavne Branitelje ,,, Zasto,, Zato sto su hili heroji i obranili nas od agresora i dali mnoge Mlade i stare zivote da bi mi zivili u miru, ,,,A li se i dalje nastavlja progon njihovih suboraca koji su prezivili svu tu kalvariju,, neznam kada ce se tome progonu stati na kraj,Kada ce nasi Hrabri prezivjeli Branitelji u miru spavati ,, Tesko je to pitanje ,Zalosno je to sve skupa,,,

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #4 : Svibnja 15, 2012, 11:43:55 »
,,..Pa me to sve vrati unazad u te ratne godine kada se Hrvatska trebala obraniti od cetnika domacih izdajnika i njihove brace kako ih zovu oni,, preko drine , Vidimo po dopisu da se skoro sve pomalo zaboravlja,, ,Da ,,Ali ipak ima postenih domoljuba koji nece dozvoliti da se nasi svi Mucenici zaborave, dok god bude postenih Hrvata,, Vjerujem u Boga i dobre Hrvate , da nece pokleknuti pred izdajicam nasim koji i danas nam progone nase slavne Branitelje ,,, Zasto,, Zato sto su hili heroji i obranili nas od agresora i dali mnoge Mlade i stare zivote da bi mi zivili u miru, ,,,

Tomo...BRANITELJI  NISU I NIKAD NEĆE BIT ZABORAVLJENI...tako ni ova četvorica hrabrih branitelja koji su dali svoje živote,koji je među njima i Drago Toljan kojeg sam osobno poznava njega i cijelu obitelj Toljan...

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #5 : Kolovoza 21, 2012, 07:18:46 »
24.kolovoza,10 sati-ŽUTA LOKVA

21.OBLJETNICA POGIBIJE ČETVORICE REDARSTVENIKA

I ne zaboravimo, samo zahvaljujući i njihovoj žrtvi, mi danas živimo u svojoj državi."

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #6 : Kolovoza 24, 2012, 21:38:55 »

Mjesto,Žuta Lokva 24.08.2012.
danas je obilježena 21.godišnjica pogibije naše četvorice redarstvenika.Svečano polaganje vjenaca i  paljenjem svijeća obnove sjećanja na taj tragični događaj koji se dogodio na tom mjestu.Živote su dali Dragutin Toljan,Zdravko Vuković,Vinko Krznarić i Milan Vranić.Uz preživjelog Dragu Murata,obitelji poginulih,te predstavnici općinskih i gradskih vlasti i mještana.Na prigovni govor obratio se i Roko Kiković predstavnik hrvatsko-njemačkog društa koji je 1993.g.prikupio vrijedna sredstva za izgradnju kapelice i za zvono mira(bilo mu je iznimno drago kad nam je pročitao isti govor od prije 20.god.)Svetu misu zadušnicu predvodio je župnik Pejo Ivkić i vlč.Mario Vazgača.

Klikni na sliku i povecaj

ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

Da Bog-da vam bila laka zemlja Hrvatska, koju ste sa svojima pošli braniti,
pošli braniti grudu podno Velebita, u lici u kolovozu 1991.
Ovdje je bila vaša žrtva, luka, ali vaša smrt je progovorila
Sada plovite u luci raja, puni sjaja,
a ovi mali ljudi, Vi ste za nas veliki!

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #7 : Rujna 23, 2012, 19:53:08 »
Kolika je samo bol Mande Toljan kad je izgubila i drugog sina,Željka Toljana..
Shrvani vapaji,Sinovi moji gdje ste?Obojicu vas izgubi  u Žutoj Lokvi...

Neka im je vječna slava i hvala...

Back to top