Autor Tema: Odakle potje─Źe ime ┬╗Kapela┬ź za goru ┬╗Gvozd┬ź ?  (Posjeta: 4184 )

0 ─îlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Li─Źki/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Mu┼íki
    • www.nasa-lika.com
Jozefinska cesta koja iz Karlovca vodi u Senj, prelazi preko 888 metara  visokog sedla koje Veliku Kapelu dijeli od Male Kapele. Tik ovog sedla stajao je nekad na 623 metra visokom brdu Pavlinski samostan sv.Nikole, koji se u sredovje─Źnim listinama zove samostan ┬╗sv Mikule na Gvozdi┬ź. Ovaj samostan osnovao je oko godine 1390 grof An┼ż (Ivan) Frankopan, koji je sa svojom ┼żenom Anom  i sa svojim sinom Nikolom stanovao u susjednom gradu Modru┼íu. grofovi Frankopani pokloni┼íe Pavlinskom samostanu toliko posjeda, da je u tom samostanu moglo ┼żivjeti 80 redovnika, samih hrvatskih Pavlina. Osim toga odmarali su se u samostanu i putnici koji su putovali u primorje ili iz primorja. No u 16. vijeku je taj samostan opustio radi ─Źestih turskih provala. Malo po malo poretvorio se u ru┼íevinu i samostan i kapela sv.Nikole.
Nakon izgona Turaka iz Like god. 1689 moglo se pomi┼íljati na obnovu samostana. Pavlini su naime jo┼í uvjek vodili ra─Źuna o bogatim posjedima tog samostana. Pavlin Matev─Źi─ç je sagradio 1708 god. novi samostan upotrijebiv┼íi gra─Ĺu iz razvaljenog samostana. Novi samostan je bio znatno manji, jer su u njemu stanovala samo tri Pavlina; ipak je i on imao nekoliko u kojima ─çe preno─çiti putnici jer u ono doba jo┼í nije bilo javnih svrati┼íta. Jednako su Pavlini uz samostan obnovilii i kapelu  sv. Nikole.
Po toj kapeli po─Źeo je narod ve─ç prije toga imenom ┬╗Kapela┬ź nazivati ono sedlo, preko kojeg vodi put iz Munjave u Jezerane odnosno iz Karlovca u Senj.
Ovaj prijelaz nalazimo prvi put da se spominje imenom ┬╗Kapela┬ź ozna─Źen u izvje┼í─çu ratnog vije─ça od god. 1655, kada je taj kraj ve─ç bio li┼íen staroga ┼żiteljstva, koji su poznavali to brdo kao  ┬╗Gvozd┬ź . Po Pavlinskoj kapeli po─Źeo je narod kasnije nazivati imenom  ┬╗Kapela┬ź i susjedne gore. Za pravu goru (a ne samo sedlo) nalazimo prvi put ime  ┬╗Kapela┬ź prvi put godine 1692 u pismu senjskog kapetana  grofa Rudolfa Edlinga. U pismu kralja Leopolda I od 30. lipnja, 1696 nalazimo ve─ç dvije gore ┬╗Kapele┬ź. ┼áto je zapadno od spomenutog sedla, kojom ide Jozefinska cesta, dobije ime ┬╗Velika Kapela┬ź (glavna brda; Klek, Bitoraj i Bjelasica), dok se isto─Źni nastavak prozvao  ┬╗Malom Kapelom┬ź (glavno brdo; Seli┼íki vrh). danas tamo nema Pavlinskog samostana, jer je car Josip II ukinuo red Pavlina, tako se samostan Pavlina pretvorio u ru┼íevinu i po drugi put.
Povijesno ime ┬╗Gvozd┬ź  koje se ─Źesto spominje u izvorima srednjeg vijeka, postoji ipak i danas; Imenom ┬╗Gvozd┬ź zove se brdo povrh Donjeg Modru┼ía, nasuprot nekada┼ínjeg Pavlinskog samostana.

Dr. Rudolf Horvat - Lika i Krbava  - Povijesne slike , crtice  i bilje┼íke / Zagreb 1941- Pretisak 1993 /  Pripremio mr. Nikola Bi─çani─ç


┬ę

Aoj Liko kamena dr┼żavo,
tebe mi je ostaviti ┼żao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top