Autor Tema: Eichelburg  (Posjeta: 2996 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 953
  • Postova: 1098
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Eichelburg
« : Studeni 05, 2008, 21:14:53 »
Eichelburg

Temeljni grb obitelji Aichelburg podijeljen je s dvije uspravne grede na dva dijela. Desno je prikazan afrički crnac s tri latice cvijeta. Iznad, iz okrunjene kacige, raste isti lik crnca kao u štitu.
U barunskom grbu i barunskoj diplomi iz 1655. godine, a osobito u grofovskom grbu Hansa Georga Aichelburga, prikazani su motivi iz turskih ratova. Na jednoj kacigi je janjicar proboden strijelom, a na drugoj su dvije slonove surle.

Aichelburzi su plemicka obitelj podrijetlom iz Koruške. Obitelj je 1500. godine u leno primila imanje Aichelburg u Gailtalu, a 1655. polozaj baruna Svetoga Rimskog Carstva s pridjevkom "auf Bodenhof und Graiffenstein". Godine 1787. dobili su barunski status, ali se to nije odnosilo na Aichleburge u Senju.

U kapelici dvorca Bodenhofu dolini rijeke Gaila, sjevemo od Vorderberga,visi nadgrobni štit, odnosno reljefna drvena rezbarija s obiteljskim grbom plemenite gospode Aichelburg iz Aichelburga s natpisom: Hans Georg v. u. z. A.+ 1620. Zengg (Senj).
Jedna grana te obitelji koja se stalno nastanila u Senju sredinom l6. stoljeća, gdje je živjela sve do 1880. godine. Bili su časnici i brodovlasnici u Senju, pa je od njih poteklo mnogo časnika.

Prvi od obitelji koji je došao u Senj bio je Ivan Juraj  koji je rođen 1550. godine, a umro 1620 godine. Njegovi potomci postaju posebna loza Aichelburga , koja je preko 250 godina živjela u Senju, i ženidbenim i rodbinskim vezama vezala s istaknutim senjskim plemićkim obiteljima. Obitelj Aichelburg bila je u rodbinskim vezama s poznatim uskočkim plemićkim obiteljima Hreljanovića  i Daničića. Ivan Juraj Aichelburg bio je potkapetan senjski, a imao je tri sina: Franju Gabrijela, Danijela i Juraja. Obnašali su službu kraljevskih časnika. Juraj je bio ozenjen Klarom Daničić, kćerkom Jurja Iv. Daničića, koja je umrla 1638. godine, a njegov brat Danijel oženio se Magdalenom Oberburg.

Franjo Gabrijel se oženio Katarinom Hreljanović, a bio je oko 1719. godine vojni zapovjednik u Brinju. On je 1725. dao popraviti gornji dia Trsatskih stuba i sagraditi na njima drugu kapelu. Juraj Aiehelburg bio je kaštelan u Prozoru kod Otočca u Gackoj.
Otočki kapetan Juraj Aichelburg dao je 1723. godine sagraditi kapelu Blažene Djevice Marije u Poljicima na ulazu u grad Otocac iz pravca Senja. Zasigurno je potomak senjske grane i Andrija, koji je, prema podacima Ivana Kukuljevica Sakcinskog, u prvoj polovici l8. stoljeca napisao geografsko djelo Cosmo et Geographia (Graecii l738.). Andrija je bio je i župnik u Brinju.

Od Koruške grane u drugoj polovici l9. stoljeca ističe se Ernest (1802. - 1876). koji je 1854. godine imenovan vijećnikom Banskoga stola u Zagrebu. Oko godine 1860. godine živio je u Trstu.

Georg ili Juraj Josef Aichelburg, koji se 1801. godine utopio u rijeci Lici, bio je posljednji muški potomak ove obitelji, a njegova udovica, koja je umrla 1831. godine, bila je, vjerojatno, posljednji član obitelji Aichelburg u Senju.

Postojanje Aichelburga u Senju koji su u ovom gradu živjeli oko 250 godina, potvrdio je i veliki povjesnicar, topograf i bakrorezac Johann Weikhard Valvasor.

Iz rodoslovlja obitelji koje se čuva u Gradskom muzeju u Senju, može se vidjeti razvoj ove obitelji koja je izumrla u prvoj polovici 19. Stoljeca. Danas Aichelburzi žive u Italiji, Austriji, Češkoj, Madžarskoj, Rumunjskoj i Južnoj
Americi.
Postoje i tri grane gradanskih Aichelburga koji se pišu Eichelburg.

LITERATURA:

Vladimir Aichelburg, 1995.,Aichelburzi u Senju, Senjski zbornik 22, str. 255.- 266.
Hrvatski biografski leksikon, I., JLZ Zagreb 1983.str.35

Valvasor  u djelu „Die Ehre des Herzogtums Krain“, Lajbah, 1689., opisuje u knjizi 12., str. 80. Grad Senj, a obitelj Aichelburg naziva Časnicima
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top