Autor Tema: Lički sportaši  (Posjeta: 50074 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Draža

• Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Odg: Lički sportaši
« Odgovori #20 : Travnja 22, 2011, 15:16:59 »
Najjači čovjek na svijetu na dvorovima vladara

Tijekom prvog boravka u SAD-u sastao se s članovima kluba Athletion Comission, koji su mu dodijelili medalju s ogrlicom i posvetom: “To the strongest man in the world” (“Najjačem čovjeku na svijetu”). Dokument iz tog vremena koji svjedoči kako je Marijan već kao mladić ostvario niz priznanja sačuvan je do danas. Radi se o fotografiji, poslije pretisku na razglednici, na kojoj ga vidimo mladog i snažnog s desetak medalja na pojasu zataknutom preko ramena i prsa. U tekstu piše da je to Matijević u dvadeset i prvoj godini. Možemo pretpostaviti kako je njegova prva prekooceanska turneja trajala između 1899. i 1903. godine, no nije istraženo kada i kamo se nakon nje vratio. Nije poznato ni kada je, ako uopće jest, služio vojni
rok. Spominje se da je bio vojnik u sastavu 79. pukovnije zvane Regimenta grof Josip Jelačić, sa sjedištem u Otočcu. U intervjuu danom Fuisu Marijan ističe kako je na odslu-ženju vojnog roka trošio “šest litara mlijeka i tri kilograma na dan” te kako je nehotice polomio sedam pušaka. Podatak o njegovu teku govori nešto i o njegovu metabolizmu; za sebe je govorio kako mu je tijelo “mala tvornica šećera”. Poslije se pokazalo da boluje od dijabetesa, što je pritajeno narušavalo njegovo zdravlje.
Kakav je mogao biti odnos mladog Marijana i njegove obitelji, koja je prije ili poslije morala doznati za njegovu
turneju, način života i zarade? Iz prikupljenih intervjua i novinskih članaka ne doznajemo što su mislili njegova
obitelj i lokalna zajednica o životu koji je odabrao. U člancima se njegovi uspjesi često prikazuju senzacionalistički, uz moguće autorovo umetanje vlastitih značenja i slobodno interpretiranje njegovih riječi. Treba biti vrlo oprezan pri citiranju te građe, što potvrđuju sljedeći primjeri. Već spomenuti intervjuu navodi kako se Marijan prisjetio davanja ili “produciranja” predstave na carskom dvoru Franje Josipa u blizini Pešte. Bez navođenja godine tog velikog događaja navodno je izjavio: “Producirao sam se to veče pred Franjom Josipom kod kog su u gostima bili kraljevi Milan Obrenović srpski, engleski kralj Gjorgje, bugarski car Ferdinand i rumunjski kralj, zaboravio sam mu ime… Dvije tisuće kruna dobio sam to veče od Franje Josipa. K tomu 100 zlatnih, jubilarnih… Eh…”. Ova izjava šezdesetogodišnjeg Matijevića ostaje jedino svjedo-čanstvo o istinitosti navedenog događaja. Zlatne, jubilarne krune dio su novca koji je on za života podijelio u humanitarne svrhe. Povjesničari bi mogli već pri prvom čitanju posumnjati u istinitost navedene izjave, bez obzira na to
što je godina te zgode izostavljena. Lako je istražiti jesu li i kada spomenuti vladari kao gosti posjetili austro-ugarskog cara, no već iz njihovih biografija vidljivo je da se nisu mogli okupiti u spomenutom sastavu.7
Ipak smatramo da je predstava pred carem zaista “producirana”. Ne možemo sigurnošću znati tko je bio u carskoj sviti i tko je gledao nastup, no vjerujemo da je događaj istinit utoliko da je Marijan uistinu izveo predstavu pred Franjom Josipom. Ostali sudionici priče možda su plod Marijanova brkanja
događaja i lica uslijed varljivosti memorije, ili su proizvod novinarske mašte. Da je priča djelomice vjerodostojna pokazuje prije svega njegovo osobno svjedočanstvo, brojne medalje koje je osvojio, od kojih je jedna mogla biti medalja s carskog dvora te, posredno, i sljedeći događaj. Godine 1904. organiziran je Marijanov odlazak na
Portu gdje je svoje vještine predstavio sultanu Abdulu Hamidu II. (1842. – 1918), koji je vladao od 1876. do
1909., a zbog svojeg despotizma nazvan je “Krvavi Sultan” (Matuz, 1992: 145). Osvojivši prvenstvo u hrvanju
s lokalnim natjecateljima, tzv.  pelivanima, odlikovan je visokim odličjem, Otomanskom zvijezdom, koje se danas
čuva u džamiji u Gunji pokraj Županje. Prema predaji, bio je jedini kršćanin na carigradskom dvoru koji nije pao ni-čice pred sultana, što je objasnio time, “da se klanja samo onome tko je jači od njega”. Predaja također kaže da mu je zbog hrabrosti i snage koju je dokazao sultan osobno predao ugledno odličje. Dakle, materijalni dokaz o ovom događaju, navedeno odličje, potvrđuje istinitost o nastupu na Porti, te indirektno i pretpostavku da je jednako tako gostovati na dvoru austro-ugarskog cara vjerojatno između 1904. i 1907. godine. Zahvaljujući imenu i slavi mogao je biti zahvalan “zabavljač” europskih vladara i njihovih visokih uzvanika. Ovaj je uzorak itekako prisutan u Marijanovoj biografiji, a tiče se gostovanja na još nekoliko vladarskih dvorova onoga vremena. Habsburgovci i Porta znakovit su primjer kako ozbiljna biografija junaka iz Like zahtijeva sustavno prikupljanje i izučavanje primarnih materijalnih izvora te dekonstrukciju i rekonstrukciju narativa iz usmene predaje.8Nakon nastupa na sultanovu dvoru otišao je na turneju po europskim zemljama, o čemu svjedoče novinski članci zemalja u kojima gostuje. Također znamo da je sudjelovao u uličnim sukobima tijekom protuhrvatskih prosvjeda u Rijeci krajem 1906. i početkom 1907. (Goldstein, 2003: 218). Tada su riječki Talijani i Mađari napali pripadnike Hrvatskog sokola, koji su se nakon I. Hrvatskog svesokolskog sleta, održanog u Zagrebu u rujnu i listopadu 1906., vraćali preko Rijeke svojim kućama u Istru i Dalmaciju.
Talijani su tada Sokolima preoteli hrvatski i sokolski barjak, koji je navodno Marijan junački vratio. Spominje se i
to da je pobijedio četvoricu talijanskih hrvača, te da su bijesni i zavidni , te da su bijesni i zavidni Talijani gradom počeli raditi nerede.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #21 : Studenoga 22, 2011, 16:44:20 »

Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline vuksamotnjak

• Opći Moderator
  • Stariji Ličan/ka
  • Spol: Muški
« Odgovori #22 : Veljače 17, 2012, 11:40:45 »

Milan Neralić (Slunj, 26. veljače 1875. - Bečko Novo Mjesto, 17. veljače 1918.) je bio hrvatski  mačevalac, prvi hrvatski olimpijac i prvi hrvatski osvajač medalje na Olimpijskim igrama. Natjecao se krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća za Austriju (jer je Hrvatska bila dijelom Austro-Ugarske). Bio je jedan od najboljih mačevaoca u Austro-Ugarskoj, također i učitelj mačevanja.

Prvi je u povijesti primijenio „leteći ispad", munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Sudjelovao je na OI 1900. u Parizu, osvojivši brončano odličje u sablji. U poluzavršnici, izgubio je od talijanskog mačevaoca Itala Santellija. Prvi je Hrvat, koji je nastupio na Olimpijskim igrama i prvi Hrvat, koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama. Malo je poznato da je mačevanju podučavao Josipa Broza Tita koji je kasnije bio vojni prvak u mačevanju.

Ovdje možete vidjeti prilog u TV kalendaru o Milanu Neraliću

Ploča u spomen na Milana Neralića na njegovoj rodnoj kući u Slunju

Offline Draža

• Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #23 : Svibnja 19, 2012, 06:13:41 »
Junak iz Like

Kano mi gora,kano Velebit
golem sam tijelom,dušom sam jak
Nek sam siromašan,nek sam potrebit
Zdravljice bujno,čist mi je zrak
Junak sam iz Like ja!!
Junak sam iz Like ja!!
Na obali na vrbovoj grančici
igraju se povezani čamčići,
Povjetarac odnio mi jedrila
Sekina se katarčica polomila.

Gora me hrani ,na noge diže
blago si pasem,težim si tag
Bistro daleko oko mi siže
Glas mi dohvaća deveti brijeg
Junak sam iz LIke ja!!
Junak sam iz Like ja!!

Ne boj mi se,seko moja milena,
jezera ću prebrodit zelena
Odvest ću te našoj miloj kućici,
na jastucima,na mekoj rućici.

Offline Draža

• Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #24 : Studenoga 16, 2012, 19:54:33 »
JOSIP ČORAK(14.6.1943.)Ing.prometa, hrvač svjetskoga glasa i političar.

ila_rendered
Lički sportaši
Rođen je i odrastao u Rastoci-Smiljan. Majka Ružica rođ: Pekas bila je iz smiljanskoga  zaseoka Vaganac, a otac Iz Otrvice.Joso, jedan od sedmero braće i sestara, osnovnu je školu pohađao u Smiljanu, a srednju školu u Gospiću. Hrvati je počeo s 18 godina u DTO-u Partizan, a zahvaljujući daru i marljivom treniranju brzo je napredovao. Jedini športovi kojima su se zbog pomanjkanja rekvizita i oprema tada mogli baviti mladi Ličani  bilo je hrvanje i bacanje kamena s ramena. Kada je shvatio da više nema što naučiti, vlakom se došvercao u Zagreb. Prvih je dana spavao na klupama u parku, a zatim se javio u Teškoatletski klub Lokomotiva gdje je bio napredovao. Odlaskom u tadašnju JNA postaje državni reprezentativac, a nakon odsluženja vojnog roka otišao je u Sljeme jer je, kako je sam rekao „znao da će u mesnoj industriji imati što jesti“. Godine 1966. bio je jedan od osnivača OTAK-a Lika, kojemu je ostao vjeran do danas. Iako prema vlastitom priznanju samouk, Joso Čorak postigao je vrhunske uspjehe do kojih su najveći“zlatna medalja u hrvanju grčko-rimskim stilom na europskom prvenstvu u Modeni 1969., brončana medalja u Berlinu 1970.g., srebrna medalja na XX. Olimpijskim igrama u Munchenu 1972., srebrne medalje u natjecanju slobodnim i grčko-rimskim stilom na Mediteranskim u Tunisu 1967.g., zlatna medalja u natjecanju grčko-rimskim stilom na Mediteranskim igrama u Izmiru (Turska). Bio je 12 puta prvak Jugoslavije i 15 puta prvak Hrvatske u hrvanju grčko-rimskim stilom. Prvi je zagrebački športaš koji je osvojio olimpijsku medalju pojedinačnim športovima i zato je dobio Orden zasluga za narod srebrnom zvijezdom. U zreloj dobi natjecao se i u svojoj dobnoj skupini (49-55 godina) i u svojoj kategoriji (90-110 kg.), a najveći je uspjeh postigao na svjetskom  prvenstvu u Rimu 1994.kada je postao svjetski prvak. To mu je, kako je istaknuo, najdraža medalja jer ju je osvojio pod Hrvatskim barjakom. Čak 7 puta bio je prvak svijeta i dobitnik zlatne medalje za veterane i to 4 puta u hrvanju slobodnim načinom i nekoliko puta u hrvanju grčko-rimskim stilom,. Tri puta je osvojio brončanu medalju. Aktualni je svjetski prvak u svojoj kategoriji (Zagreb,2002.). Josip Čorak bavio se i politikom, a zastupnik je u Gradskoj skupštini Zagreba. Zaposlen je u Gradskoj upravi za obrazovanje i šport gdje je zamjenik pročelnika. Otac je Nevena Čorka, poznatog svjetskog športaša i prvog Hrvata koji je osvoji zlatnu medalju u body buldingu na Evropskom prvenstvu 1993. u Porto San Giorgyu u Italiji. Neven je osvoji i Europsku srebrni i brončanu medalju, a u natjecanju Svjetski kup 1993.g. osvojio je treće mjesto. Bio je jedan od kandidata za titulu Mister Univerzum to je 1994. god. ostvario uspjeh jer je dijelio 7.-9. mjesto.

Offline Duky1986

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #25 : Siječnja 31, 2026, 07:25:28 »
Božo Starčević (Zagreb, 11. prosinca 1988.), hrvatski je reprezentativac u hrvanju grčko-rimskim načinom. Član je HK Metalac. Pričuvnik je Hrvatske vojske.[1]

Osvajač je europske bronce (2013.) i bronce s Mediteranskih igara 2018. te zlata sa Sredozemnoga prvenstva 2011.[2] Proglašen je za najboljega športaša Ličko-senjske županije u 2013. godini.[3]

Rođen je u Zagrebu. Oba roditelja su mu iz Like iz sela Oteš, u općini Gospić.

Back to top