Autor Tema: Gacka  (Posjeta: 59378 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Odg: Gacka
« Odgovori #40 : Studenoga 07, 2012, 20:55:48 »
VISOKI JABLANI

Oni imaju visoka čela,vijorne kose, široke grudi;
od gromora njina glasa šuma i more se budi,
a kada rukom mahnu, obzori svijeta se šire
i bune, i prodiru u vis, u etire...

O njima je Ujević jako lijepo napisao... ;super

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #41 : Studenoga 07, 2012, 21:33:33 »

Neupitna je ljepota prirode a tako i ove dvije slike koje pokazuju svu njenu moć. Moć da daruje i da oduzima. Prva slika, recimo da je proljetna a ova druga jesenska. Proljeće daruje, obogaćuje, uljepšava, pruža svu raskoš bujajući, dok je na drugoj strani jesen koja je isto bogata plodovima, kraskošnosti boja ali isto tako numoljivo oduzima, ogoli šumu, pospe livadu mrazom.... No sve to ima svoje ćari.
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #42 : Studenoga 14, 2012, 13:45:10 »
pozdrav; Eeee Dražo jesam lipo nego ča, a to kad bude pemzija onda neću niš delat, sidit ću pred kućon (to san naučil od stari ljudi tako su i oni.)  Ča se sada tome smiješ? Pa e tako su sidili moji susjedi stari ljudi pred kućon i motrili ki kuda prolazi, nebi ni ćeno bolje pazil. E tako ću i ja lipo sest pred kućicu i motrit te  gospojine kad se budedu šećale uz Gacku, al' jok neću niš radit samo motrit i ku Ličanku zdrmat mislin  Pije; . Ča se tiče poze ili kako ti kažeš pozicije ima malo višlje livo, e tamo bi bilo taman neku izbu napravit sa Frižideron, dva tri stolića sa kantrigami pa da se moredu te stranjkinje okripit poslije šećanja po putićima. E a da bi se to sve postiglo i prevuklo goste i stranjkinje treba najprije zasukat rukave, napravit nešto kaj ča san gori rekal putiće okolo Gacke i po Plasini, a i ostalom gorju, er kud ćeš lipši pogled nego kad se spenješ, a pogled puca po lipoj nam Gackoj Dolini, treba brine  s ovije i onije strane Gacke očistit, er se to čistilo još prije  rata dok su ljudi imalo nešto blaga u štalama, još kadi ku klupicu i stolić metnut da se malo usput odmoridu cipele eli?. E kad se to malo pripremi ča bi se reklo "kad se pripremi teren" unda lipo pozvat stranjikinje da imadu nač doć. A ovo da ti ne divanin uzalud dokumentirat ću ti  uskoro,  mudrac;  sad me glavina boli.....  ;naklon

Eto malo sam zakasnil pa se zamišal ponekoji novi post između al' ajde de dobro ovo can citiral, a ki oće more pretisnut na stranicu Numera 4 pa progruntat sve iz početka.

Evo vako ovo je sada nastavak od noga prvoga, pa kaže;

Eto mene da završim ovo gori započeto. I tako ja u petom mjesecu nešto u dvorišću, nekoga vraga čeprkam i slučajno provirin prema Gackoj, kad ono imaš ča ti vidit, iiiiiiiiii ljudi moji ja to svojin očima dosada nisam vidil toliki narod pomisli reko ča je ovo, ma ovo treba ovjekovječit i tako ja dok sam našal na brzinu voga vraga ča slika, ma stalno mi je pri ruci, al‘ eto tada ni sam nisan znal di sam ga vrgal, pa sav se skoro isprebija dok ga najde. Eee sva srića pa je baterija dobra bila inače od voga ovjekovječenja niš. I tako se ja strmoglavin doli ispod kuće na put eli i odma uvatin škljocat eli, er kad projdedu badave zadni kraj slikat. Škljocan ja tako a oni se namišćedu i mašedu  i pitadu, a za kaj vi nas slikate?

Kljiknite na slike da bi više vidili

U reko ovo su iz metropole, i tako ja reko za to i to, e kažu daj još jednom da pozdravimo forum nasa-lika. I tako malo smo dvi tri riječi prebacili reko odkud vi, a oni, mi iz Zagreba, reko kojim dobrom, a oni uglas obilazimo Gacku, ma pomislim sam u sebi kakovo je to obilaženje 50 metri od pučine šećat po noj žegi isusovoj po asvaltu i kažu obilazimo Gacku, al reko neću niš reć, neću im kvarit raspoloženje. I tako oni odoše rekli mi da moradu pružit korak er da ih čeka večera kod Majsića, pa da moradu požurit,

ja osta u čudu pitajući se kako to oni obilaze Gacku, a tako daleko od nje  er ja kad obilazin, ma ja se tako blizo primaknem da se skoro ofliznem i strmoglavim u vodu, a oni obilaze na daljini od 50 metri i kažu još da im je super. Eeee sad da se vrnem na ono prvo ča san napisal gori, daklen obilazili bi oni Gacku i izbliza, al‘ nemoreš ti prić od onije rese, trave, svakoga vraga ima tote, ma ljudi moji kad se samo sitin unazad 20 godin mogal si se vode napit na svakome brodišću, mogal si se vode napit di god staneš uz vodu, a noge razladit da i ne divanin, a danas, danas nemaš kadi moraš kilometre ić da bi mogal negdi vode zakalat i popit. E onda sam našal u ednim ličkim onlajn novinami baš evo ovde
da će se to sve lipo od izvora pa nizvodno ovije godine uredit, pokosit, očistit, prefarbat, premazat iiiii i to sve u 3 miseca i to još sa tri čovika pred pemziju. Oooo reko bogo moj da mi je i to dočekat i dočekal eto to se objavilo 11.07.2012. dakle radovi su bili u punom jeku kako se ovde kaže, no iz najnovojih informacija čujem da je  nešto oko izvora pokošeno i tako neki par sitni stvari uradjeno (varan te bože) dosta pive popijeno i to je to. I onda se ja pitan zač turisti koji obilaze Gacku krajče 50 metara od nje, eto zato.  I onda još kažu „da se i prilikom ovih radova strogo vodi računa o zaštiti prirode. Šaš u vodi, uz samu obalu, ostaje netaknut jer predstavlja stanište mnogih životinja, a kosi se samo trava na obali kako bi se ribolovcima olakšao prilaz i kretanje prilikom mušičarenja.“ A di je prije bil šaš i trava, sve bilo golo obrijano pa su tu i tada stanovale životinje i životinjice . Ovo o ribolovcima, baš sam pričao sa dvojicom  austrijanaca  koji dolaze godinama i kažu da je jako zapušteno oko gacke u odnosu kako je prije bilo čisto, a imam i slike di se to sve more lipo pogljedat eli, travulja narasla ne mišu do kolena, nego mišu do ramena kaj ča se i evo vode vidi samo im glave viridu iz trave, koda su na položaju, a ne u ribarenju, e
pa ti sad tote zabaci udicu. E sad bil san i prije dvi tri nedilje jopet doli, nisan imal vremena obilazit eli, dojdeš nakratko pa na vrat, na nos, daj popi, daj pojedi, daj čagod podelaj i biž nazad, al‘ i ono ča san vidil dosta je, ma vidil san da se to evo do kraja desetog miseca ni maklo s mesta, a kamoli da je sve očišćeno i sređeno. Nego za to se treba potrudit u jesen i rano proliće da se to obavi pokosi, poriže, sredi, očisti, počisti, povadidu fližideri, gume i ostali nakit iz gacke, est da je toga punoooooo manje negoli prije, ali ipak se najde bisera koje  nesavjesno domicilno stanovništvo lageruje u lipu nan gacku vodu. E, pa unda kad dojdedu turisti lipo na proliće da se moredu razbaškarit po Gackoj, da moredu divanit o lipoti i prevuć još više prijatelja i ča ti ja znan koga sve ne, eee to bi onda bil posal, ali ako oš nešto dobit moraš i dat tako je to u vome našemu životu eli?, a ne samo imat ruku kaj srp samo daj meni, a tebi kako bude. Eto toliko dragi moji ja ovde svačesa nadrobi, a valja će nekome bit i zanimljivo za pročitat. Lipo vas sve pozdravljan!

P.S. Evo samo za usporedbu na voj sliki doli kako je to izgljedalo u ona dobra vremena.

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Jadranka

• Stariji Ličan/ka
  • ...Ličanka sam govor me odaje.......
« Odgovori #43 : Studenoga 14, 2012, 20:05:32 »
Sve ovo šta si napisal je nažalost istinito i nema se tu šta više dodat, jer sam i sama imala letos priliku sve to vidit i prošećat pokraj Gacke jedno bar 4o metri od vode nema šanse prić bliže, e da lažem uspila sam kod našeg lipog hotela na jednome mestu doć do vode i to vražjom mukom da bar malo ruke smočim.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #44 : Studenoga 15, 2012, 21:40:43 »
Moji Ličani, možda i nisam mjerodavna da raspravljam, kritiziram, prigovaram, govorim o Lici, o Gackoj, o svemu što se tamo događa ili ne događa ali  ću se ipak priključiti i komentirati.
Mile veliš da idu na 50 metara od Gacke, da se ne more ni blizu doći do nje, bolje i tako da idu nego nikako, ipak obilaze. Valjda će nekom i prenjet  gdje su bili. Kažeš i pokazuješ nam slikama kako je nekad bilo, čisto a sad zaraslo. Ne znaju ti iz metropole kako je bilo ili barem velika većina ne zna.
Zamisli što oni recimo u Zagrebu gledaju....samo zidove, beton, asfalt, hrpu automobila, buku, smog. Za njih je najveće blago otić u netaknutu prirodu pa makar se šetali i samo asfaltnim putem kroz šumu, 50 metara od Gacke, po putu u nepokošenoj livadi. Za njih je to ljepota, život! Tu mogu disati punim plućima.
Ne sporim da bi bilo lijepo da se može prošetati uz samu Gacku, rashladit noge po žegi u njoj. Sjesti na kakvu klupicu pored i odmorit ili pod neku natkrivenu terasicu i popiti kakvo hladno piće. Pa još recimo gledati labude kako po njoj plivaju. Šteta je da nitko ne poduzima ništa da bi se nešto promjenilo, da taj kraj dobije još više  na turističkoj ponudi o uistinu ima što da ponudi.

P.S. Mile  za tebe je bolje da se ne šećeš pored  same Gacke da se ne bi strmoglavija u nju tako ladnu jel kolko mi poznato zvjerinjaš okolo i ne gledaš pod noge!!!
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #45 : Prosinca 16, 2012, 18:40:53 »
Evo Jablana kroz sva 4 godišnja doba

ila_rendered
Gacka

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
    • www.nasa-lika.com
Zalazak sunca nad Gackom
« Odgovori #46 : Prosinca 25, 2012, 23:36:18 »
;super Zalazak sunca nad Gackom  ;super

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #47 : Prosinca 26, 2012, 12:57:05 »
Meni jedan od ljepših prizora zalazak sunca, znam gledat u sunce dok ne zađe skroz, moram priznat lijepo je i kad se sunce rađa... ;super Lijepo Mile

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #48 : Veljače 17, 2013, 21:11:07 »
Još neke slike sa gacke u gornjem toku (Ličko Lešće)

[blink]Klik na sliku[/blink][/b]
ila_rendered
Gacka
ila_rendered
Gacka
ila_rendered
Gacka

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Jadranka

• Stariji Ličan/ka
  • ...Ličanka sam govor me odaje.......
« Odgovori #49 : Veljače 17, 2013, 21:15:03 »
O  Bože  moj što je lipa, pa nezna se kad je lipša u koje godišnje doba. Jedna, jedinstvena i neponovljiva  huhu;jj.

Back to top