Autor Tema: Gusići  (Posjeta: 3641 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Draža

  • Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 675
  • Postova: 1756
  • Karma: +68/-2
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Gusići
« : Svibnja 20, 2012, 21:19:39 »
Gusići u Otoćcu


Jedno od  12 slavnih hrvatskih „plemenitih plemena“ su Gusići (ili GuÅ¡ići, kako ih zovu Horvat, Hirc, Krmpotić)koji su jedno vrijeme obitavali na podrućja Gacke pa i u samom Otočcu. Å toviÅ¡e, držali su u posijedu cijelu Gacku, a i danas se sačuvao spomen na to vrijeme u nazivu lokacije nedaleko Otočca; Gusić polje.
Prisjetimo se, 1120.sastalo se 12 župana hrvatskih plemena kako bi kod Drave presreli kralja Kolomana koji je želio hrvatsku krunu. Tada je sklopljen ugovor u kojem Hrvati priznaju Kolomona za kralja, a kralj za uzvrat priznaje slobodu hrvatskih plemena.. Među 12 plemenitih poglavica je i Pavao Gusić. Do početka 13.st. Gusići su u sidražkoj župi oko grada Belgrada, a poslije brojni potomci žive na Krbavi. Poslije turske navale na Krbavu, sele se u Gacku, Liku i gornju Hrvatsku te se još 1925 god. spominju kao obitelj baruna Gusića.
U Gackoj su podigli Gusić-grad na brdu Vijeac iznad današnjeg Gusić-polja, no Turci dolaze i ovamo. Tada za jedne turske provale 1575. budu razoreni Gusić-grad i Brlog. A Gusići su se na vrijeme sklonili na sigurno; u Senj. Ima i legenda o ovom događaju.
U gradskom zdencu Gusić grada nalazi se top pun novaca, a njega i danas čuva zmija. Ta zmija nije nitko drugi nego Gusićeva kćer koja nije željela napustit grad, a otac ju je tada zakleo, te se pretvorila u zmiju i ostala zauvijek čuvato Gusićev posjed.
Na opuštenom imanju doselili su kasnije prebjegli Vlasi, te senjski uskoci koji su obnovili neke utvrde, kao što su Brlog i Fortica. A poznato je da je jedan od zapovijednika Fortice bio i FRANJO pl.GUSIĆ, sve do smrti 1687. U samom Otočcu živio je ANDRIJA GUSIĆ (umro 1657.) otočki kapetan od 1648. do 1657. kada se moralo često sukobljavati s Turcima. God. 1655. nedaleko od Otočca, vodeći otočku krajišku posadu, kapetan Gusić doživio je strašan poraz, poginulo je oko 250 Otočana i Senjana, a ostali moraše pobjeći, među njima i sam Gusić. Takav tragičan ishod tražio je osvetu, pa iste godine dva puta Gusić razbija turske postrijbe. Zatim 1657. na Gusić-polju 200 pješaka i 100 konjanika vodeni Andrijom Gusićem pobjeđuju 6000 neprijateljskih vojnika.

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top