Autor Tema: Titranje  (Posjeta: 7538 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Titranje
« : Rujna 12, 2012, 11:15:45 »
Dali netko zna što je titranje?
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
Odg: Titranje
« Odgovori #1 : Rujna 12, 2012, 11:30:34 »
Ovako kaže Wikipedija:
Titranje je promjena bilo koje mjerne veličine u nekom sustavu oko srednje vrijednosti. Titranje se najčešće proučava u fizici, ali titranja postoje npr. i u biološkim i ekonomskim sustavima.

Ja mislim ovako: kod nas je bio stroj kojim se čistilo žito prije sijanja a zvao se trijer pa tamo mislim da je na njemu se titralo žito, protresalo, rastresalo da bi na sitima ostalo, e sad ne znam di je što ostajalo i kud je što ispadalo, to sam zaboravila.

No mogu da titraju mišići, valovi i ko zna što sve ne...to bi značilo nejednako ubrzano gibanje tijela koje uzrokuje sila a ponavlja se.
 huhu;jj postoji i slobodno i prigušeno titranje  hoho slobdono bi bilo kad ti slobodno nekom titraš i podilaziš a prigušeno  kad to malo zavijaš u celofan  hoho hoho hoho hoho huhu;jj

Ima sigurno još objašnjenja za tu riječ ali zanima me tvoje Dražo.
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #2 : Rujna 12, 2012, 11:34:57 »
Titranje, titranja ima više vrsta, a to su;
Titranje valova, titranje slike, titranje mišića (zavisi kojeg), harmonijsko titranje.... što se tiče Fizike
Titranje može biti i  konja krv napane onda ima jedna biljka po imenu Titra sa kojom se liječi konj pa od toga moze  doći titranje.
Titranje je  smjeh i kad neko nekome kaže  "oš još da ti m.da ili j.ja titram"  hehe;
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #3 : Rujna 12, 2012, 16:39:48 »
 mudrac; tako bi to bilo od strane fizike,a ja dana cula za to i to dragi moji ne bi bez veze stavila u ličke običaje da se ne odnosi na to...

Titranje je neka vrsta igre što se igrala  kod ovaca ili goveda,a igrala se sa onim štapićima  napravljenima od bujadi...

Offline Snježana

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #4 : Svibnja 29, 2013, 13:20:40 »

"Napušiš" se bujadi pa titraaaaš, još kak!! hoho hoho

...još nas ima....

Offline Ančica

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #5 : Lipnja 02, 2013, 10:06:04 »
evo i mene nakon dugo vremena, potakla me tema "Titranje'.Moja prva asocijacija je bila upravo igra koju su nas stariji naucili dok smo sa njima cuvali blago.Igra se sa 5 cvjetnih peteljki biljke kukurijek , koju smo mi zvali titra ( 5 stapica).Detalje sam zaboravila ali se sjecam da se nesto ti stapici prebacuju preko ruke i bacaju u zrak i love one sa zemlje... smi jem;- mladosti moja lijepa radosti... pozz:

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #6 : Lipnja 02, 2013, 12:45:32 »
Eto bar se netko sječa toga,a Snješka ti se napuši bujadi pa titraj još i kako.... kekek; kekek;

Offline Snježana

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #7 : Lipnja 02, 2013, 14:29:20 »
Eto bar se netko sječa toga,a Snješka ti se napuši bujadi pa titraj još i kako.... kekek; kekek;

Heheheeheh, malena, ne pušim ja...... te fore! huhu;jj huhu;jj

...još nas ima....

Offline Snježana

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #8 : Lipnja 02, 2013, 14:40:38 »
evo i mene nakon dugo vremena, potakla me tema "Titranje'.Moja prva asocijacija je bila upravo igra koju su nas stariji naucili dok smo sa njima cuvali blago.Igra se sa 5 cvjetnih peteljki biljke kukurijek , koju smo mi zvali titra ( 5 stapica).Detalje sam zaboravila ali se sjecam da se nesto ti stapici prebacuju preko ruke i bacaju u zrak i love one sa zemlje... smi jem;- mladosti moja lijepa radosti... pozz:

Sad me ovo podsjetilo na neku vrstu slične igre iz mojeg ranog djetinjstva. Mi  smo se curice, dok bi čuvale krave na paši, sjedeći u travi, igrale tako da bi otkidale velike debele stapke maslačka i onda ga lagano sa jedne strane držale, a drugom rukum gore-dolje prstom lupkale po stabljici i pjevale.... "brundaj brundaj, aj mi kaži el me moja dika traži". Stabljika je tada "titrala" i proizvodila specifičan zvuk, a kojoj bi se dio stabljike titranjem najviše sfrkao, namotao, toj će se dragi prvoj javiti. Heheheh, potpuno sam bila zaboravila na to dok nisam pročitala ovo o svojevrsnom titranju stabljika neke biljke. Naravno, to je bilo čisto zbog zabave, nemam pojma da li se kojoj ispunilo "proročanstvo".
...još nas ima....

Back to top