« : Ožujka 09, 2013, 21:30:46 »
Basa je nacionalno jelo „našije" Ličana i priprema se jedino u Lici. Priprema se tako da se mlijeko izlije u čistu prozirnu platnenu krpu ili vrećicu - gazu, krpu - gazu, koja se zaveže i objesi na zgodno mjesto, a najčešće za ladicu od stola, te se tako cjedi dan i noć (24 sata). Kad se surutka ili sirutka potpuno iscjedi, krpa se izvrati i basa u sud istrese.
Surutka se obično daje svinjama. Za jelo, basa se pravi na način da se u nju ulije ledene vareni¬ke, metne skorupa, ulije jaje, zacukri, zera po¬soli, dobro izmješa i jede sa uštipcima, kajganom, pršutom i policama.
Basa se spremala u drvene kačice, pa se ozgo zalije sa skorupom ili putrom, a ostavljala se za dane kad se ne posti ili kad krave zasuše.
U ljetno vr'jeme, da ne prokisne ili kako Ličani kažu da se ne ,,uzvrišti", stavljala se u kamre. O basi su ispjevane mnoge pjesme, šale i anegdote, poput one: „Evo Vase, koji voli base" ili „Bi li zera poje base", pa kad se r'ječi „poje" i „base" izgovore brže, šala ima sasvim drugo značanje odnosno željeno značenje.