Autor Tema: Događanja u župi Prozor u 2013. godini  (Posjeta: 3293 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Događanja u župi Prozor u 2013. godini
« : Ožujka 20, 2014, 18:42:40 »
Župa Uznesenja sv. Križa - Prozor

U Godini vjere imali smo u župi Prozor (kao i u župi Ličko Lešće) župne kateheze za odrasle osobe. Sastajali smo se jednom tjedno u župnim stanovima i po Kompendiju katoličke Crkve proučavali našu vjeru. Po sudu nekih bili su ovi susreti vrlo korisni za produbljivanje naše vjere i našeg molitvenog života. Nažalost, uvijek smo u većini  dolazili isti. Prigodom bilo čega (ako nisu uključeni kakvi darovi), naš se narod teško odaziva na ovakve stvari, a bile bi spasonosne za mnoge. Na ovakve pozive mnogi će reći: "Pa ja sve znam. Završio sam vjeronauk i gotovo, što mi više treba!" A vjerujem da treba!!! Kroz ovo vrijeme s nama je dolazila i jedna osoba koja nije bila krštena. Kroz ove susrete pripremala se na Sveto krštenje i nakon dobivenih dozvola krstili smo je u krugu nas prijatelja, s kojima je redovito dolazila na ove sastanke.
Križeva

Naš župski blagdan je 14. rujna – Uzvišenje svetog Križa. Ove godine blagdan je padao subotom pa je bilo zgodno da smo župnik Sinca, vlč. Stanko Smiljanić i ja imali u Prozoru pobožnost Prvih petaka. Dio vjernika iz Prozora, Sinca i Lešća lijepo se ispovjedio i pričestio kao priprava za idući dan.  Prijepodnevnu Misu predvodio sam ja, domaći župnik. Crkva je bilo lijepo ispunjena. Na ovoj Misi krstili smo Petru Kostelac,  treće dijete u obitelji. Svakako lijep događaj za našu malu župnu zajednicu. Na ovoj su Misi koncelebrirali neki svećenici iz dekanata, jer su poslije podne bili zauzeti.
Poslijepodnevnu Misu je predvodio župnik iz Sinca vlč Stanko Smiljanić u zajedništvu s ostalčim svećenicima. I ova je Misa bila lijepo posjećena. Ove godine su i prije podne i poslije podne svirali mladi tamburaši iz naše župe. Pred crkvom se lijepo zapjevalo.

Prva  pričest

Devetero mladih kršćana primilo je ove godine prvi puta Isusa Krista u svetoj Hostiji, tj. po prvi puta su se pričestili. U pripremi ovog događaja sudjelovali su i njihovi  roditelji (pogotovo majke) koje su zajedno s njima dolazili na Misu nedjeljom i blagdanima. (Nadam se da će tako nastaviti i dalje!!!!!!).  Vjeroučitelj u školi u Prozoru g. Dario Košćak pripremao je s njima recitacije, pozdrave i pjesmu zahvalnicu roditeljima na koncu Mise. Bilo je lijepo! Neka se i dalje nastave družiti s Isusom u Pričesti. Njihova imena su: Bakarić Lorena, Bronzović Matej, Bunjevčević Tomislav, Grahovac Dorjan, Kostelac Ivan, Kostelac Ivan, Matasić Frane, Rubčić Josip i Orešković Marta.

Krizma

Ove godine imali smo u župi i krizmu. Ne znam da li bih rekao na radost ili na žalost. Opet se događa  poznati vjernički sindrom kod nas Hrvata katolika. Dolazimo na Misu i spremamo se na Krizmu i kada sve to prođe nema nas više u crkvi do vjenčanja. Zašto? Zar nam je dosta Crkve? Gdje ćemo naći i zaslužiti spasenje ako li ne u svojoj crkvi i ovome životu. I jedno i drugo su neraskidivo povezani. Zato čast izuzecima, koji dolaze u Crkvu i to nam je drago, no većina zaboravlja na svoje vjerništvo. Evo njihovih imena: Bobinac Gabrijel, Bunjevčević Tomislav, Dubravčić Stjepan, Dujmović Ante, Ilić Matija, Kvaternik Karlo, Matasić Valentina, Nekić Mateja, Orešković Filip, Orešković Josip, Veselin Edi Mateo i Vučić Martin.

Iz  župne  spomenice

Po župno spomenici ( njezinu dodatku) piše da je župa Prozor do 1794. godine  spadala pod brigu i skrb otočke župe I piše da se sve znamenitosti o župi mogu  pronaći u župi otočkoj.

Godine 1794, dobila je crkvica sub (latinski  - pod) Prozor svoga vlastitog dušobrižnika u osobi Antona Veljačića rodom iz Bribira u Vinodolu, te bješe crkva podignuta na ime kapelanije, a Antun Veljačić zvao se Capellanus Localis  (mjesni kapelan).   …. Matice je pisao latinski, a sam ih je sastavio i započeo (do tada su bile u Otočcu). Pod njegovim dušobrižništvo sagrađena je mala kapelica sv. Mihovila  u Prozoru godine 1801. Slika sv. Mihovila isklesana je na kamenoj ploči, reljef i bojana živim bojama….

Kapelica sv. Mihovila

Klikni na sliku

ila_rendered
Događanja u župi Prozor u 2013. godini

Veljačić je kapelanovao u Prozoru od 1794 . – lipnja 1806. godine.   Umro je u Prozoru i zakopan kraj crkve desno.

Njega je u duhovnoj pastvi naslijedio Nikola Žic, rodom iz Baške. Sam se potpisivao Hicz Miko.  Službovao je od mjeseca  srpnja 1806. do  ožujka 1813. Matice je pisao hrvatski . Iz Prozora je otišao u Vaganac.

Njega je naslijedio u duhovnoj pastvi Toma Jesich (Ježić) rodom iz Bribira od  travnja 1813. – prosinca 1818. On se zvao i prvi potpisivao prvi župnik. Njega je naslijedio Anton Krišković od prosinca 1818. – travnja 1819. godine. Zvao se administratorom.

Josip Komjeticki župnik je od travnja 1819. do prosinca 1820. O ovom župniku pripovijeda se, da je u ruševinah na Prozoru (brdu) iskopao i dobrano našao novaca, te po noći ostavio župni stan i potajno otišao…

Zatim se navode dvojica župnika koji su kratko vrijeme službovali u Prozoru. Prvi je Baltazar Juraj Franić od prosinca 1920 .- veljače 1823. Njega je naslijedio Baltazar Habulin, administrator od veljače 1823. – srpnja iste godine…  Nastavk slijedi iduće godine.   

Priredio: Ivica Miškulin, župnik

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 20 Points

Users who gave points in this topic » Jadranka (10) » Vera (10) 

Back to top