Autor Tema: Vera Matovina-Biondić predstavila novu zbirku poezije “Mirisi zaviÄaja† (Posjeta: 5152 )

0 ÄŒlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

• Admin
  • LiÄki/a sokol/ica
  • *
  • Spol: MuÅ¡ki
    • www.nasa-lika.com
ila_rendered
Vera Matovina-Biondić predstavila novu zbirku poezije “Mirisi zaviÄajaâ€
ila_rendered
ila_rendered

JuÄer je u Gradskoj knjižnici i Äitaonici Virovitica održana promocija druge zbirke pjesama Vere Matovine Biondić „Mirisi zaviÄaja“. Predstavljanje zbirke otvorila je ravnateljica Gradske knjižnice i Äitaonice Virovitice, ViÅ¡nja Romaj, istiÄući važnost stvaralaÅ¡tva zaviÄajnih pjesnika za virovitiÄki kraj. Svi prisutni mogli su uživati u stihovima pjesama koje priÄaju priÄu o autoriÄinom liÄkim krorijenima, te godinama života koje provodi u Slavoniji.
Zbirka pjesma “Mirisi zaviÄaja†tematski je podijeljena u tri ciklusa. Prvi ciklus Äine zaviÄajne pjesme, dok je drugi ciklus obilježen s nekoliko obiÄajnih pjesama, a treći pak ciklus zaokružuju pejsažni pjesniÄki tekstovi.
Nadamo se joÅ¡ koje zbirke jer tema u Lici i Slavoniji ima svakoga dana u izobilju i kako kaže autorica “Slavoniju i Liku,sjedinjene u mom odgoju i odrastanju te urezane u srce i duÅ¡u, sada ostavljam zapisane na papiru za generacije koje dolaze.â€
Promociju su svojim plesom i glazbom Like, Podravine i Slavonije upriliÄilo je i Kulturno umjetniÄko druÅ¡tvo Virovitica.

Text: Iva Biondić
Foto: ÄurÄ‘ica Banić

ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 15 Points

Users who gave points in this topic » Jadranka (15) 

Offline Mile

• Admin
  • LiÄki/a sokol/ica
  • *
    • www.nasa-lika.com
ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Vera

• Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
Dragi moji,
proÅ¡ao je i dan predstavljanja moje nove knjige, zbirke pjesama „Mirisi zaviÄaja“. Nakon treme i nervoze od javnog nastupa, od mogućeg fjaska, od mogućeg zbunjivanja i trenutka kada emocije nadjaÄaju razum pa poteku suze, nastupilo je veliko olakÅ¡anje jer je sve proteklo kako je i trebalo.

Reći će oni koji su prisustvovali, i bilo je na rubu suza, i tresle se ruke nekontrolirano ali kako je moj govor odmicao tako sam se i smirila. Na kraju programa zaista sam bila ponosna na sve Vas koji ste se odazvali i uÄinili me ponosnom, koji ste doÅ¡li da me podržite i ohrabrite u daljnjem pisanju. Ne mogu vam opisati taj osjećaj kada vam doÄ‘e nepoznati sluÅ¡atelj i kaže kako je i njemu navrla suza na oko, zar to nije posebno odavanje Äasti, zar to nije posebno priznanje mojem pisanju? Ja mislim da je a ujedno mi je i veliki poticaj za dalje.

Nadam se kako ste i vi bili zadovoljni cjelokupnim programom i da nitko nije otiÅ¡ao razoÄaran Å¡to je po ovoj cići - hladnoći dolazio! JoÅ¡ jednom hvala Gradskoj knjižnici i Äitaonici Virovitica, ravnateljici gospoÄ‘i ViÅ¡nji Romaj na predivnom domaćinstvu i samom uvodu u predstavljanje kao i svim djelatnicima knjižnice na velikoj pomoći. Hvala mojoj lektorici  gospoÄ‘ici Andrei Delić na lektoriranju i predgovoru, gospoÄ‘ici Leni Sabo na lijepom Äitanju, gospoÄ‘ici Željki Francetić za predivnom voÄ‘enju ovoga predstavljanja, KUD- u Virovitica na stvaranju predobre atmosfere i prezentaciji noÅ¡nji kao i pjesama ova moja dva zaviÄaja. Posebno se zahvaljujem svima vama koji ste doÅ¡li i uveliÄali ovo predstavljanje svojim dolaskom.

Od srca svima hvala!

Ako netko želi nabaviti moju knjigu neka mi se obrati na fejsu u poruci.

Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Jadranka

• Stariji LiÄan/ka
  • ...LiÄanka sam govor me odaje.......
Draga moja Vero ni tren nisam sumnjala u tebe.Pokusala sam ti biti moralna podrska vise na duhovit nacin nego onaj klasicni
(neznam dali sam uspjela u tome), a to sad vise nije ni bitno.Vjerovala sam u tebe da ces ti to odradit kako treba,a da si i
koju suzu spustila ili ti glas zadrhtao nitko ti nebi zamjerio.Sve je to ljudski i normalno.

Sto jos da ti kazem, osim jednog nemoj stat,imas ti jos materijala i i inspiracije za dalje.
E da,hvala za knjigu procitana od A do Z i moram priznat da mi je poneka suza kanula,a nekima sam se od srca nasmijala. herz; herz; herz;

Offline Vera

• Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
Hvala Jadranka.
Evo u cijelosti moj govor i još malo slikica.

Dobra veÄer i dobro doÅ¡li.
Prije svega pozdravljam :
Ravnateljicu gradske knjižnice i Äitaonice Virovitica gospoÄ‘u ViÅ¡nju Romaj bez koje ovo predstavljanje ne bi bilo ovako lijepo i sadržajno osmiÅ¡ljeno kao i njene djelatnike koji su pomogli u organizaciji.
Pozdravljam moju rodbinu, moje drage prijatelje i sve prisutne koju su doÅ¡li uveliÄati ovo predstavljanje.
S obzirom kako nisam osoba od javnih istupa i kako bih najradije sve ovo promatrala negdje iz prikrajka, zapisala sam par svojih razmiÅ¡ljanja  o cijelom tijeku moga pisanja koje ću sada podijeliti sa vama.
Razmišljajući što vam reći pomislila sam kako vas sigurno zanima kako i od kuda sam se sad pojavila s pjesmama, od kuda sad knjige, od kuda ta inspiracija.
Postoji u životu period kada Äovjeku treba ispuÅ¡ni ventil, rame za plakanje, za smijanje, za razbibrigu, rame koje će istrpiti baÅ¡ sve i koje je baÅ¡ uvijek pored tebe, gdje god da se nalaziÅ¡.  To moje rame je bio komad papira i olovka. Bila vesela, tužna, zadivljena, oÄarana, sretna, zamiÅ¡ljena svaki taj trenutak ima svoju inspiraciju koja je ostala upisana na papiru i koji se jednim dijelom nalaze i u ovoj zbirci.
Lika, od kuda Lika u mom promiÅ¡ljanju, opisivanju i zapisivanju.? Korijeni, okruženje od djetinjstva pa do zrelih godina Lika, LiÄani pa Äak oba prezimena, moje djevojaÄko i ovo preuzeto udajom, oba su LiÄka. Baka po majci i djed po ocu roÄ‘eni su LiÄani. Baka Anka Kosinjski Bakovac a djed Marko Saborsko. Od tuda pola ljubavi moja Slavonija, moj Levinovac, moja Virovitica a druga polovica Lika, Saborsko, Velebit, Gacka.
Veliku podršku, poticaj kako i inspiraciju, upravo sam pronašla u svojoj naj biližoj obitelji i mojim dragim prijateljima i malo brojnoj rodbini u Lici.
U prvo vrijeme nisam razmiÅ¡ljala kako moje pjesme imaju neku vrijednost da bi bile objavljene, mislila sam to su samo pjesmuljci jednog stihoklepca. Nisam vjerovala kada su mi govorili : dobre su, lijepe su dok ih nije zapazila moja prva lektorica prve zbirke „Lika u srcu“ gospoÄ‘a Dijana Klarić 
prof. hrv. jezika i knjiž. i dipl. knjižniÄar a isto potvrdila ravnateljica gospoÄ‘a Romaj. Tako uz pomoć nekolicine prijatelja objavljena je moja prva zbirka „Lika u srcu“ u 2012. godini  a sada i druga „Mirisi zaviÄaja“ a postoje materijali i za treću, no  o tom potom!
U svakom sluÄaju koristim svaki trenutak inspiracije upisati jer vjerovali ili ne pobjegne!
Nadam se kako će ponekad netko možda sluÄajno zabunom, uzeti moju zbirku i proÄitati koju pjesmu o Slavoniji, o Lici o obiÄajima koju su takoÄ‘er zastupljeni kao i o pejzažima i godiÅ¡njim dobima.
Slavoniju i Liku, sjedinjene u mom odgoju i odrastanju te urezane u srce i dušu, sada
ostavljam zapisane na papiru za generacije koje dolaze.
Možda sam malo odužila ali dopustite mi da se joÅ¡ zahvalim mojim dragim prijateljima LiÄanima koji žive u Å vicarskoj na pomoći pri izdavanju ove zbirke, obitelji Dujmović Milana koji je ujedno i autor naslovnice kao i slika iz Like, te obitelji Jovanović Ivana.
Zahvaljujem se gospoÄ‘ici Andrei Delić na lektoriranju i predgovoru, gospoÄ‘ici Leni Sabo na lijepom Äitanju, gospoÄ‘ici Željki Francetić za predivnom voÄ‘enju ovoga predstavljanja, KUD- u Virovitica na  stvaranju predobre atmosfere i prezentaciji noÅ¡nji kao i pjesama ova moja dva zaviÄaja, te gospoÄ‘i ViÅ¡nji Romaj na lijepim rijeÄima u samom uvodu kao i svima vama koji ste doÅ¡li i uveliÄali ovo predstavljanje svojim dolaskom.
Od srca svima hvala!

I na kraju bih proÄitala pjesmu: Miris djetinjstva

MIRIS DJETINJSTVA
Svakoga dana iz sjećanja
ispliva poneka slika,
najÄešće majko sjetim se tebe
tvojega miloga lika.
Miris djetinjstva mi se javlja
posvuda ga još njušim,
sjećanja tužna, veselja-slavlja,
u suzama se gušim.
NiÄega viÅ¡e zapravo nema
sve otišlo je s tobom
samo još slike - miris djetinjstva
odišu cijelom sobom.
Prozori, oÄi kuće u svijet
sklopljeni tuguju - bdiju,
šuškanje krošnje staroga duuda
razbija Äaroliju!

ila_rendered
  ila_rendered

ila_rendered
  ila_rendered

Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Mile

• Admin
  • LiÄki/a sokol/ica
  • *
    • www.nasa-lika.com
Evo i malo video snimka i slika.

Promocija zbirke pjesama   "Mirisi zaviÄaja" Vere Matovine - Biondić u Gradskoj knjižnici Virovitica 20.01.2017.

! No longer available

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Back to top