Autor Tema: Događanja u župi Prozor u 2016. godini  (Posjeta: 2233 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Događanja u župi Prozor u 2016. godini
« : Svibnja 13, 2017, 07:28:04 »
ŽUPA UZVIŠENJA SV. KRIŽA - PROZOR

Veliki crkveni blagdani (Božič i Uskrs) proslavljeni su vrlo svečano. Vjernici su se u bližoj pripravi na ove blagdane pripremili sakramentom ispovijedi, da bi mogli pristupiti stolu Gospodnjem. Za Božić je crkva  Uzvišenja Svetog Križa bila lijepo okićena i rasvijetljena, dakako i popunjena pukom vjerničkim.

Prvu pričest smo ove godine u našoj župi imali 29. svibnja 2016. godine u 13 sati, kada je inače i nedjeljna sveta misa u našoj župi. Stolu Gospodnjem da se nahrane euharistijskim Isusom pristupilo je šest prvopričesnika:  Patrik Božičević, Luka Bronzović, Matej Kostelac, Ana Majetić, Andrea Mitrović i Filip Tonković.

Kroz proteklu vjeronaučnu godinu vjerno smo se okupljali u župnom stanu i proučavali  prvopričesnički katekizam, a da nam bude toplo pobrinuo se naš član Matej Kostelac (ložio je vatru). Matej, Ana i Andrea pripadaju i ministrantskom zboru naše župe.

Česta je, nažalost, praksa kod naših vjernika (roditelja) da nakon primljene pričesti ne dovode više djecu na Misu. Smatraju da su obavili svoju obavezu primljenom pričesti i sada do Krizme nije potrebno ići na Misu. Dragi roditelji, činite krivo svojoj djeci i njihovom odgoju. Zajedno s njima i vi dođite i budite dio vjernika koji redovito pohode svoju župnu crkvu i mole se s drugima svome Bogu.


ila_rendered
Događanja u župi Prozor u 2016. godini

Prvopričesnici 2016. s vlč. Ivicom Miškulinom i vjeroučiteljem Dariom KošćakomKriževa 2016.

Blagdan Križeve je proslavljen lijepo i u vjerničkom duhu. Neki od vjernika pristupili su svetoj Ispovijedi i Pričesti. Prijepodnevnu Misu je predvodio sam župnik, a poslijepodnevnu vlč. Mišel Grgurić, naš ovogodišnji mladomisnik iz Korenice (koji svoje korijene vuče po roditeljima iz Kosinja).  Koncelebrirali su vlč. Stjepan Zeba, župnik iz Korenice, vlč. Mile Rajković, župnik iz Švice, vlč. Jure Ladišić, svećenik u mirovini i bolnički kapelan iz Otočca, vlč. Stanko Smiljanić, župnik iz Sinca i domaći župnik. I na prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj Misi (kao ministrant) sudjelovao je i Marko Grčević, bogoslov iz Kosinja, koji ima svoju rodbinu po majci u Prozoru (Benčiće).

Naš mladomisnik nastojao je osvjetliti u propovijedi otajstvo Kristova Križa i njegovo značenje za nas vjernike. Na koncu Mise podijelio nam je svoj mladomisnički blagoslov. Pjevanje su predvodile naše pjevačice, na čemu im se zahvaljujemo.

Cvjetne aranžmane  za blagdan donirala je gospođa Marijana Ostović iz cvjećarne  „RUŽA“ iz Otočca. Cijelu crkvu (kao i svaki put) uredila je naša mežnjarica gospođa Kaja Bobinac.


Iz župske Spomenice
     
......Godine 1900. popravljen je iz temelja i posvećen župni stan u Prozoru po poduzetniku Jurju Žagar iz Otočca sa svotom 2200 forinti od kojih je visoki patronat dao 700 forinti ostalo pako sve siromaški prozorski puk.       
   
Godine 1901. u mjesecu lipnju bje najsvečanijim načinom obavljeno sveto leto sa 3 procesijami i ispovjeđu puka prozorskog.       
   
Godine 1902. dne 2. lipnja obavio je presvietli gospodin biskup senjski Antun Maurović kanoničku vizitaciju u Prozoru. To bješe prva prava redovita vizitacija u Prozoru. Do sada su biskupi uvijek samo privatno pohađali Prozor, a protokole ili matice bi podpiševali ili u Otočcu ili u Lešću i u Sincu. Kod ove prve kanoničke vizitacije vrhovni Pastir bijaše veoma zadovoljan, kako u školi, u crkvi i u župnom stanu, a ovo svoje zadovoljstvo pokazao je tim što je 4. lipnja kod kanoničke vizitacije u susjednom Sincu imenovao prozorskoga župnika Janeza konsistorijalcem.
   
Ove  godine obavljeno bi dne 14. rujna svetkovina sv. Križa patrona  crkve veoma slavno sa šestero bratje komšija, gdje se bratski razvesele.   
   
Dne 14. listopada ove godine obdržavana bijaše ovdje u Prozoru Prva Korona, na koju sastaše se sva bratja kotarani i to: Podarciđakon i župnik otočki gos. Juraj Ibel, velečastni gos. župnik iz Krasna gos. Josip Nagy,    velečastni gos. župnik kompolski Natalis Jelačić, velečastni gos. župnik brloški Božo Mihovilić, velečastni gos. župnik lešćarski Franjo Rajković, velečastni gos. župnik sinački Daniel Bašić, velečastni gos. župnik ramljanski Nikola Legac, velečastni gos. župnik dabarski Ivan Dobrila, velečastni gos. župnik švički  Mihovil Banić, upravitelj kuterevski Ivan Kolaković, velečastni gos. župnik čanački Dragutin Lukinac te domaći župnik prozorski Janez Kocmut. Sjednica trajala je od 9 sati u jutro koja je sliedila poslije sv. Mise i zaziva sv. Duha u crkvi do pola dva popoldan u kojoj sjednici su se veoma važne i koristne stvari raspravljale kako zapisnik kaže. Poslie sjednice bio je bratski obed prijateljski razgovor i pozdrav biskupa.
   
Godine 1903. neima se ništa osobitoga ili važnoga ubilježiti. Izvanredne kakve svetkovine nije bilo, nego mali blagoslov Žagaraove ciglane na Jurjovcu. Dne 15. svibnja po domaćem župniku Janezu Kocmutu, a na 14. rujna pako obavila se svečanost crkvenoga patrona, zaštitnika sa 8 braće sukotarana, a uzveličao je ovu svečanost sa svojim prisustvom Prečastni veliki preposit i opat senjski Josip Šnidaršić. Godina bila je u obće dobra.
Godine 1904. počeo je Janez Kocmut pobolijevati te pao u vodenu bolest od koje je umro 18. listopada 1905. Bio je onizak, vrlo krupan, vanredno blage ćudi. U cijeloj Gackoj bio je poznat samo pod imenom Janez.
   
Kojih desetak dana iza smrti Janezove imenovan je administratorom župe prozorske Franjo Schlogel (rođen 22. 06. 1875.) i upravljao župom do konca oktobra 1909.  Bijaše .....   svećenik te je došao čestoput u sukob sa svojim župljanima, koji su poznatom već konzervativnošću htjeli održati svoje kojekave loše običaje u selu.
   
Pošto je u to doba bio raspisan i natječaj za župu imenovan je u mjesecu septembru 1909. za banovanja „slavnog“ Pavla Raucha župnikom  prozorskim Grga Starčević, kapelan u Bribiru. Rođen je 7. III 1878 . u Liču, kotar Delnice, svršio gimnazijske nauke u Rijeci i u Zagrebu, sjemenište u Senju; službovao kao kapelan u Jelenju, Slunju, Grižanima, Ledenicama i u Bribiru odakle je imenovan prozorskim župnikom. Službovanje u Prozoru natupio je 1. novembra 1909. Službeno instaliran 14. septembra 1910. (na Križevo).


Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top