Autor Tema: Događanja u župi Ličko Lešće 2017.  (Posjeta: 5294 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.
« : Ožujka 18, 2018, 15:52:40 »
ŽUPA BLAŽENE DJEVICE MARIJE OD SVETE KRUNICE - LIČKO LEŠĆE

Hodočašće

Moje uvodne riječi se svake godine ponavljaju kao i naše župsko (Prozorsko i Lešćarsko) prvosvibanjsko putovanje. Pod budnim okom vlč. Miškulina sabrani i „naoružani“ krunicama krećemo put Krašića i Zagreba. Naše svibanjske pobožnosti uvijek započinju na četiri kotača, u autobusu, što je možda i dobro jer nas nikada veći broj ne bi bio na krunici, a nikada ne bi bilo niti ljepše pjesme onoj čije Bezgrešno Srce bdije nad nama na svim našim putovanjima po Njezinim svetištima i svetištima onih koji su Bogu omiljeli.
A jedan od Njegovih miljenika koji je ispunio volju Njegovu i bio Njegova produžena ruka na ovoj zemlji jest i naš blaženi kardinal Alojzije Stepinac, koji nam je dao primjer vjernosti Bogu, Crkvi, Svetom Ocu i ljubavi prema svome narodu i domovini.
I gle koje li koincidencije, dok pišem ovu svoju crticu slušam na Katoličkom radiju da Sisačke vlasti na molbu Sisačkog biskupa Vlade Košića ne dopuštaju gradnju spomenika Blaženiku jer da za njega u Sisku nema mjesta. Ovo nije samo nepravda prema blaženom Stepincu i hrvatskom katoličkom narodu nego prema sveopćoj Crkvi.   
Ali neka, takvi nisu pokolebali njega pa neće niti nas jer naša je vjera jača od njihove nevjere, a kao utjeha u svim nedaćama ostalo nam je njegovo biskupsko geslo „U Tebe se Gospodine uzdam“.
I ja sam malo „skrenula s puta“ pa se ponovo vraćam onomu o čemu bi zapravo i trebala pisati, našem prvosvibanjskom hodočašću.
Uz molitvu, pjesmu (i svetu i narodnu pa i poneku zabavnu) smijeh i šalu stižemo u Krašić, rodnu župu blaženog Stepinca. Ispred župne crkve Presvetog Trojstva srdačno nas dočekuje mjesni župnik te nam najprije pokazuje kip blaženog Stepinca svečano otkrivenog 8. svibnja 1998. godine o 100-toj godišnjici rođenja Alojzija Stepinca. Nakon kraćeg zadržavanja pred kipom, ulazimo u crkvu gdje je prigoda za svetu ispovijed te slavljenje Svete mise, a potom razgledavanje unutrašnjosti crkve i „uredno“ bilježenje oltara i detalja na naše mobilne uređaje. Zatim obilazimo župni stan u kojem je u progonstvu skromno živio i umro blaženi Alojzije.
Na livadi ispod župnog dvora nalazi se “Prostor Križnog puta mučenika Alojzija Stepinca“. Križni put je kružnog oblika, a na svakoj postaji uz biblijski tekst je i prilagođeni tekst iz mučeništva Blaženika.
Svi mi imamo neke svoje životne putove, a ovo je Stepinčev Put, put patnje i stamene vjere u Božju ljubav i Uskrsnuće. Podijelit ću sa vama i jednu misao iz Stepinčeve duhovne oporuke: “Nadam se da će mi milosrdni Isus udijeliti milost te ću moći vazda u nebu moliti za sve vas dok bude svijeta, da postignete cilj za koji vas je Bog stvorio.“
Poslije kraćeg odmora ponovo smo u autobusu koji nas sada vodi put Zagreba, točnije Mirogoja.
Mirogoj je središnje Zagrebačko groblje i jedno od najljepših u Europi, smješteno na obroncima Medvednice. Zadržavamo se najprije uz arkade koje su građene po uzoru na talijanska renesansna groblja, a potom odlazimo na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana gdje u molitvi i tišini zahvaljujemo najzaslužnijem za stvaranje moderne hrvatske države.
Još se malo zadržavamo na groblju, a potom se upućujemo prema Gornjem gradu, točnije Svetištu Majke Božje od Kamenitih vrata, simbolu Gornjeg grada i zaštitnici Zagreba.
Posjetili smo i Trg sv. Marka, provirili u crkvu sv. Marka, prošli ispred Banskih dvora, zgrade Hrvatskog sabora, Gradske skupštine Grada Zagreba i još nekih znamenitih građevina te se žičarom spustili prema Ilici i tu bi bio kraj našeg hodočašća i turističkog putovanja ulicama glavnog grada.
Lijepa su i vesela ova naša druženja. Sve brige, težinu života i naše drage, ostavili smo kod kuće, ali im se, Bogu hvala, opet vraćamo.
Hvala Ti dobri Bože za naše zajedništvo i Duha ljubavi kojim si nas obdario da Tebi služimo i međusobno se bratski ljubimo.

                                                                                                                                                                                          
Napisala - Marijana Jagodić

Klikni na sliku

ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.

Hodočasnici Lešća i Prozora u Krašiću 1. svibnja 2017Prva sveta pričest

U crkvi Blažene Djevice Marije od sv. Krunice 21. svibnja 2017. godine podijeljen je sakrament Prve pričesti. Stolu Gospodnjem pristupilo je devetero prvopričesnika: Luka Draženović, Filip Gubo, Franjo Kovačić, Karla Majetić, Lucija Matasić, Vanessa Matasić, Melani Pielić, Ivan Rubčić i Emma Tonković.
Podjela sakramenta uslijedila je nakon višemjesečne priprave koju je vodila vjeroučiteljica Silvija Vašarević. Također je prethodio i sakrament pomirenja kojem su kandidati za prvu pričest i njihovi roditelji pristupili prethodni dan.
Svetu misu predvodio je župnik vlč. Ivica Miškulin. Misno slavlje svojim recitacijama i pjevanjem uljepšali su prvopričesnici. Prvopričesnicima su podijeljeni prigodni darovi: uspomena na Prvu pričest i prvopričesnički molitvenik. Nakon toga uslijedila je zajedničko fotografiranje, a potom proslava u krugu obitelji i prijatelja.

                                       
   Napisala - Josipa Majetić

ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.

Prvopričesnici 2017. godine sa župnikom i vjeroučiteljicomSveta potvrda u župi Ličko Lešće

U subotu, 27. svibnja 2017. godine, u župi Blažene Djevice Marije od Svete Krunice u Ličkom Lešću dvadeset i dvoje krizmanika i krizmanica primilo je svetu potvrdu, a oni su: Marta Banić, Magdalena Burić, Valentina Burić, Dolores Čop, Marija – Ana Grčević, Tea Jambrešić, Mirela Kolak, Gabrijela Kovačić, Katarina Kovačić, Tatjana Ladišić, Josip Majetić, Luka Majetić, David Matasić, Maja Matasić, Verino Matasić, Dominik Orešković, Dražen Orešković, Gabrijela Orešković, Mateja Orešković, Mihael Orešković, Patricija Orešković i Alen Rubčić.
Misno slavlje predvodio je mons. dr. Mile Bogović, biskup u miru, u suslavlju s lešćarskim župnikom vlč. Ivicom Miškulinom. U prigodnoj propovijedi koja je prethodila dijeljenju svete potvrde, mons. dr. Mile Bogović krizmanicima je nastojao na njima blizak način opisati što znači primiti Duha Svetoga, odnosno što znači napuniti se Duhom Svetim: „Kao što na našim mobitelima piše: 'uključi punjač' tako se i mi moramo puniti snagom Duha Svetoga. Naš punjač je vjera.“
Kako bi ovako važan dan za krizmanike bio što ljepši i svečaniji pobrinuli su se roditelji krizmanika koji su sudjelovali u uređenju okoliša oko crkve i prostora u crkvi. Misno slavlje bilo je vrlo svečano zahvaljujući i članovima župnog zbora u pratnji s Marijanom Žalac na orguljama te Ivanom Kraljićem na violini.

                        
   Napisala - Valentina Rubčić


ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.

Krizmanici 2017.


Blagdan Blažene Djevice Marije

Uoči blagdana Blažene Djevice Marije od Svete Krunice, zaštitnice župe Ličko Lešće, od 28. do 30. rujna 2017. godine održana je trodnevnica na kojoj su sudjelovali i župljani i svećenici iz drugih župa.
U četvrtak, prvoga dana, bila je sveta misa i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Petak, drugi dan duhovne obnove, započeo je molitvom Krunice te je postojala mogućnost ispovijedi. Svetu misu predvodio je vlč. Stipe Zeba, župnik Krasna i Kutereva. Propovijed je vlč. Zeba započeo parabolom o dječaku koji se igrao u prirodi puštajući zmaja. Sreo ga je drugi dječak koji ga je upitao što to radi, a on mu je rekao da pušta zmaja. Na to se drugi dječak začudio i upitao prvog dječaka: "Pa gdje ti je zmaj, ne vidim ga?", a on mu je odgovorio: "Ne vidim ga ni ja, ali još uvijek ga tu osjećam kako trza." Tom je parabolom vlč. Zeba htio poručiti kako je isto i s Bogom: mi Ga ne vidimo, ali osjećamo trzaje, osjećamo Božju prisutnost. Iako Boga ne vidimo, svoju vjeru trebamo učvršćivati djelima, preispitivati sebe koliko smo dobri vjernici. Propovijed je završio riječima: "Draga braćo i sestre, poboljšajmo sebe, učvrstimo svoju vjeru, uzdajmo se u Boga jer Bog je pobjednik. Molimo se s Pobjednikom, molimo se Pobjedniku, Njegovo je sve i sve Njemu ide, pa i mi. Neka bude to radostan susret prijatelja i znanaca. Amen."
Trećega dana, uoči proslave župne zaštitnice, svetu misu predvodio je vlč. Andrija Kekić, župnik župe sv. Ilije iz Sinca. Vlč. Kekić svoju je propovijed posvetio Krunici kao simbolu hoda kroz cijeli Isusov život i kao molitvi koja treba spajati obitelj tako da zajedno mole bake, djedovi, roditelji i djeca.


Proslava

ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.

Trećega dana lešćarska se župna zajednica proširila primivši, po sakramentu krštenja, dva nova člana: Karla Adamovića i Josipa Marinića.

ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.

Krštenje


Proslava Lozarije u Ličkom Lešću

ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.

Dana 1. listopada 2017. godine, na Lozariju, euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je mons. mr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup u suslavlju s don Jurom Ladišićem, vlč. Stankom Smiljanićem, vlč. Mišelom Grgurićem i lešćarskim župnikom vlč. Ivicom Miškulinom. Biskup Križić je propovijed posvetio Krunici kao molitvi koja je Mariji „istinsko duhovno cvijeće koje joj se sviđa više od bilo kakvog drugog nakita ili ukrasa.“ Marija je u svom ukazanju obećala posebnu zaštitu i milost svima onima koji će pobožno moliti krunicu. Govorio je i o Krunici koja nosi simboliku kršćanskoga hoda: „ono započinje krštenjem i završava se križem koji predvodi povorku koja nas odvodi u groblje kao znak pobjede nad smrću. Biskup je okupljene župljane „opomenuo“ kako svi ljudi imaju slabosti, čak i oni koji se redovito mole i rekao kako moramo imati na umu da bi više slabosti imali onda kada se ne bi molili. Propovijed je završio pozivom svima okupljenima da ne odustaju od molitve, jer molitva čini čuda. „I za Isusa se veli da 'dok je molio otvori se nebo'; dok je molio dogodilo se preobraženje. To je poziv i poruka svima nama: molitva sa sobom donosi bezbrojna dobra.

ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.

KUU Gacka“  Ličko Lešće s biskupom mons. mr. Zdenkom Križićem

Nakon svete mise Kulturno-umjetnička udruga "Gacka" Ličko Lešće izvela je ispred crkve kulturno-umjetnički program.
Poslijepodne u 17 sati slavljena je sveta misa s obredom blagoslova djece. Svetu misu  predvodio je vlč. Stipe Zeba, župnik Krasna i Kutereva u zajedništvu s vlč. Milom Rajkovićem i župnikom vlč. Ivicom Miškulinom.

ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.
Blagoslov djece

Vlč. Zeba večernju je propovijed posvetio ulozi roditelja, osobito majke u odgoju djece. Govorio je kako je majka ta koja skrbi, odgaja i uči svoju djecu uz pomoć svojega supruga. Međutim nije važno samo hraniti i oblačiti, važno je hraniti i dječji duh. "Ako si djetetu dao kruha i ruha, nisi mu dao i duha!" Duh je najvažniji jer on je taj koji pokreće život. Ako nema duha u čovjeku, on je mrtav. Roditelji u svojoj ulozi, koja je dar od Boga, potvrđuju svoju vjeru. Oni pomažu djeci, služe im, a ona im u tom duhu moraju uzvraćati kako bi se i jedni i drugi s ponosom mogli nazivati Marijinom djecom. Najjača potvrda vjere očituje se, zaključuje vlč. Zeba, upravo "kroz ljubav prema svojemu bližnjemu, kroz konkretna djela koja potvrđuju da smo Božja djeca".
Pjevanje za vrijeme trajanja trodnevnice animirao je župni zbor, a na blagdan Blažene Djevice Marije od Svete Krunice na euharistijskom slavlju u 11 sati župnom zboru su se pridružili članovi Kulturno-umjetničke udruge "Gacka" Ličko Lešće uz orguljašku pratnju Marijane Žalac.
I ove je godine cvjetne aranžmane koji su krasili oltare crkve darovala Marijana Dujmović, vlasnica cvjećarne „Mimoza“ iz Otočca.

                           
Napisala - Valentina Rubčić


Materijalni radovi u župi

  Prošle godine nabavili smo oltarnike za našu crkvu u zlatnoj i zelenoj boji, a ove godine prije početka Korizme gospođa Milka Drvekar isporučila nam je i komplet ljubičastih oltarnika, koji se koriste u korizmenom i adventskom vremenu tijekom crkvene liturgijske godine. Sada naša crkva ima prekrasne oltarnike za svako vrijeme u godini.
   Obzirom da smo u Gackoj dolini koja je prekrasna zbog rijeke Gacke i lijepe zelene doline i naša župna crkva Gospe od svete Krunice okružena je lijepim travnatin prostorom. Oko crkve i kuće dosta su velike travnate površine. Do sada sam ja sam kosio travu benzinskom kosilicom. No, polako dolaze stariji dani i sve je teže na taj način održavati „Perivoj Gospin“ oko crkve. I zato smo uz pomoć Ličko-senjske županije (financijsku) nabavili traktorić za košnju trave. Hvala Bogu, isporučen je i lijepo kosi travu, na radost župnika, nadam se i radost naših župljana. Hvala Županiji!
  Grad Otočac, na prijedlog Mjesnog odbora Ličkog Lešća, ove je godine osvijetlio crkvu trima reflektorima. To je bilo napravljeno i prije moga dolaska u župu, no rasvjetna tijela su bila loše kvalitete. Nakon postavljanja sijalica već kroz sedam dana iste bi pregorile i crkva bi ostala u tami. Ovog proljeća službenik za održavanje javne rasvjete postavio je led reflektore, koji s tri strane rasvjetljavaju našu crkvu. Svima hvala!
   Ozvučenja naših crkava uvijek šepaju. To se i nama dogodilo i to na samu svečanost Prve pričesti. Odjednom je počelo šumiti i krckati u zvučnicima i to dosta jako. Zvučnici su postavljeni prije mene. Stručnjaci koji se razumiju u ozvučenja prostora odmah su rekli da su ti zvučnici postavljeni previsoko, skoro pod stropom crkve. Uz pomoć našeg župljana naručili smo četiri nova zvučnika, koji su postavljeni u razini ljudskih glava, tako da se riječ bolje čuje. Nadamo se da više nećemo imati problema sa zvukovima u našoj crkvi. Radovi su koštali nešto manje od 7.000,00 kuna.
   Uz pomoć nekih župljana morali smo srušiti i lipu ispred crkve, koja je zaklanjala  pogled na crkvu i osvjetljenje jednog reflektora. Inače, lipe koje su obično zasađene ispred i oko naših crkava stvaraju previše smeća u obliku otpalih grana, a pogotovo u jesen s velikom količinom lišća.

                                                                                                 
Napisao -  Ivica Miškulin, župnikO pjevanju i sviranju u župi Ličko Lešće od početka devedesetih godina prošlog (20.)stoljeća

Devedesete godine prošlog (20.) stoljeća obilježene su stradanjima i patnjama hrvatskog naroda, ali i zajedništvom i okupljanjem. Zbog ratnih zbivanja u Gackoj dolini učenici Srednje škole Otočac i osnovnih škola na području Grada Otočca i Općine Brinje morali su nastavu pohađati u Senju i Bribiru. Vlč. Ivan Friščić, tadašnji župnik Sinca i časna sestra Cecilija Sabljak, iz Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, okupljali su u to vrijeme djecu na vjeronauku, svetim misama i probama pjevanja u turističkom naselju „Zagora“ u Novom Vinodolskom gdje su djeca i učitelji bili smješteni. Č. s. Cecilija Sabljak dolazila je također početkom devedesetih godina, a prije Domovinskog rata, u župu Ličko Lešće pripremati djecu i mlade za proslavu sakramenata Prve pričesti i Krizme. Vlč. Ante Cvitković, tadašnji župnik Ličkog Lešća, okupljao je djecu i mlade na vjeronauku, a započeo je organizirati i redovite probe pjevanja s djecom na koje je u ulozi učitelja pjevanja dolazio vlč. Mile Rajković.

Od 1993. godine, a za svoga boravka u samostanu u Otočcu, redovite i temeljite probe pjevanja vodila je č. s. Velimira Marinović iz Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Na te probe je još kao dječak sa č. s. Velimirom rado dolazio i vlč. Josip Šimatović, sadašnji upravitelj svetišta na Udbini. Prije odlaska u sjemenište u Zadar, a i tijekom školovanja u Zadru te poslije na bogosloviji u Rijeci, vlč. Josip Šimatović održavao je za vrijeme ljetnih praznika probe pjevanja u Lešću. Č. s. Cecilija Pleša, iz Družbe Sestara Naše Gospe u Zagrebu i profesorica na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dolazila je 2004. i 2005. godine sa svojim suradnicima u Senj podučavati pjevanje i sviranje, pa su na poticaj tadašnjeg župnika, vlč. Ante Cvitkovića, satove pjevanja i sviranja pohađali i pjevači i potencijalni svirači iz Lešća. Č. s. Cecilija Pleša, rodom iz Ramljana, rado se odazivala na pozive tadašnjeg župnika vlč. Ante Cvitkovića i dolazila u Lešće za veće blagdane podučiti pjevače te sviranjem i pjevanjem animirati liturgijska slavlja u župi. Od listopada 2006. godine do lipnja 2007. godine, a u dogovoru s tadašnjim župnikom vlč. Antom Cvitkovićem, probe pjevanja u župi održavali su Lucija i Martin Völlinger, a pod njihovim vodstvom održana su i dva koncerta u župnoj crkvi. Supružnici Völlinger završili su petogodišnji studij crkvene glazbe u Njemačkoj, a potom i specijalizirali dirigiranje, orgulje i klavir. U školskoj godini 2006./2007. bračni par Völlinger je radio na poduci župnih zborova na području naše biskupije, a u suradnji s drugim profesorima crkvene glazbe i povjerenicima za liturgijsko pjevanje (vlč. Mile Čančar, vlč. Silvije Milin i Ivan Prpić) organizirali su i školu za orguljaše i voditelje crkvenih zborova u Gospiću koju su pohađali i pjevači i potencijalni svirači iz Ličkog Lešća.
Svih ovih spomenutih godina Lešće nije imalo stalnog svirača nego su za veće blagdane na misnim slavljima svirali naši učitelji pjevanja i orguljaši iz susjednih župa te orguljaši koji su dolazili na godišnji odmor u našu župu, a kojih se rado sjećamo: č. s. Cecilija Sabljak, č. s. Velimira Marinović, č. s. Cecilija Pleša, vlč. Josip Šimatović, Danijel Petrić, Karlo Kvaternik, Ana-Marija Jurković, č. s. Krešimira Vuleta i Kristijan Pajdaković. Na veće blagdane pridružili bi nam se i poznati tamburaši iz naše Gacke doline: Darko Kranjčević, Zvonimir Tonković, Marijan Kolak, Tomislav Bogdanić, Đani Findrik i članovi Kulturno umjetničke udruge „Gacka“ Ličko Lešće koji već niz godina sviraju i pjevaju u svojoj župnoj crkvi za veće blagdane, a posebno u božićnom vremenu.
Od 2014. godine misna slavlja u našoj župi sviranjem animira naša župljanka Marijana Žalac, a vrlo smo radosni kada joj se sviranjem na violini pridruži Ivan Kraljić koji rado iz Otočca dolazi kod bake i djeda u Ličko Lešće. Ove je godine naš župnik vlč. Ivica Miškulin nabavio i novi instrument - digitalni piano.
Od studenog 2016. godine Marijana Žalac i neki od pjevača pohađaju Glazbenu školu za crkvene orguljaše i pjevače koja je pokrenuta na inicijativu biskupa Zdenka Križića kako bi se glazbenom izobrazbom poboljšala razina liturgijskog znanja u našoj biskupiji. Školu organizira biskupijski povjerenik za glazbu vlč. Josip Šimatović, a voditeljica škole je dr. sc. s. Katarina Koprek, iz Družbe Sestara Naše Gospe u Zagrebu, izvanredna profesorica na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Nadamo se da ćemo se i dalje okupljati i nastaviti s radom animirajući misna slavlja u župi te da ćemo stečena znanja moći prenijeti na nove naraštaje i generacije koje će doći.

                        
Napisala - Silvija Rubčić Kovačić

ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.

Pjevači Lešća i Prozora za Lozariju 2006. godine


Kulturno-umjetničkoj udruzi ,,Gacka“ iz Ličkog Lešća još jedno vrijedno priznanje


ila_rendered
Događanja u župi Ličko Lešće 2017.

U organizaciji Zajednice Talijana Vodnjana i Talijanske Unije održan je 17-ti po redu Međunarodni festival folklora ,,Leron“. Festival okuplja folklorne grupe različitih nacionalnosti koje prezentiraju svoje narodne plesove , nošnje i običaje. Mnogobrojni sudionici kroz ples i pjesmu prezentiraju tradiciju različitih naroda. Tako se u ovom odabranom društvu između ostalih zemalja (Italija, Slovenija, Albanija, Austrija, BIH, Francuska, Grčka, Izrael, Portugal, Turska, Rumunjska, Makedonija i Mađarska) kao predstavnik Hrvatske našla i naša KUU ,,Gacka“ iz Ličkog Lešća.                     
U sklopu festivala organiziraju se i okrugli stolovi u koje su uključeni etnološki i muzikološki eksperti koji ocjenjuju nastupe pojedinih sudionika. Dio dvodnevnog zbivanja je i sveta misa za sve sudionike u crkvi Sv. Blaža u Vodnjanu.
Kao i mnogo puta do sada KUU ,,Gacka“ Ličko Lešće bila je dostojanstveni predstavnik Ličkog Lešća, Gacke doline, Like te u ovom slučaju i Lijepe naše.
Po mišljenju uvaženog stručnog žirija ovog festivala nagrađeni su za originalnost nošnje, specifičnu vrstu vokalnog izražavanja te ukupni dojam.
Dakle nakon UNESCO-e povelje za očuvanje nematerijalne kulturne baštine 2011.g. još jedno zasluženo priznanje za uloženi trud u očuvanju tradicije Gacke doline ide u ruke Lešćeranima.                                                                                                                                                                                                       
Napisala - Ružica Banić
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top