Autor Tema: Poučne priče-melem za dušu...  (Posjeta: 56293 )

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Tonky

• Novi Ličan/ka
  • *
  • Spol: Ženski
Poučne priče-melem za dušu...
« : Rujna 26, 2007, 23:39:42 »
Bog postoji...

Čovjek je otišao u frizerski salon ošišati svoju kosu i skratiti bradu. Kao i obično, počeo je pričati sa frizerom, koji ga je zabrinuo. Pričali su o mnogim stvarima i raznim temama.
Iznenada, dotakli su temu o Bogu.

Frizer je rekao:"Pogledaj čovječe, ja ne vjerujem da Bog postoji, kao što si ti to rekao."

"Zašto si to rekao?"- Upitao je čovjek.

"Pa to je tako jednostavno, samo moraš izaći na ulicu da shvatiš da Bog ne postoji. Reci mi da Bog postoji - da li bi bilo toliko bolesnih ljudi? Da li bi bilo napuštene djece? Da Bog postoji, ne bi bilo patnje i boli... Ja ne mogu zamisliti Boga koji dopušta ovakve stvari."

Čovjek je zašutio i razmišljao...ali nije želio odgovoriti bez argumenata.

Frizer je završio svoj posao i čovjek je otišao. Nakon što je izašao iz frizeskog salona, ugledao je čovjeka sa dugom kosom i zapuštenom bradom (izgledao je sav neuredan).

Onda je čovjek ponovo ušao u frizerski salon i rekao frizeru:"Znaš što?  Frizeri ne postoje."

"Kako ne postoje?"- upitao je frizer.

Ne!-čovjek je uzvikuo."Oni ne postoje, jer da postoje, ne bi bilo ljudi nesređenih, kao što je onaj na ulici.
"Ah! Frizeri postoje, samo što ljudi ne dolaze k nama."
-Točno!- potvrdio je čovjek.
"To je poanta. Bog postoji, samo što ljudi ne vjeruju u Njega i ne klanjaju Mu se, i zato je toliko boli i patnje na ovom svijetu."

Liko,tvoje je kamenje najljepše,
brušeni dijamant srca moga...
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Tonky

• Novi Ličan/ka
  • *
Odg: Poučne priče-melem za dušu...
« Odgovori #1 : Rujna 27, 2007, 08:47:35 »
Filozofija Charlesa Schultza

Ovo što slijedi je filozofija Charlesa Schultza,tvorca "Peanutsa" i Charlie Browna.
Ne morate odgovarati na pitanja.Samo pročitajte tekst do kraja i poanta je shvaćena.

1.Nabrojite pet najbogatijih ljudi na svijetu.
2.Nabrojite zadnjih pet pobjednika u golfu.
3.Nabrojite imena zadnjih pet Miss Worlda.
4.Nabrojite deset ljudi koji su dobili Nobelovu ili Pulicerovu nagradu.
5.Nabrojite dobitnike Oscara za najboljeg glumca i glumicu u zadnjih pet godina.

I,kakav je rezultat?
Stvar je u tome,malo nas pamti jučerašnje senzacije.Ovo nisu gubitnici,radi se o najboljima na svom području.No,pljesak utihne.Nagrade izgube sjaj.Postignuća padaju u zaborav.Pohvale i povelje pokapaju se skupa s njihovim dobitnicima...

Evo još pitanja,da vidimo kako ćete sada proći?!

1.Nabrojite par profesora koji su vam pomogli u školi.
2.Nabrojite tri prijatelja koji su vam pomogli kada vam je bilo teško.
3.Nabrojite nekoliko ljudi od kojih ste nešto važno naučili.
4.Razmislite o par ljudi koji su učinili,da se osjećate važnim.
5.Razmislite o pet osoba sa kojima se rado družite.

Lakše?

Pouka:
Ljudi koji vaš život čine drugačijim,nisu oni s najviše diploma,najviše novaca ili najviše nagrada.
To su ljudi kojima je stalo,koji vas okružuju...

Ne brinite o mogućem nestanku svijeta danas,u Australiji je već ionako sutra!  :o

(Charles Schultz)

,

Offline Tonky

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #2 : Rujna 27, 2007, 09:28:23 »
Razgovor sa Bogom

Dakle, ti bi želio razgovarati sa mnom?" - reče Bog.

"Ako imaš vremena" - rekoh.

Bog se nasmješi..."Moje je vrijeme vječnost".

"Što si me htio pitati?"

"Što te najviše iznenađuje kod ljudi?"

Bog odgovori:

"Što im je djetinjstvo dosadno. Žure odrasti, a potom bi željeli ponovo biti djeca.

Što troše zdravlje da bi stekli novac,potom troše novac da bi vratili zdravlje.

Što razmišljaju tjeskobno o budućnosti,zaboravljajući sadašnjost.
Na taj način ne žive, niti u sadašnjosti, niti u budućnosti.

Što žive kao da nikada neće umrijeti, a onda umiru kao da nikada nisu živjeli."

Bog me primi za ruku i na trenutak zavlada tišina.

Tada upitah:"Kao roditelj,koje bi životne pouke želio da tvoja djeca nauče?"

Sa osmjehom, Bog odgovori;

"Da nauče:

- Da nikoga ne mogu prisiliti da ih voli. Mogu samo voljeti.

- Da nije najvrijednije ono što posjeduju, nego tko su u svom životu.

- Kako se nije dobro upoređivati sa drugima ...

- Kako nije bogat onaj čovijek koji najviše ima, nego onaj kojem najmanje treba.

-Kako je dovoljno samo nekoliko sekundi,da se duboko povrijedi voljeno biće,
 a potom su potrebne godine da se izliječi.

- Kako nije uvijek dovoljno da im drugi oproste, moraju i sami sebi opraštati.

- Da se novcem može kupiti sve, osim sreće, zdravlja i ljubavi.

- Da dvije osobe mogu promatrati istu stvar, a vidjeti je različito.

- Da je pravi prijatelj onaj koji zna sve o njima ...a ipak ih voli.

Da spoznaju kako postoje osobe koje ih nježno vole, ali to ne znaju izreći, niti pokazati."

Ljudi će zaboraviti što si rekao.
Ljudi će zaboraviti što si učinio.
Ali, nikada neće zaboraviti, kakve si osjećaje u njima probudio.

Offline Tonky

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #3 : Listopada 03, 2007, 22:39:43 »
Ljudske vrijednosti

Bio jednom jedan otok na kojem su živjeli svi osjećaji i ljudske vrijednosti: Dobra Volja, Tuga, Znanje... među ostalima i Ljubav.

Jednog dana su shvatili da će njihov otok potonuti, te su pripremili svoje brodove, kako bi ga napustili. Jedino je Ljubav željela ostati do posljednjeg trenutka. Kada je otok bio tren do potonuća, ljubav je odlučila tražiti pomoć.

Bogatstvo je prolazilo u blizini i Ljubav je upitala:"Bogatstvo,možeš li me povesti sa sobom?" "- Ne mogu, mnogo je zlata i srebra na mom brodu, nemam mjesta."

Ljubav tada odluči pitati Ponos koji je prolazio na veličanstvenom brodu. "Ponose, preklinjem te, možeš li me povesti sa sobom?", " - Ne mogu ti pomoći ljubavi", odgovori Ponos, "Ovdje je sve tako savršeno, mogla bi mi uništiti brod!"

Tada je Ljubav zamolila Tugu, koja je prolazila kraj otoka:"Tugo, molim te povedi me sa sobom.", "- Oh ljubavi", odgovori Tuga, "tako sam tužna da ne mogu".

Kada je Dobra Volja prolazila kraj otoka, toliko je bila zadovoljna da nije niti čula Ljubav kako je doziva.

Tada Ljubav začuje neki glas:"Dođi Ljubavi,j a ću te povesti sa sobom." Bio je to starac u malenom čamcu. Kada su stigli do kopna, Ljubav se iskrca, a starac ode. Ljubav je bila toliko sretna da je zaboravila pitati starca za ime.

Ljubav shvati koliko mu duguje, te upita Znanje:"Znanje,ti sigurno znaš tko me spasio?", "To je bilo Vrijeme"- odgovori Znanje. "Vrijeme?", upitala je Ljubav, "pa zašto bi me vrijeme spasilo?" Znanje odgovori:"Zato što je samo Vrijeme sposobno procijeniti koliko je Ljubav važna u životu."

Offline Tonky

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #4 : Studenoga 08, 2007, 14:38:33 »

Tražila sam snagu . . . I Bog mi je dao poteškoće koje su me osnažile.
Tražila sam mudrost . . . I Bog mi je dao probleme koje je trebalo riješiti.
Tražila sam bogatstvo . . . I Bog mi je dao mozak i tijelo da mogu raditi.
Tražila sam hrabrost . . . I Bog mi je dao prepreke koje je trebalo svladati.
Tražila sam ljubav . . . I Bog mi je dao ljude kojima je trebalo pomoći.
Tražila sam usluge . . . I Bog mi je dao prilike.

Nisam dobila ništa od onog što sam tražila...... ali,dobila sam sve što mi je trebalo.

Živi život bez straha i suoči se sa preprekama i znaj da ih sve možeš savladati...HRABRO NAPRIJED!

Offline velebitska-plava

• Senior Član
« Odgovori #5 : Veljače 06, 2008, 18:24:38 »
Kako se čuva ljubav?

Majka i dječak šetaju plažom... U jednom trenutku dječak upita: "Mama, kako se čuva ljubav??"

Mama ga pogleda i odgovori:

- "Uzmi malo pijeska i stisni šaku..."

Dječak stisne šaku i što je više stiskao, to je više pijeska curilo iz nje...

- "Ali mama, pijesak mi bježi..!!!"

- "Znam, a sada otvori potpuno šaku..."

Dječak posluša, ali uto zapuhne vjetar i odnese sav pijesak s dlana..

- "Ni ovako ne uspijevam zadržati pijesak..!!"

Na to majka, sa smiješkom na licu, reče:

- "Sada uzmi opet malo pijeska u ruku i drži dlan kao da je u obliku žlice, dovoljno zatvoren da ga sačuvaš i dovoljno otvoren da bude slobodan..."

Dječak učini kako mu je rečeno i pijesak mu ostane na dlanu, zaštićen od vjetra i slobodan da ne klizi kroz prste...

Eto kako se čuva ljubav...

Offline velebitska-plava

• Senior Član
« Odgovori #6 : Veljače 06, 2008, 18:31:36 »
Starac i dječak

Ima jedna priča o desetogodišnjem pametnjakoviću koji je došao narugati se mudrom sijedom starcu. Dječak je u šaci držao ptića.

Licu, išaranom borama mudrosti i okrunjenom sjedinom, postavio je dječak svoje izazovno pitanje:

«Djede, je li ovaj ptić u mojoj ruci mrtav ili živ? Odgovori, ako si tako pametan.»

Siguran da je ptić živ, starac je shvatio zamku:

Ako kaže da je živ, bezosjećajni dječak zdrobit će ptića prije nego otvori šaku.

Ako kaže da je ptičica mrtva, dječak će je pustiti da odleti u slobodu i narugati mu se.

Gledajući ga prodorno u hladne oči, sijedi starac je blago odgovorio:

"Sinko, onako je kako ti hoćeš da bude

Tako je i s nama. U rukama su nam lomljive duše naše djece i moć da ih zdrobimo… ili im dopustimo da polete

Offline velebitska-plava

• Senior Član
« Odgovori #7 : Veljače 20, 2008, 08:13:38 »
Priča o četvorici  

Bila jednom četvorica: Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko. Trebalo je obaviti važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti.

Netko se zbog toga naljutio, jer je to bio posao za Svakoga.

Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti.

Na kraju je Svatko krivio Nekoga, jer Nitko nije učinio ono što je mogao obaviti Bilo tko.

Offline Čuki

• Senior Član
Poučne priče
« Odgovori #8 : Listopada 17, 2008, 00:03:50 »
Poučne priče

Nekada davno živjela je djevojčica koja je imala lošu narav... Njena majka joj je dala vreću punu čavli i kazala joj da svaki puta kad izgubi živce mora zabiti jedan čaval u ogradu... Prvi dan je morala zabiti čak 37 čavli.

Tokom sljedećih nekoliko nedelja kako se je učila kontrolirati, broj čavli zabijenih smanjivao se iz dana u dan... Shvatila je da joj je lakše obuzdavati ljutnju nego zabijati čavle u tvrdu ogradu...

Napokon, stigao je dan kada djevojčica nije izgubila živce ni jedanput! Kazala je to majci i ona joj je savjetovala da svaki takav dan koji prođe u miru - izvuče jedan čaval... Stigao je dan kada je djevojčica rekla majci da više nema niti jednog čavla u ogradi!

Majka je uzela kćer za ruku i odvela je do ograde, i rekla joj:

"Dobro si učinila kćeri moja...ali pogledaj rupe koje su ostale u ogradi...ograda više nikada neće izgledati isto! Kada kažeš nekome nešto u ljutnji povrjediš ga... Kao da zabiješ nož u tu osobu i potom ga izvadiš napolje... Nema veze koliko puta kažeš: "Žao mi je"..rana je ipak još uvjek tu...
Povrjediti nekoga rječima je ponekad gore nego fizički... Prijatelji su naše veliko bogatstvo i treba ih čuvati... Oni te nasmijavaju kada si tužna, ohrabruju te kada trebaš uspjeti nešto u životu, pozajmljuju ti rame za plakanje, uši za slušanje i otvaraju ti srce."

ČUVAJTE SVOJE PRIJATELJE!
I IZVINITE IM SE AKO STE IKADA NAPRAVILI KAKVU RUPU U NJIHOVOJ OGRADI!
OJ Letinac mnogi znaju zate
u tebi je crkva Svetog Ante

Offline Čuki

• Senior Član
Poučne priče
« Odgovori #9 : Listopada 17, 2008, 00:06:47 »
BOGATI I SIROMAŠNI

Neki jako bogati poslovni čovjek odlučio je svome sinu pokazati što je to siromaštvo kako bi više znao cijeniti bogatstvo koje ima. Odveo ga je na neko siromašno seosko imanje kod obitelji s puno djece. Proveli su ondje dva dana.

"No, jesi li sad vidio razliku između bogatstva i siromaštva?" - upitao je otac sina kad su se vratili kući.

"Jesam, oče!" - odgovorio je dječak.

"Ja sam jedinac, a ona djeca imaju i braću i sestre.

Mi ispred kuće imamo bazen, a oni imaju rijeku u kojoj mogu plivati i loviti ribe.

Mi imamo klimu u kući, a oni samo otvore prozore i struji im hlad od hrastova ispred prozora i s rijeke.

Mi o pticama gledamo u kućnome kinu, a njima prave ptice slijeću na prozore.

Mi imamo psa, a oni imaju stado ovaca.

Jesam, oče, naučio sam što je bogatstvo. I žao mi je što i mi nismo tako bogati."
OJ Letinac mnogi znaju zate
u tebi je crkva Svetog Ante

Back to top