« Odgovori #21 : Kolovoza 25, 2007, 14:49:57 »
Goveja juva
Sastojci;
1 kila govejega mesa od prs
2.3 litre vode
1 kapula
3 merlina
1 koren peršina (ili celera)
2-3 kriške korabe
sol, 5-6 zrni papra
Priprema;
U lončinu se u vodu utovari govedina i prokuva, ako juva jako pini najbolje je man proljat i uljat novu vodu, posolit i kuvat ednu uru vrimena.
Unda se na plehu šparketa prpečije kapula da ponjadi i da nako ča malo zagori eli i to se metne u juvu.
Metne se još po dugljini prerizan merlin, koren peršina, edna deblja šnjita korabe i papar.
Korabe nesmi bit previše jerbo jako prenesije juvu.
Juva se kuva dok meso ni kuvano, e a to je do toga koliko je krava stara i kako je ranjena. Ispaćeno blago ima slabo meso i more se kuvat skoro pa ki žaladija.
Kad je juva gotova procidi se u drugu padelu, pušći da zakuva i onda se u juvu metnedu domaći rizanci, nji netreba dugo kuvat, ku minutu i gotovo.
Kuvano meso se da ist sa kuvanin krunpiron ucelo i sa soson.

Recepti
Gačanska tradicijska kuharica - povratak zaboravljenih okusa HGK