Autor Tema: Recepti  (Posjeta: 55974 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Recepti
« : Lipnja 10, 2007, 22:57:47 »


                                        - LICKA BASA-           <object width="425" height="350" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/ shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0"> <param name="movie" value="http://nasa-lika.com/images/Svasta/Licka%20Vecera1.swf" /> <embed src="http://nasa-lika.com/images/Svasta/Licka%20Vecera1.swf" width="425" height="350" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage= "http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" /> </object>

-1-2 litre mlijeka,
- jogurt,
- vrhnje,
- sol

- stavi malo jogurta u litru, dvije mlijeka - prekri cistom krpom i ostavi dok se ne ukiseli... uzmi gazu 70x70 cm, zavezi krajeve 2 i 2 i naspi u gazu kiselo mlijeko -  objesi negdje iznad padele! Neka tako kapa surutka, otprilike dva dana, dok ne iskapa. Dodaj u taj sir zlicu vrhnja /ili skorup/, malo posoli i evo base i bez krave! Surutku ne bacaj - popij malo - dobro ce ti doci ako imas problema sa jetricom. Basu i surutku cuvaj na hladnom. Basa se posluzuje uz pole, prsut, slaninu, kapulu, cesnjak...
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- PALENTA -
« Odgovori #1 : Lipnja 10, 2007, 23:30:47 »


kukuruno brasno /griz/,
- ulje,
- sol


- kad voda prokljuca, posolimo je, naspemo zlicu ulja , smanjimo temperaturu i uz stalno mijesanje dodajemo kukuruzno brasno. Brasno sipamo lagano dok se kasa ne zgusne a onda samo mijesamo 3-5 minuta. Palentu ostavimo da se zgusne. Uz palentu se posluzuje mlijeko, kiselo mlijeko, dinstani zacinjeni kupus, domace kobasice. Lika antivirus Vam predlaze palentu prelivenu sa gulasom,  zelenu salatu i casu crnog vina!

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- LICKI RUCAK -
« Odgovori #2 : Lipnja 10, 2007, 23:33:51 »


Sastojci za 6 porcija:
- 1,5 kg kiselog kupusa,
- 1 kg suhog mesa, suha rebra
- 150 g suhe slanine,
- 1,5 kg krumpira


Operite i isjecite  meso i rebra na komade.
Na dno lonca stavite red kupusa a na njega
slozite suvo meso i rebra. Na meso opet slozite
kupus pa  red mesa i tako dok ne potrosite sve.
Na vrh stavite isjeckanu slaninu. Nalijte vode
do pola, dodajte koje zrno kukuruza i bibera
pa kuhajte na laganoj vatri 2,5 sata - poklopljeno.
Posluziti sa kuhanim posoljenim krumpirima.





Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- DINSTANI KISELI KUPUS -
« Odgovori #3 : Lipnja 10, 2007, 23:43:33 »


- 75 dag kiselog kupusa,
- 4 zlice ulja,
- 3 dag suhe slanine,
- 1 manja glavica luka,
- 2 cesnja cesnjaka,
- borovica, 1 zlica kima
- 1 lovorov list
- 1 zlica Vegete


- na ugrijanom ulju poprzite nasjeckanu slaninu i luk. Dodajte kupus /ako je prekiseo prethodno ga isperite i ocijedite/, borovicu, kim, lovorov list i Vegetu. Sve dobro podinstajte, pa povremeno dolijevajuci vodu, nastavite kuhati dok ne omeksa. Pred kraj umijesajte nasjeckani cesnjak. Dinstani kupus se posluzuje uz kuhani prumpir, palentu, pecene krvavice, pecenice ili cesnjovke, suha rebra...


Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- PECENA JANJETINA - ***** glavna samo ta za VP :-)
« Odgovori #4 : Lipnja 10, 2007, 23:51:49 »
-  janjeci prednji but
  2,5 kg
- 1 glavica luka,
- 3-4 cesnja cesnjaka,
- 100 ml ulja,
- lovor, ruzmarin
- Vegeta, sol, papar



Meso operite, posusite i natrljajte Vegetom.  Razrezite prema unutra
na vise mjesta meso i utrljajte sol i tu ostavite cesnjak da ne ispada.
Neka tako meso odstoji sat-dva. Stavite ga u pleh i prelijte vrucim uljem.
Uz janjetinu stavite grancicu ruzmarina i lovorov list te glavicu luka i
cesnjak. U pleh dodajte 100 ml vruce vode i sve dobro prekrijte folijom.
Pecite u pecnici zagrijanoj na 190°C oko 90 minuta. Pred kraj pecenja
foliju skinite kako bi janjetina poprimila lijepu boju. Po potrebi  je
prelijte sokom od pecenja. Pecenu janjetinu narezite na komade, a sok od
pecenja procijedite i posluzite posebno uz peceni krumpir, mladi luk,
paradajz ili salatu po izboru. Krumpir mozete peci  i zajedno sa  mesom.
Dodajte ga u pleh kada janjetina napola omeksa.



Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- LICKA POGACA SA SIROM -
« Odgovori #5 : Lipnja 11, 2007, 00:02:00 »


-  3 jaja
- 200 ml kiselog mlijeka
- 1 vrecica praska za pecivo
- 150 ml ulja
- 300 g naribanog sira
- 250 g brasna, sol


- u zdjeli umutite jaja, sol, kiselo mlijeko, prasak za pecivo i sve dobro izmjesajte. Dodajte naribani sir i brasno te sve zajedno prelijte u nauljen i brasnom posut pleh. Pecite na 180°C oko 30 minuta!


Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- Licki Gra -
« Odgovori #6 : Lipnja 11, 2007, 00:42:37 »


potrebno je:
400 g sarenog gra
1 suvi svinjski gnjat
ili malo suve slanine
2 glavice kapule
malo brašna
crvena paprika
so
papar
zlica masti


Priprema :
Potopite gra u hladnu vodu i ostavite ga da prenoći.
Ocjedite ga, nalijte drugom vodom i kuvajte
dvadesetak minuta. Odlijte i ovu vodu,
nalijte toplom vodom, dodajte oprani
svinjski gnjat i kuvajte dalje dok gra ne
omekša i meso bude kuvano. U toku kuvanja
gra doljevajte toplom vodom. Kapulu sitno
isjeckajte, propržite na masti, dodajte brašno,
propržite, dodajte crvenu papriku, promješajte
i sipajte zapršku u gra. Popaprite i posolite i
pustite da kuva kratko vreme na sasvim
tihoj temperaturi.


Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
- SIR SKRIPAVAC -
« Odgovori #7 : Lipnja 11, 2007, 00:46:41 »



Može se praviti od ovčjega ili kravljeg mlijeka (varenike), a pod zubima škripi dok se jede pa je po tome i nazvan.
Svježe pomuzeno mlijeko (varenika) procijedi se kroz gazu i zagrije na 36 °C. U toku zagrijavanja na 5 - 8 litara mlijeka ubaci se šaka soli i veća žlica tvorničkog sirista. Sve se dobro promiješa i ostavi 45 minuta kako bi se mlijeko podsirilo. Grušelina se usitni velikim kuhinjskim nožem na veličinu kukuruznih zrnaca, promiješa i ostavi 5 minuta. Zatim se ponovo usitni i ostavi da se slegne još 5 minuta.
U cjedilo se stavi gaza i na nju istrese grušelina, kako bi se procijedila. Krajevi gaze prebace se preko grude sira. Obruč od kalupa za tortu stavi se u oprani i osušeni sudoper, a djelomice ocijedjena grušelina s gazom stavi u njega i ostavi 30 minuta. Zatim se gaza sa sirom izvadi, a sir odmota i ponovno stavi u kalup, ali suprotnom stranom. Kalup se pokrije i ostavi jedan dan.
Cijela površina odstajalog sira natrlja se solju i vrati u kalup te ostavi još 24 sata.



Offline Sanja

  • Moderator
  • Veteran Član
  • *****
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
DŽELADIJA (hladetina)
« Odgovori #8 : Lipnja 12, 2007, 13:03:38 »
DŽELADIJA (hladetina)



Potrebno je:
svinjske nogice
kožice
malo mesa
so i papar
nekoliko zrna češnjaka
voda
Priprema:
Oprane svinjske nogice isjeći, dodati kožice i meso, staviti u dublji lonac, naliti sa dosta vode i staviti da se kuha. Ubaciti češnjak. Žlicom skidati pjenu. Za vrjeme kuvanja ne smije se doljevati voda. Sve se tako kuva nekoliko sati. Kad je meso kuvano sve procijediti, odvojiti meso od kosti i vratiti ga nazad u juhu. Posoliti, popariti i razliti u tanjire. Ostaviti da se ohladi i stegne.


Offline Sanja

  • Moderator
  • Veteran Član
  • *****
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
SARMA
« Odgovori #9 : Lipnja 12, 2007, 13:05:08 »
SARMA

http://slike.hr/slika/sarma0.jpg
Recepti


Potrebno je:
veća glavica kiselog kupusa
ribani kupus
mješano mljeveno meso (svinjsko i juneće)
kapula, mrkva
2-3 zrna češnjaka
šalica riže
jaje
vegeta, sol, papar, crvena paprika
malo brašna i mast za zapršku
dimljena rebra i slanina

Priprema:
Odvojiti listove kupusa i oprati ih. Isjeckati sitno kapulu i mrkvu i prodinstati na masti. Dodati mljeveno meso i izdinstati ga. (neko ovu fazu pripreme sarme preskače tj. ne dinsta meso. Ja da. Meni je tako pripremljena sarma mnogo ukusnija. Dakle to vam ostavljam na volju) Ohladiti meso i u ohlađeno dodati jaje, isjeckan češnjak, očišćenu rižu, malo vegete, soli, papra i crvene paprike. Sve dobro izmješati. Uzimati žlicom po malo smjese, stavljati na list kupusa i uviti sarmu. Napraviti blagu zapršku sa malo brašna, masti i crvene paprike. Naliti tople vode i na dno staviti red ribanog kupusa, pa red sarmi, red ribanog kupusa, pa red dimljenog mesa, red kupusa, red sarmi i završiti sa ribanim kupusom. Naliti toplom vodom i sve krčkati oko 4 sata.


 


Back to top