Autor Tema: Recepti  (Posjeta: 55973 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

  • Moderator
  • Veteran Član
  • *****
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Domaći kruh
« Odgovori #10 : Lipnja 12, 2007, 13:05:59 »
Domaći kruh



Potrebno je:
1 kg brašna
0,5-0,6 l vode
0,02 kg kvasca;
0,02 kg šećera
0,03 kg ulja
0,02 kg soli

Priprema:
Kvasac otopiti u mlakoj vodi, dodati malo brašna, izmješati i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U drugoj posudi pripremiti prosijano brašno, vodu, šećer, ulje, sol te dodati kvasac i umjesiti tijesto. Ostaviti oko 30 - 40 minuta da naraste, zatim ponovno malo premjesiti, oblikovati željeni oblik, staviti u posudu za pečenje i ponovno ostaviti da se digne oko 50%.
Tako pripremljeno tijesto za kruh peći u roli na temperaturi 200 – 220°C oko
40 minuta.
Ako odlučite kruh ispeći pod pekom treba ga peći 1,5 – 2 sata


Offline Sanja

  • Moderator
  • Veteran Član
  • *****
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Pršut
« Odgovori #11 : Lipnja 12, 2007, 13:07:15 »
PRŠUT



Lički pršut je prepoznatljiv delikates s ovih prostora, omiljen i cijenjen na svakoj trpezi. Za njegovo pripremanje potrebna je i posebna receptura da bi on ukusom, bojom i mirisom bio to što i jeste.
Početkom zime kada se svinjsko meso sprema za duge i hladne ličke zime, odvoje se plećke i butine za pripremu pršuta. Najprije ih je potrebno usalamuriti. Prokuva se oko 10 litara vode i ostavi da se hladi. Očistiti i samljeti pola kilograma češnjaka. Dodati u ohlađenu vodu. Potopiti šunke u vodu, ocijediti i dobro osoliti, vodeći računa o zasjecima i vrhu kosti. Tu ne štediti so. Redati u drvenu kačicu. Preliti preostalom vodom. Pršut u salamuri treba da stoji oko 3 tjedna. Potrebno ga je povremeno okrenuti. Nakon 3 tjedna izvaditi ga iz salamure i objesiti da se ocijedi. Tad nastupa dimljenje. Pršut se polagano dimi oko 2 mjeseca. Loži se drvima, piljevinom i ponekom borovom granom. Nakon 2 mjeseca ostaviti pršute u podrum ili tavan da zri još najmanje pola godine. Uhvatiće se pljesanj koju ne treba skidati, jer je to prirodna konzervacija. E, u doba zrenja pršuta presudnu ulogu ima lički zrak, koji je karakterističan samo za to podneblje. Strujanja zraka i vjetrovi koji tu pušu čine ga specifičnim i prepoznatljivim.
Sjeći na tanke šnjite i meziti.



Offline Sanja

  • Moderator
  • Veteran Član
  • *****
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Lička kuhana rakija
« Odgovori #12 : Lipnja 12, 2007, 13:57:37 »
Lička kuhana rakija

Toplo se preporučuje za predstojeće hladnije dane ...



Potrebno:
- 1 lit. "meke" ili 0,6 lit. "ljute" rakije i 0,4 lit vode
- 30 dkg šećera
Priprema:
Sipati šećer u lonac i pržiti ga dok ne dobije svijetlu
"karamel" boju a zatim ga preliti rakijom.
Kuhati dok ne provri (jedan ključ).
Služiti:
U debljim čašama (prethodno zagrijanim).
Savjet:
Piti bez udisanja pare!


Offline Sanja

  • Moderator
  • Veteran Član
  • *****
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
JANJETINA NA RAŽNJU
« Odgovori #13 : Lipnja 12, 2007, 14:03:42 »
A, sad ... dobri stari recepti ...




JANJETINA NA RAŽNJU


Za ovo vam ne mogu dati recept, ovo jednostavno MORATE PROBATI ...  :D   :D   :D 

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Lički nabod
« Odgovori #14 : Lipnja 14, 2007, 21:37:21 »


Sastojci:

180 g svinjskih odreska (2 kom)
50 g prešane šunke
40 g topljena sir
40 g svježe paprike
300 g krumpira
0,1 l ulja
sol i papar


Opis:
Svinjske odreske posolimo, popaprimo, te napunimo šunkom, topljenim sirom i svježom paprikom. Preklopimo, zatvorimo štapićem.
Punjene odreske stavimo na vruć roštilj, prethodno poliven uljem i pečemo ih dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Uz nabod serviramo pečeni krumpir.


Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Lički lonac
« Odgovori #15 : Lipnja 14, 2007, 21:58:09 »


Sastojci za 6 osoba

1 kg bravetine (janjetine ili junetine)
2 žlice Vegete
1 list lovora
800 g kupusa
200 g korabice
400 g krumpira
3 češnja češnjaka
250 g rajčice
250 g paprike
100 g peršinova korijena
100 g mrkve
100 g luka
 papar

Priprema

1. Meso operite i narežite na veće komade. Povrće očistite i narežite na veće          kockice, luk ostavite cijeli, rajčice prepolovite, a kupus narežite na šest dijelova.
U lonac najprije stavite meso, zatim povrće i na kraju kupus. Sve zalijte vodom, dodajte lovorov list, Vegetu i papar i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata.


2. U lonac najprije stavite meso, zatim povrće i na kraju kupus. Sve zalijte vodom, dodajte lovorov list, Vegetu i papar i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata.

Posluživanje
Lički lonac poslužite uz domaći kruh.

Savjet
Po želji možete dodati 200 ml bijelog vina, što će ublažiti miris i okus bravetine.



Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Janjeća ragu juha
« Odgovori #16 : Lipnja 14, 2007, 22:02:48 »



Sastojci:
500 g janjećeg buta
0,5 dl ulja
80 g luka
40 g mrkve
40 g celera
50 g svježe paprike
50 g svježih rajčica
20 g češnjaka
mljevena paprika
limun 11 temeljca
sol
papar
peršin

Priprema:
Meso narežemo na manje kockice. U posudi pirjamo sitno sjeckani luk, dodamo meso, sjeckani češnjak, sol i papar i kratko nastavimo pirjati. Dodamo mrkvu, celer, svježu papriku, krumpir sve izrezano na kockice, te pire od rajčice. Juhu zgusnemo laganom zaprškom a na kraju dodamo limunov sok i još kratko kuhamo. Na kraju juhu posipamo svježim peršinom.





Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Salata od preslica
« Odgovori #17 : Lipnja 14, 2007, 22:06:21 »


Sastojci:

400 g preslica
4 svežnja rige
1 limun
grubo naribani sir Ribanac
 maslinovo ulje

Opis:

Preslice očistite - za ovakvu vrstu pripreme, gljive obavezno moraju biti mlade i vrlo svježe - i narežite ih na tanke listiće.
Rigu očistite i operite, prosušite i fino usitnite. Na svakom tanjuru oblikujte piramidicu od rige, na koju ćete postaviti listiće gljiva. Lagano posolite, začinite uljem i nekoliko kapi limuni i ostavite da počiva desetak minuta (nije potrebno stavljati tanjure u hladnjak ako sobna temperatura nije previsoka). Salatu dovršite na način da je pokrijete grubo naribanim ribancem i lagano podlijete uljem.
Ovo je izvrsna i mirisna salata, koju možete poslužiti kao večeru u ljetnim mjesecima.
Ovu salatu možete obogatiti i učiniti je još ukusnijom ako joj dodate mekušce (lignje, sipe, muzgavce i repove račića) koje ste prethodno prokuhali u malo slane vode, ocijedili i narezali.


Offline buki

  • Novi Ličan/ka
  • *
  • Points: 0
  • Postova: 35
  • Karma: +2/-2
  • Spol: Muški
Odg: Recepti
« Odgovori #18 : Kolovoza 16, 2007, 10:10:15 »
Nije bas da je licki specijalitet ali vrime na ferijama se da provest i uz ovakva jela. Zar ne?


I ja se drogiram ..... kotletima i pivom! :-)

Offline mirnonasvome

  • Novi Ličan/ka
  • *
  • Points: 0
  • Postova: 18
  • Karma: +2/-13
Odg: Recepti
« Odgovori #19 : Kolovoza 17, 2007, 01:01:45 »
Glede pekmeza :

Za samo pecenje ili kuvanje pekmeza kaze nestavljaj ni kap vode, medjutim zar nebih isti se zapekao na padelu kao np. jaja na tavu tjekom kuhanja ?

 


Back to top