« : Veljače 05, 2009, 12:58:44 »
Potrebni sastojci za dželadiju:
1 bili šparket
3 naramka drva
1 did (il baba)
2 sića vode
1 lunac od 12 litara
1 zaklopac odgovarajuće veličine
4 praseće noge
4 praseća uva
4 repića isto praseća
1 šaka kožica (naravno prasećih)
so, papar,bili luk
Svi sastojci osim šparketa drva vode i lunca sa pripadajućim poklopcom trebaju bit prvu veče natopljeni u ledenu vodu. So papar i luk isto ne treba natapat. Tu vam ode edan sić vode. Ujutro se treba zera ranije dignit i odma naložit vatru. Čim se kava popije pristavlja se lunac sa složenim sastojcima. Vode se ulije do po lunca, poklopi i gurne na srid kola na šparketu di najprvo zakuva. Vatra se sjarne i natrpa se drva unih iz trumbe da brže uvate. Kad je zakuvalo nek kuva edno vrtalj ure. Unda bacite tu vodu iz lunca. Priporučije bi vam da tu primjenite svima nam poznatu tehniku ciđenja kumpira da nebi nogice završile prid kujom. Kad ste ocidili vodu vratite lunac na šparket i ulijte vodu što se cilo vrime grijala sa strane na šparketu. Vode treba bit do podvr lunca. Lipo zaklopite i jopet lunac na srid šparketa a did nek jopet natrpa drva iz trumbe. Kad poklopac počme poskakivat po luncu a voda počme prskat po šparketu to vam je audio-vizualni signal (i danas vele da ličani nisu izumili expres lonac) da je dželadija zakuvala. E kad je zakuvala malo najerite zaklopac da ima oduve a tehnikom pomicanja lunca po pleji regulirajte intenzitet ključa u luncu. Da jako ne brkli jer ne valja puno dolivat vode.E sad kad se ključ zera smirije posolite. Samo pozera jer je sve već bilo u salamuri. A ako je prisolite morete je jebat ko će ti pojist. Znači pozera solite i probajte bacite i koje zrno papra i dva-tri češnja bilog luka. Recite didu na sad ne treba ložit ka manit neg da po edno ubaciva. More i sirovo i nek zera pritvori šuber jer sve izvuče začas. I ulite didu ednu rakiju morda će vas i poslušat. Zadnji tri vrtalja ure nemojte više dolivat vode jer bi je mogli zajebat pa će kuja imat što lokat. Dželadija treba kuvat najmanje četri-pet uri ako ne i dulje ovisi o vatri šparketu drvim prasetu i naravno didu koji loži vatru. Kad ste od-okativnom metodom zaključili da je dželadija gotova jer se sve rapalo prilazite posljednjoj i ništa manje zahtjevnoj fazi pripreme dželajije. To je tkzv. razlivanje. Razlivanje vršite na način da skinete lunac sa dželadijom sa šparketa na sto. Obavezno podbacite daščicu po lunac da vrag ne odnese stolnjak jer bi vam mogla prisist dželadija. Dželadiju morete razlivat u pladnje zdile rajnlike bratvane lavore vandline u biti u sve što ima dno i da navedeno nije šupljo. Kod razlivanja pazite da u svakom pladnju il zdilici bude podjednako svega. Ako ste negdi vrgli zera bolje komade bitno je da zapamtite u kojoj je to zdili da vam baš tu ne pojidu il nedaj bože iznesu prid koga od iz sela. Kad ste razlili odozga po dželadiji pospite sitno nasickanog bilog luka i najzad popaprite. Na kraju džladiju odnesite u sobu (spavaću) unu di se ne loži i di je ledeno da bi i vrag krepa od studeni. Obavezno zatvorite vrata i provjerite da nije mačka ostala u sobi da vas ne bi vražiji mačijak dočeka ujutro umisto papka. Didu dobro prikričite da je dželadija u sobi na podu i dajte mu bateriju da po noći ne usrnta u bratvan kad bude iša pišat.
Eto sad morete ić leć i ujutro vam želim dobar tek.
P.S.
Ako sam što zaboravije slobodno dopišite
http://nasa-lika.com/images/Svasta/Licka%20Vecera1.swf