Autor Tema: Tesla je studirao u Gradcu/Graz i posjećivao Maribor...  (Posjeta: 20330 )

0 ÄŒlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline filigranofil

• Novi LiÄan/ka
  • *
Neću da stavim to u temu o Nikoli Tesli, koja već postoji, jer može ko to uzeti kao neku lošu stvar.
Ali svi znamo, kakav pronalazaÄ je bio Tesla, tako, da možemo zapisat i stvari, kada mu nije iÅ¡lo tako, kako si je zamislio.

Dakle Nikola Tesla je studirao na univerzitetu u Gradcu/Graz na Å tajerskom (Austrija). Sve je bilo u najboljem redu, bio je jedan od najboljih studenata, dok se zbog svojih struÄnih ideja nije posvaÄ‘ao sa profesorom. PoÄeo je da karta (za novac) po gostionamu u Gradcu. Ali poÅ¡to su oni, koji su igrali s njim, uvjek gubili pare, nisu viÅ¡e htjeli igrati sa njim. Jasno, bio je genij i za karte...
Tako je otišao po koji put i u Maribor, kde ga nisu znali...u gostioni "Pri veselem kmetu" ("kod veselog poljoprivrednika" smjeh)
Jasno je, da jim je pobrao novac  :dok;

gostiona "Pri veselem kmetu" u Mariboru

Ali i našao si je posao kod neke firme u Mariboru. Dobro plaćenu...
Ali sa igranjem karata nije prestao... zivio

Sve to je moglo da ide toliko vrijemena, dok nije Nikolu poÄeo da traži otac Milutin, jer mu se nije javljao, a uopÅ¡te nije ni znao, kde je.
Jednog dana ga je u Mariboru video kolega, student iz univerziteta u Gradcu/Graz i izgleda javio ocu.
I stvarno otac je doÅ¡ao u poÄetku treÄeg mjeseca 1879 u Maribor i zatražio, da se Nikola vrati kući. PosvaÄ‘ala sta se, i otac se sam vratio u Liku.
Nezna se taÄno, zaÅ¡to i kako je poÄeo postupak na policiji u Mariboru, ali stvarno je bilo odluÄeno, da se mora Nikolu vratiti u rodni kraj u spremstvu policije.
To se i desilo 24.3.1879.
Sa ocem sta se pomirila i Milutin je umro 29.4.1879.

Link o studiju u Gradcu/Graz: 

Podaci o periodu u Gradcu/Graz i Mariboru iz knjige Dana Mrkich-a: http://www.serbnatlfed.org/Archives/Tesla/tesla-ey.pdf

Ima toga još više u knjizi...

Kad je imao Tesla 80 godina, ga je joÅ¡ punog ideja, posetio u New Yorku joÅ¡ jedan, koji je igrao karte (za novac), ali u u BeÄu: jedan priznatih struÄnjaka za elektrotehniku iz Slovenije: Milan Vidmar. Da, igrao je i Å¡ah...da, i za novac (kojeg si dobio, ako si na turniru osvojio jedno od prvih tri mesta  molim se). Ali to je već druga priÄa. OT.

Sve to o Nikoli Tesli smo imali kao OT u temi "Ljubljanski tramvaj" na forumu www.vlaki.info
Dakle nisam se za ovu temu posebno pripremao...samo copy/paste  ;super
Temu o ljubljanskom tramvaju je do sada posetilo preko 20.000 forumaša i gostiju.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • LiÄki/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
Odg: Tesla je studirao u Gradcu/Graz i posjećivao Maribor...
« Odgovori #1 : Ožujka 12, 2012, 16:55:11 »
 huhu;jj filigranofil, ovo su zaista dobri podaci, lijepo od tebe Å¡to si ih sa nama podijelio. Ja osobno nisam znala za te podatke o Nikoli Tesli. Bilo bi zanimljivo da joÅ¡ po koji nadodaÅ¡. huhu;jj
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Draža

• Super Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #2 : Ožujka 13, 2012, 19:44:41 »

Filli, moram priznat da svaki vaÅ¡ post me iznenadi, ne da je dobro, nego je super, ali me ova priÄa o naÅ¡em Tesli (legendi) posjetila na jednu knjigu Dundo Maroje.. smjeh smjeh  stvarno kao da je pisana po Tesli, ko zna   hoho hoho hoho

Offline filigranofil

• Novi LiÄan/ka
  • *
« Odgovori #3 : Ožujka 14, 2012, 23:30:05 »
Uvjek je zanimljivo nešto saznati, što je i istina.
Za onaj primjer gore iz Maribora postoji i policijski dokumenat pod brojem 2160. 8.3.1879, kde kaže, da je Nicolaus Tesla živeo neprijavljen u tadašnjoj Tegetthofstrasse (današnja Partizanska cesta u Mariboru). U baš na toj cesti bila je gostiona "pri veselem kmetu"....

(iz knjige Dana Mrkich-a)

Ali da idemo do naÅ¡eg Milana Vidmarja, koji je diplomirao u BeÄu. Sa novcem, kojeg je dobio sa igranjem Å¡aha u klubu, kupovao si je literaturu...

Putovao je u Ameriku već 1927. godine. Tad je tamo žive tri meseca i sreo Mihajla Pupina.
Vidmar kaže u svojim Spominima, Maribor 1964 za Pupina:

" Bez Pupina bi svet ne imao telefonskih razgovora na duge razdalje, barem ne u ono vreme. Bez Tesle ne bi bilo radia i telegrafije bez žice. Sigurno bi neko mnogo kasnije to izumio, ali Tesla je to uradio pre vremena.
Godine 1927 doživeo sam nepozano veće u družbi sa Mihajlom Pupinom.
Sada po 10 godina moram vidjet Teslo! Pupina neću vidjet nikad viÅ¡e. Umro je. Imao je ogroman ugled u druÅ¡tvu, i predsednjik Wilson ga je pitao za mnenje. Bio je bogat Äovjek, na Petoj Aveniji imao je raskoÅ¡an dom, a u Norfolku prekrasnu vilu.
Teslu sam si uvjek zamiÅ¡ljao kao umjetnika, kao pesnika, koji trpi, kad ustvarja. OdmiÄe se od sveta, novac mu je odvratan, ne voli odlikovanja, živi samo za svoje ideje, nije mu za raskoÅ¡je. Tako sam pred godinama zapisao u ljetnom poroÄilu zagrebaÄkog universiteta i sad me zaista interesira, dali sam pogreÅ¡io ili ne.
Nastanili su me u hotelu Commodore usred New Yorka.
Jugoslovanski konzul, Radoje Janković, je Vidmaru javio joÅ¡ isti dan, da ga Nikola Tesla vabi u hotel New Yorker, gde stanuje, na ruÄak sutra u dva Äasa.
Prije dogovorenog vremena bili su u sali Vidmar, drugi jugoslovanski delegat na konferenciji o energiji u New Yorku 1937, ing. JokÅ¡ić. ÄŒeÅ¡koslovaÄkog profesora, kojeg je isto Tesla pozvao na ruÄak, nije bilo od nikud. U dva Äasa su se prijavili ali Tesla jih je zamolio, da saÄekaju profesora. ÄŒekali su 15 minuta, pa pola sata...
Bilo je već tri Äasa, pa tri i petnajst. Niko nije viÅ¡e mislio na ruÄak svi na Teslu.
Nekako u pola Äetiri zagledao sam na drugoj strani sale Äudovito silhuetu. Visokog, izvanredno krivog starijeg gospona, ravnog kao sveÄa. Bio je Nikola Tesla. DoÅ¡ao je vidjet Å¡ta rade gosti, zbog Äega se tako polako sabiraju.Zaokrožili smo se oko njega. Odma so poÄeli razgovarati se sa njim.
Odma sam procjenio, da nisam uradio greške, kad sam ga prije par godina opisivao. Bio je još preprostiji nego sam mislio. Ima jo nepokvarenu zaupljivu dušu, koju je dobio od svoji starijih.
To je duša pesnika, trpina, duša idealista.
Već po par rijeÄi Tesla mu je potužio:" Mnogo sam pretrpeo, gospodin profesor. Ljudi su hudobni. Sa dinamitom su mi rasturili laboratoriju." Umuknuo je i gledao ispred sebe.
Pa posle: " Oko sedamsto petdeset tisuÄa dolara bilo je Å¡kode i joÅ¡ 250 tisuÄ dolara duga mi je preostalo. TeÅ¡ko sam odplaÄivao. Pa raditi nisam mogao viÅ¡e u laboratoriji..."
Posle zapita, kde mu je ÄeskoslovaÄki profesor. "Bila sva taÄno dogovorena. Sigurno se ljuti na mene. Ali ja nisam kriv..."
Na kraju Tesla video je, da moramo sami da sednemo kod mize. Odveo nas je u restauraciju...
Tamo smo saznali, da nas je neki gospodin Äekao viÅ¡e od sat i po i pre pet minuta otiÅ¡ao.
Razgovarali smo na materinom jeziku gostitelja.
Inženir Jokšić zamolio je Teslu za podsetnicu i kad ga je posle još zamolio, da mu je potpiše, Tesla je rekao:
"Vi ste Srb, gospodin Jokšić, potpisat ću vam u cirilici. Vi ste Slovenac, gospod profesor, jeli? Potpisat ću vam u latinici."
Posle sam ga pitao, zaÅ¡to nije branio svojih prava do telegrafijei telefonije bez žice, kad se je poÄeo sa tim okinÄavati Marvoni.
"Marconi je bio moj asistent. Znao je moje stvari temeljito. Dobro je znao, da je kompenziranje prijemnih krugova osnova svega prenosa znakova bez žice. Ovu osnovu postavio sam ja."
Malo se je zamislio, pa produžio:
"Kasnije je Marconi priÄao, da ne vjerujem u potpunu kompenzaciju i da je on dokazao praktiÄku moguÄnost."
Nasmijao se: "Potpune kompenzacije u stvari nije, je nijedna stvar na svetu nije potpuna i zbog toga i nijedna ideja nije potpuno uresniÄljiva. Moguće se je približiti kompenzaciji svakog prijemnog kruga. Danas ga kompenzuje svako dijete, ko traži na radiu svoju stanicu. To mi je bilo jasno i tada, u devetdesetim godinama."
Razburio se je," Svojih ideja nisam prijavljivao, jer sovražim patente. Zbog Äega patent, zbog Äega iskoriÅ¡tevalska prava? Svoja prava dao sam ÄoveÄanstvu, da so mu od koristi. Meni je dovoljno, da imam dobar laboratorij, strijehu i hranu. Novca ne trebam."
Tesla je bio prepriÄan da će doživjet sto Äetrdeset godina i da se njegov poglavita rad tek poÄeo.
Pitam ga:" A šta vaše najnovije ideje?"
Tesla odgovara: "Prijenos energije bez žice je gotova stvar" kaže. "Ali je vama jasno, da je energijski prijenos bez žice kao novodobna artilerija? Svaka krogla, izstreljena iz topa, donosi uniÄujoću energiju. Zbo toga nove ideje zadaju mi teÅ¡ka vremena. Å ta će ÄoveÄanstvo uradits njima? druÅ¡tvo naroda bi jih moralo nadzirit. Ali Å¡ta se dogodilo: dozvolilo je napad Italijana na Abesiniju. To je sramota. Ne, ne, to druÅ¡tvo neće dobit moje artilerije!"
RuÄak se je vukao. Tesla nije niÅ¡ta jeo. A kad je doÅ¡lo na mizu rensko vino, izjavio je:"Pit ću sa vamo. Veseo sam, da smo dobre volje i da se volimo."
I stvarno je pio sa nama, ali ne vino. Dobio je litar iskuvanog mlijeka i polako ga zauživao.
"Zanate, pronaÅ¡ao sam, da mi je potrebno za život dnevno 1120 grama proteina. Zbog toga nabacam taÄnu koliÄinu zelenjave u lonac i kuvam taÄno deset minuta.Iscjedim sok i pijem. U podne popijem litru mlijeka, a uveÄe joÅ¡ litru. Tako konzumiram zajedno 1120 grama proteina. Druge hrane nit pijaÄe ne konzumiram, jer je ne trebam."
Bili smo dobre volje. I Tesla je bio dobre volje: "Sad ću dobit ogromna sredstva. Sagradit ću velik laboratorium. Radit ću. Što imam u glavi, dovršit ću."
A ja njemu: " Vi neÄete imat nikad veliko novca, i ako ćete ga dobit, pobjeći Äe vama..."
Na ovo Tesla se nasmije: " Pa jasno da će mi pobjeć, pa šta će radit kod mene...ali sada moram iti radit." Ustao je , svi smo ustali, stisnuli mu ruku. Čudoviti starac izginuo je u liftu.

Offline Draža

• Super Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
« Odgovori #4 : Ožujka 16, 2012, 19:17:25 »
Neću da stavim to u temu o Nikoli Tesli, koja već postoji, jer može ko to uzeti kao neku lošu stvar.
Ali svi znamo, kakav pronalazaÄ je bio Tesla, tako, da možemo zapisat i stvari, kada mu nije iÅ¡lo tako, kako si je zamislio.

Dakle Nikola Tesla je studirao na univerzitetu u Gradcu/Graz na Å tajerskom (Austrija). Sve je bilo u najboljem redu, bio je jedan od najboljih studenata, dok se zbog svojih struÄnih ideja nije posvaÄ‘ao sa profesorom. PoÄeo je da karta (za novac) po gostionamu u Gradcu. Ali poÅ¡to su oni, koji su igrali s njim, uvjek gubili pare, nisu viÅ¡e htjeli igrati sa njim. Jasno, bio je genij i za karte...
Tako je otišao po koji put i u Maribor, kde ga nisu znali...u gostioni "Pri veselem kmetu" ("kod veselog poljoprivrednika" smjeh)
Jasno je, da jim je pobrao novac  :dok;

gostiona "Pri veselem kmetu" u Mariboru

Ali i našao si je posao kod neke firme u Mariboru. Dobro plaćenu...
Ali sa igranjem karata nije prestao... zivio

Sve to je moglo da ide toliko vrijemena, dok nije Nikolu poÄeo da traži otac Milutin, jer mu se nije javljao, a uopÅ¡te nije ni znao, kde je.
Jednog dana ga je u Mariboru video kolega, student iz univerziteta u Gradcu/Graz i izgleda javio ocu.
I stvarno otac je doÅ¡ao u poÄetku treÄeg mjeseca 1879 u Maribor i zatražio, da se Nikola vrati kući. PosvaÄ‘ala sta se, i otac se sam vratio u Liku.
Nezna se taÄno, zaÅ¡to i kako je poÄeo postupak na policiji u Mariboru, ali stvarno je bilo odluÄeno, da se mora Nikolu vratiti u rodni kraj u spremstvu policije.
To se i desilo 24.3.1879.
Sa ocem sta se pomirila i Milutin je umro 29.4.1879.

Link o studiju u Gradcu/Graz: 

Podaci o periodu u Gradcu/Graz i Mariboru iz knjige Dana Mrkich-a: http://www.serbnatlfed.org/Archives/Tesla/tesla-ey.pdf

Ima toga još više u knjizi...

Kad je imao Tesla 80 godina, ga je joÅ¡ punog ideja, posetio u New Yorku joÅ¡ jedan, koji je igrao karte (za novac), ali u u BeÄu: jedan priznatih struÄnjaka za elektrotehniku iz Slovenije: Milan Vidmar. Da, igrao je i Å¡ah...da, i za novac (kojeg si dobio, ako si na turniru osvojio jedno od prvih tri mesta  molim se). Ali to je već druga priÄa. OT.

Sve to o Nikoli Tesli smo imali kao OT u temi "Ljubljanski tramvaj" na forumu www.vlaki.info
Dakle nisam se za ovu temu posebno pripremao...samo copy/paste  ;super
Temu o ljubljanskom tramvaju je do sada posetilo preko 20.000 forumaša i gostiju.

Tesla vrhunski genij bio je izazvan od strane profesora Jakoba Poscha jer se smatrao posebnim  i drugaÄijim Äovjekom,te ga Tesla izaziva.Poscha  je bio podrijetlom iz Tiralca sela Niederdorfa u blizini danas  Äuvenog skijaÅ¡kog centra  Kufstein.
Profesoru je bilo neprihvatljivo i nespojivo  s njegovim  profesorskim dostojanstvom da mu jedan malac(Tesla)odbrusi da mora postojati  naÄin da stroj radi bez Äetkica koje iskre.
Njegovu ideju je proglasio perpetum mobile posvetivÅ¡i joj  cijelo predavanje .Bio je dirnut u profesorski živac,a možda je negdje u dubini duÅ¡e osjetio  da bi mali mogao imati pravo.
Pun najboljih ocjenaNikola se vratio kuću na ljetnje  blagdane,ali kameno lice oca mu nije  odavalo  ni malo radosti  Å¡to mu je sin tako briljantan student.
Tek nakon nekoliko godina kad je stari sveÄenik,Teslin otac sklopio oÄi,Tesla pronalazi pismo  kojem piÅ¡u profesori  iz Graza  izražavaju svoju strah  da ne uniÅ¡ti svoje zdravlje  prekomjernim radom.
ÄŒak su mu preporuÄili da sina povuÄe  sa studija(po mom razmiÅ¡ljanju oÄito im Tesla jako smetao ,genij,pa su ga na taj naÄin htjeli maknut  i ocu pisali pismo)Nije ga otac povukao sa studija ,ali je na neki naÄin to Nikola naÄinio sam.
Bio je osjetljiv na izazove  i potcjenjivaÄke primjedbe.
Jedan glupi i možda pripiti kolega bio je u stanju izbaciti ga iz koloteÄine  primjedbom da je on (Nikola) Å¡treber koji ne zna niÅ¡ta drugo nego uÄiti.Tesla je planuo.Izazvao ga je da se s njime okuÅ¡a u lumpanju,kartanju ,biljaru i drugim vrstama studentskih zabava  obeÄavÅ¡i da Äe od njega biti bolji u svemu.Tesla je to mislio i uÄinio ozbiljno .
Ostavrio je besmisleni pothvat  da jednoga beznaÄajnoga studenta  uvjeri kako je bolji od njega u lumpanju,kartanju  i biljaru.
I zaista jako puno je provodio vremena s kolegama po  krÄmama ali polako zapustio studij,predavanja i ispiti su prolazili mimo njega,sve dok nisu Vojne granice  trebale da shvate  kako studij ne ide dobro  i da mladić  ne izvrÅ¡ava  dobro svoj estudentske obveze..I dogodilo se,stipendija nestala ,a nekoliko godina kasnije ukinuta je Vojna granica  i njezin teritorij  vraćen pod civilnu hrvatsku vlast.
Tesla je treću godinu upisao uvjetno ,ali bez potrebnih novaca  nije dugo mogao  izdržati.Njegovi veliki snovi se ruÅ¡e kao kule od karata.

Prirodni genij koji je uz  to joÅ¡ sposoban uÄiti  20 sat dnevno srozao se u praÅ¡inu i potpuno napustio studij.

Offline filigranofil

• Novi LiÄan/ka
  • *
« Odgovori #5 : Ožujka 29, 2012, 20:10:45 »
Kad sam već otvorio novu temu o Tesli, da jo produžim sa Älancima iz TehniÄkog lista, kojeg je izdavalo udruženje jugoslovanskih inženjera i arhitekta od 1919 do 1939. godine.

Ovi prvi Älanci bili su povodom njegove 70-godiÅ¡njice.

Sad ovako: TehniÄki list je bio Äasopis udruženja jugoslovanskih inženjera i arhitekta. Izlazio je u Zagrebu, ali su bili Älanci ili u slovenÅ¡Äini, ili na hrvatskom ili na srbskom (u ćirilici). Dogodilo se je i to, da su stavili poroÄilo o radu slovenske sekcije u Ljubljani na srbskom jeziku i u cirilici, tako da je bilo sve izmeÅ¡ano.
Prvi Älanak je u cirilici a ja neznam, kako to ide na ovom forumu, dali to može ili ne može.
Meni je svejedno, ako ne može, mogu ovaj Älanak izpustiti pa ću poÄet sa sledeÄim, koji je u latinici...

Iz ovog prvog Älanka dajem na poÄetak fotku, koja nije pod pitanjem...

http://shrani.si/f/2v/9h/3Us9sBiR/img9962a.jpg
Tesla je studirao u Gradcu/Graz i posjećivao Maribor...

Dali mi može neko reći, kako ide to na forumu sa stranim jezicima/pisavama?

Offline Mile

• Admin
  • LiÄki/a sokol/ica
  • Spol: MuÅ¡ki
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #6 : Ožujka 29, 2012, 20:29:10 »
 pozdrav; filigranofil

Å to se tiÄe jezika i pisama Forum ne prevodi, tako da je najbolje da ono Å¡to je u latinici da to i postaviÅ¡, a ako imaÅ¡ volje za slobodni prijevod može i tako. No kako sam rekao strane jezike ne prevodi.  huhu;jj
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline filigranofil

• Novi LiÄan/ka
  • *
« Odgovori #7 : Ožujka 29, 2012, 22:42:18 »
Pitam, dali imao smisao, da se da na forum Älanak u ćirilici jer mnogi neznaju da je Äitaju. Meni je dobro doÅ¡lo Å¡to sam se nauÄio u osnovnoj Å¡koli kad sam posetio biblioteke u Moskvi.

Evo prva strana Älanka o Tesli (Dela Nikole Tesle) iz kojeg sam skinuo fotografiju (samo tolko da se vidi)...

http://shrani.si/f/3Q/MM/1Ab1P8pD/img9962.jpg

A mi Äemo pogledati Älanke u latinici...

Offline Draža

• Super Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
« Odgovori #9 : Svibnja 20, 2012, 18:30:55 »

ila_rendered

Back to top