Autor Tema: Brajkovi─ç  (Posjeta: 4490 )

0 ─îlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

 • Admin
 • Li─Źki/a sokol/ica
 • *
 • Points: 953
 • Postova: 1098
 • Karma: +67/-2
 • Spol: Mu┼íki
  • www.nasa-lika.com
Brajkovi─ç
« : Listopad 22, 2008, 20:43:39 »

┼áTIT: U plavom ┼ítitu na zelenoj podlozi srebrna troroga kula s zatvorenim vratima i tri prozora; sa svake strane kule na zelenoj podlozi stoji po jedan zlatni lav koji pridr┼żava kulu; iznad kule lepr┼ía dvorepa crvena zastava.

Prezime je nastalo od prao─Źeva osobnog imena Brajko ili Bratoslav ili mo┼żda po nadimku Brajko.
Brajkovi─çi su velika rodovska zajednica koja je nastala na podru─Źju Gacke i Modru┼ía u 15. st., a postoji i rod istoga prezimena u Dalmaciji (┼áibenik, Zadar i Makarska).

Ovaj se rod spominje u Modru┼íkom urbaru iz 1486. godine, te u jednoj parnici iz 1501. godine u sjevernom djelu Bu┼íke ┼żupe u Lici.
Grb se nalazi u Zbirci grbova dr. Ljudevita Gaja u Nacionalnoj i sveu─Źili┼ínoj knji┼żnici u Zagrebu.

Brajkovi─çi su bili stari rod u selu Maholci u Bu┼żanima, a u pisanim dokumentima javljaju se oko 1401. godine.
U Turopolju su ┼żivjeli Brajkovi─çi-Klari─çi kao turopoljski plemi─çi.
Za vrijeme velikih turskih provala u 16. stolje─çu Brajkovi─çi se naseljavaju u Istru, pa ih danas ima oko Pazina, Rovinja i Buzeta. Nekoliko obitelji naselilo se oko Karlovca (Ozalj i Dubovac).

U Gackoj su 1701. godine popisani kao ─Źlanovi tvr─Ĺavnog naselja Oto─Źac i Prozor. Brajkovi─çi su se kao stari oto─Źki i gacki rod potkraj 17. stolje─ça raselili na podru─Źje Le┼í─ça i Sinca.

Godine 1420. spominje se kapetan Brajkovi─ç s pridjevkom "de Policio", tj. od Poljica u Dalmatinskoj zagori. Brajkovi─çi su u Poljicama pripadali hrvatskom praplemstvu iz roda Miroslavi─ça.
Na osnovi popisa iz 1712. godine vidljivo je da su se Brajkovi─çi iz Oto─Źca naselili u Peru┼íi─ç poslije oslobo─Ĺenja Like i Krbave od Turaka 1699. godine, gdje i danas ┼żive u velikom broju.


U 18. stolje─çu, kad je Lika bila oslobo─Ĺena od Turaka, nekoliko porodica Brajkovi─ç naseljava  Gospi─ç. U nekim izvorima spominje se da su Brajkovi─çi podrijetlom iz Hercegovine i Kotora te da su se u 17. stolje─çu naselili u Dalmaciju. Bje┼że─çi pred Turcima dolaze iz primorje, Gacku i Liku.

Prema popisu stanovni┼ítva iz 1930. godine, najvi┼íe ih je ┼żivjelo na podru─Źju Oto─Źca: 46 porodica a u Peru┼íi─çu devet porodica.

Nekoliko ─Źlanova obitelji Brajkovi─ç danas ┼żivi diljem Slavonije, a posebice ih ima mnogo oko Bjelovara, Kutine, ─îazme, Pakraca, ─Éakova, Na┼íica, Po┼żege, Valpova, Vukovara i Gare┼ínice.

Najpoznatiji ─Źlan ove obitelji bio je Martin Brajkovi─ç, senjski i zagreba─Źki biskup, ro─Ĺen u Senju 1664. godine, a umro i pokopan u Zagrebu 1708. godine. Zavr┼íio je teologiju i filozofiju, a jedno  vrijeme bavio se i odgojem  plemi─ça. Od 1699. godine bio je senjski biskup, a od 1703. godine zagreba─Źki biskup. Bio je opat Samostana Sv. Nikole u Oto─Źcu. U─Źen i zaslu┼żan biskup, zauzimao se za uporabu i ┼íirenje glagoljice, a radio je i na tome da Zagreba─Źka biskupija postane Nadbiskupijom.

U izvorima se spominje i ─Źasnik - narednik tvr─Ĺave Nehaj i ─Źlan stalne vojne posade u Senju Andrija Brajkovi─ç, koji je kao iskusni ─Źasnik slu┼żio u raznim vojnim posadama Senjske kapetanije.

LITERATURA

Znameniti i zaslu┼żni Hrvati 925. -1925., Zagreb 1925.
Bojni─Źi─ç, 1899., 21., T. 16.


Aoj Liko kamena dr┼żavo,
tebe mi je ostaviti ┼żao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Lipice

 • Senior ─îlan
 • ****
 • Points: 12
 • Postova: 317
 • Karma: +9/-2
 • Spol: Mu┼íki
  • klikni tu
Odg: Brajkovi─ç
« Odgovori #1 : Listopad 23, 2008, 14:56:24 »
Janez Brajkovi─Ź (bolje poznat pod imenom Jani Brajkovi─Ź), slovenski biciklista, * 18. 12. 1983., Novo Mesto (Slovenija)

Dosta puta bude medu prvi 10 ( 5. Tour de Suisse 2006, 3. Deutschland-Tour 2008 itd.)

Sad neznam dal i taj pripada toj lozi... jer mu je prezime slovenizirano na tvrdo ─Ź

Danas vozi za Team Astana iz Kazahstana 


Back to top